759
Πλάνα δείχνουν τους γάλλους αστυνομικούς να ακινητοποιούν τον Σεντρίκ Σουβιά με την αμφιλεγόμενη τεχνική του «καρυδώματος» | YouTube

Σεντρίκ Σουβιά όπως Τζορτζ Φλόιντ…

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2020, 16:50
Πλάνα δείχνουν τους γάλλους αστυνομικούς να ακινητοποιούν τον Σεντρίκ Σουβιά με την αμφιλεγόμενη τεχνική του «καρυδώματος»
|YouTube

Σεντρίκ Σουβιά όπως Τζορτζ Φλόιντ…

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2020, 16:50

«Πνίγομαι», φώναζε ο Σεντρίκ Σουβιά, ένας 42χρονος διανομέας φαγητού, ο οποίος έχασε τη ζωή του τελικά λόγω του υπερβολικού και φονικού, όπως αποδείχθηκε, ζήλου που επέδειξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι τέσσερις αστυνομικοί που τον σταμάτησαν για να τον ελέγξουν τον περασμένο Ιανουάριο στο Παρίσι.

Τα τελευταία λόγια του άτυχου άνδρα και η απεγνωσμένη προσπάθειά του να παραμείνει ζωντανός καταγράφηκαν σε βίντεο το οποίο κατέχουν και εξετάζουν σήμερα οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας. Και όλα όσα υπέστη πριν από μερικούς μήνες στο Παρίσι ο Σεντρίκ Σουβιά, θυμίζουν όλα όσα υπέστη πριν από μερικές εβδομάδες στη Μινεάπολη ο Τζορτζ Φλόιντ.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν τα μέλη της οικογένειας του, ζητώντας επί μήνες την αποκάλυψη όλης της αλήθειας όσον αφορά τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το πρωί της 3ης Ιανουαρίου κοντά στον Πύργο του Αϊφελ.

Σε στιγμιότυπα του βίντεο ο Σεντρίκ Σουβιά εμφανίζεται ακινητοποιημένος στο έδαφος με τρεις αστυνομικούς να έχουν πέσει πάνω στην πλάτη του. «Πνίγομαι», «Πνίγομαι», «Πνίγομαι», «Πνίγομαι», «Πνίγομαι», «Πνίγομαι», «Πνίγομαι»: φώναξε επτά φορές συνολικά μέσα σε 22 δευτερόλεπτα ο Σουβιά. Οταν οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο και το θύμα τους διακομίστηκε τάχιστα σε νοσοκομείο της περιοχής αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

Στην ιατροδικαστική έκθεση γίνεται λόγος για κάταγμα στον λάρυγγα και για εγκεφαλικές βλάβες που προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Επειτα από δύο ημέρες ο Σεντρίκ Σουβιά εγκατέλειψε τα εγκόσμια, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά.

H σύζυγος του Σεντρίκ Σουβιά, Ντόρια (κέντρο) μαζί με τα παιδιά της απαιτούν εξηγήσεις για τον θάνατο του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι (REUTERS/Antony Paone)

Πώς, όμως, ένας τυπικός αστυνομικός έλεγχος κατέληξε σε ανθρώπινη τραγωδία; Σύμφωνα το ρεπορτάζ της La Repubblica στις 9:54 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, τέσσερις αστυνομικοί μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σταμάτησαν το σκούτερ του Σουβιά επειδή οδηγούσε και συγχρόνως μιλούσε στο κινητό τηλέφωνό του αλλά και γιατί δεν ήταν αναγνώσιμη η πινακίδα κυκλοφορίας της μοτοσικλέτας του.

Η ατμόσφαιρα ήταν εξαρχής ηλεκτρισμένη με τον Σουβιά να δυσανασχετεί με τη στάση των αστυνομικών και να εκρήγνυται τελικά με αφορμή την κλήση που επρόκειτο να του κόψουν. Επιασε το κινητό του και άρχισε να καταγράφει τους αστυνομικούς. Εκείνοι αντέδρασαν, προσπαθώντας να του αποσπάσουν το τηλέφωνο. «Αποτελεί δικαίωμά μου», υποστήριξε εκείνος. «Θέλεις να δώσεις παράσταση;», τον ρώτησε ένας αστυνομικός. «Δίχως τη στολή δεν είστε τίποτα», απάντησε ο Σεντρίκ και αμέσως η κατάσταση εκτραχύνθηκε.

«Δεν πιστεύω να έχεις κατά νου πως πρέπει να πέσω στα τέσσερα», αποκρίθηκε ένας άλλος αστυνομικός όταν ο Σεντρίκ Σουβιά του ζήτησε να συμπεριφέρεται καλύτερα. Δέκα λεπτά μετά την έναρξη του επεισοδίου οι αστυνομικοί αποφάσισαν τελικά να φύγουν, παρότι ο Σουβιά εξακολουθούσε να είναι εριστικός και προσβλητικός απέναντί τους, σύμφωνα, τουλάχιστον με τις δικές τους μαρτυρίες.

Ενας από αυτούς, ωστόσο, ο οποίος, μάλιστα, είχε ήδη επιβιβαστεί στο περιπολικό, πετάχτηκε έξαλλος έξω ξανά, όντας πεπεισμένος πως ο Σουβιά τους προσέβαλε εκ νέου. Στις 10:07 όρμησαν να τον συλλάβουν, εφαρμόζοντας την άκρως αμφιλεγόμενη τεχνική του «καρυδώματος» (chokehold). Μια λαβή στο λαιμό ήταν αρκετή για να βρεθεί ο Σουβιά στο έδαφος, όπου τον ακινητοποίησαν τελικά τρεις αστυνομικοί, ρίχνοντας όλο το βάρος τους στην πλάτη του. Εξι λεπτά μετά έχασε τις αισθήσεις του και οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι σοβαρολογούσε όταν φώναζε «Πνίγομαι». Αποπειράθηκαν να τον επαναφέρουν με μαλάξεις στην καρδιά, δίχως, ωστόσο, αποτέλεσμα.

«Πνίγομαι»: φώναξε επτά φορές συνολικά μέσα σε 22 δευτερόλεπτα ο Σουβιά (Soutiens pour Cédric)

«Απευθύνομαι απευθείας στον Εμανουέλ Μακρόν. Θέλουμε απαντήσεις», δηλώνει σήμερα η Σοφιά Σουβιά, κόρη του εκλιπόντος διανομέα με σύσσωμη την οικογένειά του να απαιτεί δικαιοσύνη. Καταρχάς γιατί κανένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο τραγικό επεισόδιο δεν έχει τεθεί ακόμα σε διαθεσιμότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, ανακρίθηκαν όλοι στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται, πλέον, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ο Σεντρίκ Σουβιά πέθανε όπως ακριβώς πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ. Από ασφυξία που του προκάλεσε ο υπερβολικός και φονικός ζήλος των αστυνομικών που έτυχε να ελέγξουν με αφορμή μια τροχαία παράβαση. Με τον ίδιο βασανιστικό τρόπο έχασε τη ζωή του το 2016 και ο Ανταμά Τραορέ στην περιφέρεια του Παρισιού.

Πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων πορειών και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται σε δεκάδες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, η γαλλική κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να απαγορεύσει την εφαρμογή επικίνδυνων λαβών κατά τη διαδικασία σύλληψης υπόπτων.

Ενώπιον, ωστόσο, της έντονης αντίδρασης των αστυνομικών οι οποίοι επίσης κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι πως στερούνται τα απαραίτητα μέσα ούτως ώστε να κάνουν «σωστά» της δουλειά τους, αναγκάστηκε να αλλάξει τα σχέδιά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...