656
Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη | Υπουργείο Εξωτερικών

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Ο Δένδιας ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τρίπολη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 10:43
Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη
|Υπουργείο Εξωτερικών

Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη: Ο Δένδιας ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τρίπολη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 10:43

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στη Λίβυη, καθώς η φιλότουρκη μεταβατική κυβέρνηση Ντμπέιμπα επιχείρησε να στήσει υποδοχή-παρωδία στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβύη, προσγειώθηκε στην Τρίπολη, για την προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Οπως διαπιστώθηκε, όμως, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Νίκο Δένδια περίμενε -συνοδευόμενη μάλιστα από τηλεοπτικό συνεργείο- η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς, η οποία πρόσφατα είχε βάλει την υπογραφή της στην παράνομη  συμφωνία με τους Τούρκους για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην λιβυκή ΑΟΖ.

Προφανής στόχος της… «υποδοχής» να εκβιάσει μία χειραψία των δύο ΥΠΕΞ μπροστά στις κάμερες.

Φωτογραφία από το αεροδρόμιο της Τρίπολης λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του κ. Δένδια

Οπως ήταν αυτονόητο, τέτοιου είδους «νομιμοποίηση» δεν θα μπορούσε ποτέ να δοθεί μετά και την τελευταία πρόκληση της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Αλλωστε θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης Ντεϊμπά έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας, δεδομένου ότι είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η σκάλα του αεροσκάφους του κ. Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ και τελικά αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψής του στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού του στη Βεγγάζη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ Ισα, και άλλους λίβυους αξιωματούχους.

Στο κενό η προσπάθεια παρεμπόδισης της επίσκεψης στη Βεγγάζη

Το επεισόδιο είχε ωστόσο και συνέχεια, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους προς τη Βεγγάζη, το οποίο τελικά απογειώθηκε με καθυστέρηση και μέσω του FIR Μάλτας προσέγγισε την ανατολική Λιβύη για να προσγειωθεί στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, το αεροσκάφος του κ. Δένδια προσγειώθηκε χωρίς περαιτέρω προβλήματα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης (φωτογραφία κάτω από την υποδοχή) και το πρόγραμμα της επίσκεψής του εκεί προχωρά κανονικά.

Παρέδωσε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τα εμβόλια κατά της Covid-19 (ανάρτηση κάτω) και είχε συνάντηση και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Σε ανάρτησή του ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών έγραψε για τις φαιδρότητες της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά:

Η επίσκεψή μου στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσω τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε, καθώς το Λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Αν. Λιβύη συνεχίζεται κανονικά.

Σημειώνεται ότι εξαρχής η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Σύμφωνα όμως με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, την παραμονή της επίσκεψης, ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, ζήτησε προσωπικά  να μεταβεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και στην Τρίπολη για να συναντηθεί μαζί του.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση ο κ. Δένδιας να δει μόνο τον κ. Μένφι και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, όταν το αεροσκάφος του κ. Δένδια προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, είχε στηθεί να τον περιμένει η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς.

Απόφαση του υπουργού των Εξωτερικών ήταν να ακυρωθεί η επίσκεψή του στην Τρίπολη, ενώ πηγές του περιβάλλοντός του έκαναν λόγο για foul play από τις λιβυκές Αρχές που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση (την υποδοχή Μανγούς).

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...