261
Το σχέδιο που παρουσίασε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού | Twitter

Ρώμη: Η αρένα επιστρέφει στο Κολοσσαίο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 18:49
Το σχέδιο που παρουσίασε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού
|Twitter

Ρώμη: Η αρένα επιστρέφει στο Κολοσσαίο

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2021, 18:49

Το σχέδιο για την κάλυψη των υπόγειων χώρων του Κολοσσαίου και την επαναδημιουργία της αρένας του, παρουσίασε την Κυριακή, ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 18,5 εκατ. ευρώ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.

Ο Φραντσεσκίνι τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο «βιώσιμο, με δυνατότητα επιστροφής στην σημερινή εικόνα του αμφιθεάτρου και το οποίο βασίζεται στην αρωγή της υψηλής τεχνολογίας».

Η νέα αρένα θα έχει έκταση 3.000 τ.μ. και για την δημιουργία της θα χρησιμοποιηθούν δοκάρια από ξύλο και άνθρακα. Χάρη σε ένα υπερσύγχρονο σύστημα ελέγχου, τα δοκάρια αυτά, από την οριζόντια θέση θα μπορούν να μετακινούνται σε κάθετη, ώστε να αερίζονται και να φωτίζονται τα υπόγεια του αμφιθεάτρου Φλάβιο.

Το Κολοσσαίο όπως είναι σήμερα, με τα υπόγειά του σε κοινή θέα – REUTERS/Alessandro Bianchi

Σύμφωνα με τον Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα ξύλινη επιφάνεια θα ακουμπήσει κατευθείαν στα αρχαία τείχη του μνημείου, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με τον τρόπο αυτό, αν στο μέλλον αποφασιστεί η κατάργηση της αρένας, θα είναι δυνατόν να ξεστηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι με την νέα παρέμβαση, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάζουν το Κολοσσαίο, στο σύνολό του, από το κεντρικότερο εσωτερικό σημείο. Η ιταλική κυβέρνηση, παράλληλα, σχεδιάζει την διοργάνωση μεγάλων, διεθνών πολιτιστικών πρωτοβουλιών στον χώρο του.

«Είναι μια παρέμβαση η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις, διότι πρόκειται για το γνωστότερο μνημείο της Ιταλίας. Αλλά η αρένα έχει σίγουρα την ικανότητα να συνδυάζει προστασία, συντήρηση και τεχνολογική πρόοδο», τόνισε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...