185
Φωτογραφία από την άσκηση «Ηνίοχος 23» | INTIMEnews

H Σόφια ζήτησε επιτήρηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 11:57
Φωτογραφία από την άσκηση «Ηνίοχος 23»
|INTIMEnews

H Σόφια ζήτησε επιτήρηση του βουλγαρικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 11:57

Αίτημα μέσω ΝΑΤΟ για τρίμηνη επιτήρηση του εναέριου χώρου της από ελληνικά μαχητικά κατέθεσε η Βουλγαρία στο πλαίσιο της αποστολής NΑΤΟ Air Policing.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται ο Βασίλης Νέδος στο ρεπορτάζ του για την «Καθημερινή», το αίτημα για τη συνδρομή της Πολεμικής μας Αεροπορίας στον εναέριο χώρο της γείτονος έχει συζητηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς και στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρία διαθέτει έναν περιορισμένο στόλο παλαιών μαχητικών τύπου MIG-29A, οι δυνατότητες –και η διαθεσιμότητα– των οποίων είναι πια περιορισμένες.

Για την κάλυψη των κενών η Σόφια έχει παραγγείλει δύο οκτάδες F-16C/D 70 αμερικανικής κατασκευής, ωστόσο το πρώτο αεροσκάφος δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2025.

Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» υπενθυμίζεται ότι ήδη η χώρα μας, από κοινού με την Ιταλία, πραγματοποιεί αποστολές αεροπορικής επιτήρησης των εναέριων χώρων Αλβανίας, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας.

Στις εν λόγω χώρες η ευθύνη χωρίζεται ανά δεκαπενθήμερο (15 ημέρες η Ελλάδα, 15 η Ιταλία) στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής που ακολουθεί το ΝΑΤΟ, δηλαδή να μην έχει την ευθύνη για τον εναέριο χώρο ενός κράτους-μέλους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποκλειστικά η Αεροπορία μιας χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...