326
Ο Αλ. Τσίπρας στην ευρεία συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, την επομένη της συντριβής | George Vitsaras / SOOC

Σενάριο για «επετειακές» κάλπες 7 Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 07:21
Ο Αλ. Τσίπρας στην ευρεία συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, την επομένη της συντριβής
| George Vitsaras / SOOC

Σενάριο για «επετειακές» κάλπες 7 Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 07:21

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ανακοίνωνε αργά τη νύχτα της Κυριακής ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άμεσα πρόωρες εθνικές εκλογές, όλοι εκτίμησαν ότι αυτές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου. Ο ίδιος είχε τονίσει το «άμεσα» και αυτό σήμαινε ότι με το που θα τελείωνε ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός θα πήγαινε στο Προεδρικό και θα δρομολογούσε τις εξελίξεις – το «άμεσα» ερμηνεύτηκε ως το συντομότερο δυνατόν, άρα εντός των συνταγματικών ορίων, δηλαδή στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο τώρα από το Μαξίμου εξετάζεται η Κυριακή 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει την Κυριακή 7 Ιουλίου καθώς στις 30 Ιουνίου δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Ωστόσο, είναι προφανής η προσπάθεια να υπάρξει μια πολιτική εκμετάλλευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει ο κ. Τσίπρας από την όποια συναισθηματική φόρτιση των ψηφοφόρων, καθώς 5 Ιουλίου είναι η επέτειος του περιβόητου πλέον δημοψηφίσματος του 2015.

Δεν είναι όμως μόνο το «συναίσθημα». Μία εβδομάδα μακρύτερη προεκλογική περίοδος κρίνεται ως προτιμότερη (και ως έναν βαθμό αναγκαία) για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει περιθώριο να περάσει το υποτιθέμενο μήνυμά του —μήνυμα που δεν πήραν οι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές και ως γνωστόν, σύμφωνα με την ανάλυση του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου, οι ψηφοφόροι ήταν που έφταιξαν διότι δεν πρόλαβαν να εκτιμήσουν τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και κατέληξαν στο να προτείνουν την Κυριακή 7 Ιουλίου ως ημέρα εθνικών εκλογών, καθώς η εξέταση των ειδικών μαθημάτων για τις πανελλαδικές ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, μιλώντας στο One Channel ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση θα έπρεπε να δοθεί μια ανάσα στις οικογένειες που έχουν παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Ο Νίκος Ξυδάκης διευκρίνισε ωστόσο ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...