961
Μπροστά στην είσοδο (και έξοδο) της Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον | REUTERS/John Sibley

Σεισμός στην Ντάουνινγκ Στριτ: Game over για τον Μπόρις;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 11:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/6/2022, 17:21
Μπροστά στην είσοδο (και έξοδο) της Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον
|REUTERS/John Sibley

Σεισμός στην Ντάουνινγκ Στριτ: Game over για τον Μπόρις;

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 11:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/6/2022, 17:21

Τελικά από τις σαμπάνιες και τα πάρτι του lockdown θα χάσει τη θέση του ο Μπόρις Τζόνσον, από ότι δείχνουν οι ραγδαίες εξελίξεις στη βρετανική κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας -όσα παραμένουν ακόμα-δίνουν τελεσίγραφο στον ηγέτη τους: ή να φύγει αυτός ή αυτοί.

Ο ίδιος βέβαια, εξακολουθεί να αρνείται να παραιτηθεί, παρά τα πυρά που δέχεται από παντού.

Μετά τις ηχηρές παραιτήσεις της Τρίτης, και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν την Τετάρτη, δηλώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι δεν επιθυμούν πλέον να υπηρετούν τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό, στον οποίο δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη, καθώς τα ψέματά του διαδέχονται το ένα το άλλο.

Την Τετάρτη, έξι ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους.

Πρόκειται για την Κέμι Μπάντενοχ, τον Νιλ Ο’ Μπράιεν, τον Άλεξ Μπούργκχαρτ, τον Λι Ρόουλι, την Τζούλια Λόπεζ και την Μιμς Ντέιβις.

Νωρίτερα, ο Γουίλ Κουίνς, υφυπουργός Παιδείας και μέλος των Τόρις, ανακοίνωσε την παραίτησή του, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον τρόπο που ο Τζόνσον διαχειρίστηκε ένα ακόμη σκάνδαλο στους κόλπους της κυβέρνησής του.

Ο Κουίνς επεσήμανε ότι παραιτείται μετά την «ανακριβή» ενημέρωση που είχε για τον διορισμό από τον Τζόνσον ενός πολιτικού εναντίον του οποίου είχαν γίνει καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

«Σας ευχαριστώ που με συναντήσατε χθες το βράδυ και για την ειλικρινή σας συγγνώμη σχετικά με την ενημέρωση που έλαβα από τον αριθμό 10 (σ.σ της Ντάουνινγκ Στριτ) ενόψει της ενημέρωσης του Τύπου τη Δευτέρα, η οποία τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν ανακριβής», ανέφερε στην επιστολή του παραίτησης που έδωσε στον βρετανό πρωθυπουργό και η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

«Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση νιώθω ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα Παιδιά και τις Οικογένειες, καθώς δέχθηκα και επανέλαβα τις διαβεβαιώσεις αυτές καλή τη πίστει», πρόσθεσε.

Λίγο μετά την παραίτηση του Κουίνς, και ο υφυπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα στα σχολεία (Schools Minister), Ρόμπιν Γουόκερ παραιτήθηκε λέγοντας πως η κυβέρνηση επισκιάστηκε από λάθη και ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητά της.

«Τα πρόσφατα γεγονότα μου κατέστησαν σαφές ότι το μεγάλο κόμμα μας (…) έχει παρεκτραπεί από τις βασικές του αποστολές για να επικεντρωθεί σε ζητήματα που αφορούν την ηγεσία», ανέφερε ο Γουόκερ στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα η Λόρα Τροτ, βουλευτής του κόμματος του Τζόνσον, παραιτήθηκε από τη θέση της στο υπουργείο Μεταφορών.

«Η εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι και πρέπει πάντα να είναι υψίστης σημασίας, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες αυτή έχει χαθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook η Τροτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. Δίπλα του, ο Ρίσι Σουνάκ, που αργότερα παραιτήθηκε – Ian Vogler/Pool via REUTERS

Επίσης, την Τετάρτη, παραιτήθηκε και η Τζο Τσόρτσιλ, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Τζόνσον.

«Τα πρόσφατα γεγονόταν έδειξαν ότι η ακεραιότητα, η ικανότητα και η ευθυκρισία είναι όλες απαραίτητες για τον ρόλο του πρωθυπουργού, ενώ μια ευτράπελη ιδιοτελής προσέγγιση είναι αναπόφευκτο ότι έχει τα όριά της», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Αργότερα, παραιτήθηκε και ο υφυπουργός Στέγασης Στιούαρτ Αντριου προσθέτοντας το όνομά του στον μακρύ κατάλογο.

«Η πίστη και η ενότητα είναι χαρακτηριστικά που ανέκαθεν προσπαθούσα να παρέχω στο σπουδαίο μας κόμμα. Ωστόσο, φοβούμαι ότι τελευταία έχω επιτρέψει σε αυτά να υπερισχύσουν της ευθυκρισίας μου. Έρχεται η στιγμή που πρέπει να ασχοληθείς με την προσωπική σου ακεραιότητα και αυτή η στιγμή είναι τώρα. Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων δεν έχω άλλη επιλογή παρά να παραιτηθώ», έγραψε στο Twitter.

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε χθες στη θέση του Ρίσι Σουνάκ, που παραιτήθηκε, δήλωσε σήμερα ότι την απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα λάβει ο ίδιος ο Τζόνσον.

Οταν ρωτήθηκε, αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζαχάουι απάντησε στο LBC: «Ο πρωθυπουργός θα λάβει αυτή την απόφαση».

Λίγοι πάντως φαίνεται να είναι οι σύμμαχοι του Τζόνσον πλέον τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα του. Και δεν αποκλείεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης, άμεσα, από την οποία αυτή τη φορά δύσκολα θα γλυτώσει ο πρωθυπουργός, που από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, κατηγορείται για σωρεία σκανδάλων, από τα οποία μέχρι τώρα έχει καταφέρει να ξεφύγει, αλλά όχι αλώβητος, από ό,τι δείχνουν οι τελευταίες ημέρες.

Ενας δυσαρεστημένος βουλευτής των Τόρις δήλωσε στη Mirror: «Αν είχε λίγη αξιοπρέπεια, θα παραιτούνταν, αλλά δεν θα το κάνει. Το υπουργικό συμβούλιο ξέρει ότι έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζουν να τον στηρίζουν».

Νέα πρόταση μομφής

Οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ υπέβαλαν άμεσα την Τετάρτη επιστολή στην Επιτροπή 1922 του κόμματός τους, με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα και περισσότερα αιτήματα για την παραίτησή του.

Ο Σκίντμορ ζητεί στην επιστολή του να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η πύρρειος νίκη του στην προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη τον Ιούνιο επί πρότασης μομφής του εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες από την κατάθεση άλλης.

«Ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας η (Επιτροπή) 1922 να επανεξετάσει επειγόντως τους κανόνες που εμποδίζουν τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής», σημείωσε ο Σκίντμορ.

«Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σημείωσε παράλληλα ο Τομ Χαντ, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Τζόνσον τις καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά κατά του πρώην αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, Κρίστοφερ Πίντσερ, και ανακοίνωσε την υποβολή και από τον ίδιο επιστολής στην αρμόδια επιτροπή για πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...