780
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ευρεία σύσκεψη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντας δηλαδή για πρώτη φορά το κόμμα μετά από συντριβή | George Vitsaras / SOOC

Ελαβε ο Τσίπρας το μήνυμα της ήττας;

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 20:53
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ευρεία σύσκεψη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντας δηλαδή για πρώτη φορά το κόμμα μετά από συντριβή
|George Vitsaras / SOOC

Ελαβε ο Τσίπρας το μήνυμα της ήττας;

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 20:53

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη συνειδητοποίηση της συντριβής και 19 μετά την ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής σε εθνικές κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με το κόμμα. Σε ευρεία σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και μελών της λεγόμενης Εκλογικής Επιτροπής -δηλαδή και στελεχών περιφερειακών της Κουμουνδούρου- ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της ήττας με 9,5% από τη Νέα Δημοκρατία.

Εφταιξε, είπε, η αποχή, ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του ’15 δεν πήγαν να ψηφίσουν. Εφταιξε, εξήγησε, ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος είναι «χαλαρή», ότι δεν ψηφίζεις για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και έτσι πολλοί έσπευσαν να επιλέξουν άλλους (βλέπε ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη). Εφταιξε, παραδέχτηκε, ότι αγνοήθηκαν κάποια μηνύματα και η κόπωση των ψηφοφόρων. Και τόνισε ότι πήρε το «μήνυμα».

Το πήρε;

Διότι στα λόγια του δεν υπήρξε παραδοχή λάθους, παρά μόνο ότι ο λαός δεν κατάλαβε, απείχε, κουράστηκε, προτίμησε ελαφρά τη καρδία άλλους κλπ.

Διότι καλές οι ομιλίες για τα κανάλια, καλά και τα χειροκροτήματα του κομματικού ακροατηρίου, αλλά σημασία έχει τι συμβαίνει και τι λέγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πια ότι σε 40 ημέρες ίσως να μην έχουν δουλειά. Σε αυτούς που τώρα βλέπουν την πόρτα της εξόδου από τη Βουλή ζήτησε να συστρατευτούν και να οργώσουν την περιφέρεια για να ανατάξουν τις τοπικές οργανώσεις και να τονώσουν το ηθικό των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούν να το κάνουν; Θέλουν; Αυτό θα αποδειχτεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ξανά για ένα εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών του. Είναι ο ίδιος που διαβεβαίωνε για «νίκη με 1-0, 2-0 και 3-0» και χλεύαζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι είναι «πολύ λίγος» και ότι εκείνος κάνει μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης στις συνεντεύξεις που δίνει. Μόνο που η τηλεθέαση δεν ψηφίζει, ψηφίζουν οι πολίτες που έδωσαν στον κ. Μητσοτάκη ένα ευρύ προβάδισμα, εν όψει της εθνικής κάλπης.

«Χάσαμε μια μάχη» παραδέχθηκε πάντως ο κ. Τσίπρας, είναι και αυτό κάτι για έναν πολιτικό που ποτέ του δεν έχει παραδεχτεί τίποτα. Επειτα φρόντισε να τσιτάρει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προφανώς για να τον φέρει με τα νερά του: «το θέμα δεν είναι αν θα πέσεις, αλλά να σηκωθείς», είπε, παραπέμποντας σε ένα tweet του υπουργού Οικονομικών την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε τη συντριβή στις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών» είπε ο κ. Τσίπρας. «Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έλθουν στην κάλπη εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της ΝΔ αλλά επέλεξαν μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Λάβαμε το μήνυμα της κόπωσης μιας κοινωνίας μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Λάβαμε και το μήνυμα εμείς οι ίδιοι, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και για ποιους παλεύουμε».

«Απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα είναι ότι χθες το βράδυ αποφάσισα να μην επιμείνω στον αρχικό μας σχεδιασμό για εξάντληση της τετραετίας και να πάμε σε εκλογές. Αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές ως απόδειξη σεβασμού στην λαϊκή ετυμηγορία» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απηύθυνε… νουθεσίες προς την ΝΔ να μην εμφανίζονται αλαζόνες και υποστήριξε προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Να μου το θυμηθείτε, ίσως τελικά το χθεσινό να μας βγει και σε καλό, να βγούμε πιο δυνατοί».

Ο Πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ απευθύνοντας «δημοκρατικό προσκλητήριο» και θέτοντας το «τυράκι» μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Το δίλημμα τον εκλογών είναι ένα και είναι αμείλικτο» είπε, για να εξηγήσει: «Την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της Ακροδεξιάς. Είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως έχουν ευθύνη και οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες: «Ειδικά το ΚΙΝΑΛ είδε τις τελευταίες ημέρες τον διεμβολισμό που επιχείρησε στο χώρο τους η ΝΔ. Και άκουγε στωικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους λέει ότι “ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι χαμένη ψήφος”».

«Τώρα ξέρουν καλά ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της ΝΔ. Στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν έμμεσοι ή άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από την Αριστερά και το Κέντρο. Και ειδικά οι προοδευτικές δυνάμεις να σταματήσουν να θεωρούν αόρατη τη Δεξιά στην Ελλάδα», κατέληξε.

Στο «τραπέζι» δυο ημερομηνίες για εκλογές

Δύο σενάρια είναι υπό εξέταση για την ημερομηνία των εκλογών, με τις εισηγήσεις να βάζουν ως ημέρα διεξαγωγής και την 7η Ιουλίου εκτός από την 30ή Ιουνίου.

Εντός των επόμενων ημερών συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να κλείσει η ημερομηνία.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν πως δεν θα συσταθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, αλλά θα συνεχιστεί το παρόν σχήμα, εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...