306
Οι διαδώστες δίνουν μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια | Antara Foto/Akbar Tado via REUTERS

Σε ομαδικούς τάφους εκατοντάδες θύματα του σεισμού στην Ινδονησία

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2018, 11:26
Οι διαδώστες δίνουν μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια
|Antara Foto/Akbar Tado via REUTERS

Σε ομαδικούς τάφους εκατοντάδες θύματα του σεισμού στην Ινδονησία

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2018, 11:26

Καταστροφή πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτή που είχε εκτιμηθεί αρχικά έφερε ο σεισμός της Παρασκευής στην Ινδονησία, η κυβέρνηση της οποίας ζητά διεθνή βοήθεια.

Η δόνηση των 7,5 βαθμών ισοπέδωσε την πόλη Πάλου στο νησί Σουλαουέζι ενώ την καταστροφή ολοκλήρωσε το τσουνάμι που χτύπησε μάλιστα σε παραλία όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Οι Αρχές της Ινδονησίας ανέβασαν τον απολογισμό των νεκρών σε τουλάχιστον 844 νεκρούς, αριθμός που υπερβαίνει σημαντικά τους 500 νεκρούς στο νησί Λομπόκ τον Αύγουστο. Αναμένουν μάλιστα ότι ο τελικός απολογισμός στο Σουλαουέζι θα είναι ακόμη υψηλότερος καθώς μεγάλο μέρος της πληγείσας περιοχής δεν είναι ακόμη προσβάσιμο.

Οι Αρχές ανοίγουν ένα τεράστιο ομαδικό τάφο για την προστασία της δημόσιας υγείας (Antara Foto/Muhammad Adimaja/ via REUTERS)

Τα περισσότερα θύματα έχουν καταγραφεί στο Πάλου, μια περιοχή με 350.000 κατοίκους στις δυτικές ακτές του Σουλαουέζι, όμως μόλις τώρα έχουν αρχίσει να φτάνουν νέα από το Ντονγκάλα που βρίσκεται βορειότερα.

Τη Δευτέρα ανοίχτηκε ένας ομαδικός τάφος για να ενταφιαστούν εκατοντάδες θύματα του σεισμού και του τσουνάμι, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αλλά και για θρησκευτικούς λόγους.

Ο Guardian σημειώνει ότι τα συνεργεία που προετοιμάζουν τους τάφους έχουν οδηγίες να ενταφιάσουν μέχρι και 1.300 ανθρώπους.

Παράλληλα οι διασώστες δίνουν μάχη ενάντια στον χρόνο για να εντοπίσουν ζωντανούς στα ερείπια. Μεταξύ άλλων έχουν εστιάσει στο ξενοδοχείο Roa Roa στο Πάλου, όπου ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί 50 με 60 άνθρωποι αν και προς το παρόν έχουν διασωθεί μόλις δύο.

Εξαιτίας του εύρους της καταστροφής, η κυβέρνηση της Ινδονησίας απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια, όμως αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και τα αεροδρόμια έχουν υποστεί ζημιές.

Μέσα στο χάος του σεισμού 1.200 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τρεις διαφορετικές –και υπερπλήρεις- φυλακές. Οι φρουροί είχαν εξαφανιστεί και αυτοί για να σώσουν τη δική τους ζωή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...