750
Μια από κατεστραμμένες κατοικίες στα Βρισά | Intimenews/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 16:34
Μια από κατεστραμμένες κατοικίες στα Βρισά
|Intimenews/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 16:34

Μία γυναίκα νεκρή, εκατοντάδες άστεγους και ένα χωριό ισοπεδωμένο, μεγάλες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αγωνία για την εξέλιξη του φαινομένου που θα ταλαιπωρήσει τους κατοίκους για αρκετό διάστημα μέχρι να εκτονωθεί εντελώς, άφησε ο σεισμός των 6,1 βαθμών που χτύπησε τη Δευτέρα τη Λέσβο.

Μία ημέρα μετά το χτύπημα, μια πρώτη αποτίμηση των καταστροφών έχει γίνει.

Ο δήμος Λέσβου -πρακτικά όλο το νησί- έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες (ως τις 12 Δεκεμβρίου) με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση κρίθηκε απαραίτητη για τη διαχείριση των συνεπειών του ισχυρού σεισμού.

Στη Λέσβο βρίσκεται κλιμάκιο επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών, όπως και υπουργών. Εχει ληφθεί ακόμη απόφαση για καταβολή επιδόματος αρωγής για την αντιμετώπιση των βασικών, άμεσων αναγκών των σεισμοπαθών που έχουν μεταφερθεί σε ασφαλέστερα σημεία.

Ο απολογισμός

Μία γυναίκα 43 ετών, μητέρα δύο παιδιών, έχασε τη ζωή της και άλλα 17 άτομα τραυματίστηκαν, από τα οποία τα 15 δέχτηκαν απλώς τις πρώτες βοήθειες σε κέντρο υγείας.

Η 43χρονη ανασύρθηκε από τα χαλάσματα της κατοικίας της στα Βρισά αργά το βράδυ της Δευτέρας. Παράλληλα, το χωριό εκκενώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και οι 850 κάτοικοί του μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών, σε  ξενοδοχεία (οι ηλικιωμένοι) και σε σκηνές που έστησε ο στρατός στο γήπεδο του Πολιχνίτου.

Ο σεισμός ισοπέδωσε τα Βρισά. Εκτιμάται ότι στο χωριό το 80% των σπιτιών έχει γκρεμιστεί και τα υπόλοιπα δεν είναι εύκολο να κατοικηθούν ξανά. Πρόκειται για κτίσματα λαϊκής αρχιτεκτονικής από τις αρχές του 20ου αιώνα.

223017
(Intimenews/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ)

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Καταγράφονται ακόμη κατολισθήσεις που δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο στο νότιο τμήμα νησιού.

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Λέσβου σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι υποδομές του νησιού άντεξαν και ότι οι επισκέπτες του νησιού συνεχίζουν κανονικά τις διακοπές τους και ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Βοήθημα για τους κατοίκους

Κατά την επίσκεψή του στα Βρισά την Τρίτη, ο υπουργός Yποδομών Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού.

Παράλληλα θα εκταμιευτεί για τους πληγέντες ένα πρώτο βοήθημα άμεσης αρωγής και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε, αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο.

Επιλογή του υπουργείου είναι να μην στηθούν καταυλισμοί και να μην μεταφερθούν κοντέινερ για τη στέγαση των πληγέντων, αλλά να δοθεί επιδότηση ενοικίου για τη διαμονή των πληγέντων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, ανέφερε ο γγ του υπουργείου Υποδομών.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Η σεισμική ακολουθία μετά τη δόνηση των 6,1 βαθμών θα εξακολουθήσει για εβδομάδες, «δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό», προειδοποιούν οι σεισμολόγοι.

«Είμαστε βέβαιοι κατά ένα ποσοστό της τάξης 90-95% -αρκετά σημαντικό ποσοστό- αλλά θα πρέπει βεβαίως, να δούμε και την εξέλιξη του φαινόμενου και στην πορεία, να επανεκτιμήσουμε την όλη διαδικασία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λεκκας.

Εξήγησε ακόμη ότι «έχουμε να κάνουμε με την ενεργοποίηση ενός υποθαλάσσιου ρήγματος που ουσιαστικά είναι παράλληλο με τις ακτές του νησιού. Ένα ρήγμα που δεν ήταν γνωστό γιατί δεν είναι και εύκολα παρατηρήσιμο μέσα στον θαλάσσιο χώρο».

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στα Βρισά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτίμησε ότι οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων όπως «πιθανότατα το χαλαρό έδαφος, τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντα» και τη διασπορά και συμβολή των σεισμικών κυμάτων.

223038
(Intimenews/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ)
Κυβερνητικό κλιμάκιο στο νησί

Από το βράδυ της Δευτέρας, μετά από εντολή του  Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται στη Λέσβο κλιμάκιο υπουργών και παραγόντων.

Στη Λέσβο έχουν μεταβεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και επιστήμονες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφτεί τη Λέσβο το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Τέλος, σήμερα Τρίτη αναβλήθηκαν οι εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στη Λέσβο και στη Χίο, κλειστά έμειναν και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο.

Που χτύπησε ο σεισμός

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:28 της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λέσβου και της Χίου σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο ήταν νότια του Πλωμαρίου, η περιοχή του οποίου έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη.

Η δόνηση έγινε αισθητή στη Λέσβο και τη Χίο, στα μικρασιατικά παράλια και την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, ακόμα και ως την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...