684
Ο Αλεξέι Ναβάλνι άρχισε την απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου | REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Ρωσία: Σε άμεσο κίνδυνο από την απεργία πείνας η ζωή του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 12:23
Ο Αλεξέι Ναβάλνι άρχισε την απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου
|REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Ρωσία: Σε άμεσο κίνδυνο από την απεργία πείνας η ζωή του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 12:23

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια ενώ η όρασή του επιδεινώνεται, έπειτα από πάνω από δύο εβδομάδες απεργίας πείνας, ανακοίνωσε ιατρικό σωματείο που συνδέεται με τον ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης.

Ο 44χρονος πολέμιος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται να σιτιστεί από τις 31 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση, όπως είπε, των σωφρονιστικών αρχών να του προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα για τον οξύ πόνο στην μέση και στο πόδι του.

«Η κατάστασή του είναι πράγματι κρίσιμη», είπε η Αλεξάντρα Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του συνδικάτου Ιατρική Συμμαχία, μιας ομάδας την οποία οι ρωσικές αρχές θεωρούν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Επικαλέστηκε εξετάσεις τις οποίες πήρε μέσω των δικηγόρων του Ναβάλνι και είπε ότι τα μέλη του συνδικάτου δεν τον εξέτασαν τα ίδια.

«Εχουμε δει τις εξετάσεις και είναι πολύ, πολύ κακές», είπε στο Reuters και διευκρίνισε ότι «έχει υψηλές τιμές καλίου και άλλες υψηλές τιμές που υποδηλώνουν ότι οι νεφροί υπολειτουργούν. Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή παθολογία και πιθανόν και σε καρδιακή ανακοπή».

Εκκληση προς τις ρωσικές αρχές να επιτρέψουν σε γιατρό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πατέρα της μέσα στην φυλακή, απηύθυνε και η κόρη του Αλεξέι Ναβάλνι. «Επιτρέψτε σε έναν γιατρό να δει τον πατέρα μου», έγραψε στο Twitter η Ντάσα Ναβάλνιγια, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Η Ρωσία φυλάκισε τον Ναβάλνι για 2,5 χρόνια τον Φεβρουάριο για παραβίαση των όρων αναστολής, κατηγορία που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν κατασκευασμένη. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο κατά την επιστροφή του στη Ρωσία από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι έχουν προσφέρει στον Ναβάλνι την απαραίτητη φροντίδα, αλλά ότι εκείνος την έχει αρνηθεί και ότι επιμένει πως θα πρέπει να τον αναλάβει ένας γιατρός της επιλογής του, εκτός των εγκαταστάσεων των φυλακών, το οποίο του έχουν αρνηθεί. Ο ίδιος έχει πει ότι δέχτηκε απειλές ότι θα σιτιστεί δια της βίας, αν δεν σταματήσει την απεργία πείνας.

Ουάσιγκτον: «Θα υπάρξουν συνέπειες»

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για την Ρωσία, εάν πεθάνει ο αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι, η κατάσταση της υγείας του οποίου επιδεινώνεται ραγδαία. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στο CNN ότι εξετάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει σε αυτό το στάδιο. «Αλλά έχουμε δηλώσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αν πεθάνει ο κ. Ναβάλνι».

«Αρχικά βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με πολλές δημοκρατίες στον κόσμο που συμμερίζονται την άποψή μας, για την επιβολή κυρώσεων σε απάντηση αυτού που έχει κάνει στον Ναβάλνι η ρωσική κυβέρνηση, σε απάντηση της χρήσης χημικού όπλου εναντίον του, πράγμα που παραβιάζει τους διεθνείς νόμους. Κατά δεύτερον, πληροφορήσαμε την ρωσική κυβέρνηση ότι αυτό που θα συμβεί στον κ. Ναβάλνι θα είναι δική τους ευθύνη και ότι θα είναι υπεύθυνοι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας»», εξήγησε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Σε ερώτηση για τον λόγο για τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι την Πέμπτη κατά την τοποθέτησή του σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και δεν απαίτησε την απελευθέρωσή του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου απάντησε: «Θεωρήσαμε ότι αντί να κάνουμε δημόσιες δηλώσεις, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπόθεσης αυτής ήταν ιδιωτικά και μέσω των διπλωματικών διαύλων απευθείας προς τα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης».

Εκκληση υπέρ Ναβάλνι

Εν τω μεταξύ, 70 καλλιτέχνες, συγγραφείς και ηθοποιοί δημοσίευσαν το Σάββατο έκκληση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στον Ναβάλνι.

Η κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι «επιδεινώνεται και απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια», γράφουν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Απευθύνουμε έκκληση σε εσάς, κύριε πρόεδρε, ώστε ο κ. Ναβάλνι να λάβει αμέσως υπεύθυνη ιατρική γνώμη και την φροντίδα που έχει επειγόντως ανάγκη και στην οποία έχει δικαίωμα κάθε ρώσος πολίτης», γράφουν.

«Ο κ. Ναβάλνι παρουσιάζει κλινικές ενδείξεις σοβαρής νευρολογικής διαταραχής που εκφράζεται με συνεχείς πόνους στην πλάτη και απώλεια αίσθησης στο πόδι και τα χέρια. Επιπλέον υποφέρει από οξύ βήχα και υψηλό πυρετό», γράφουν στο κείμενό τους.

Την έκκληση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η βραβευμένη με Νομπέλ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, ο επίσης βραβευμένος με Νομπέλ νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζον Κούτσι, ο λογοτέχνης Σαλμάν Ρούσντι, οι βρετανοί ηθοποιοί Τζουντ Λο και Βανέσα Ρεντγκρέιβ, οι συγγραφείς Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και Αρουντάτι Ρόι και άλλοι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...