1069
Η Κάμαλα Χάρις -χωρίς πειραγμένο φωτισμό- στην ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου –και η Κάμαλα Χάρις στο εξώφυλλο του περιοδικού | REUTERS/Kevin Lamarque/Vogue Magazine/CreativeProtagon

Σάλος για το εξώφυλλο της Vogue με το «λευκό» πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 15:07
Η Κάμαλα Χάρις -χωρίς πειραγμένο φωτισμό- στην ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου –και η Κάμαλα Χάρις στο εξώφυλλο του περιοδικού
|REUTERS/Kevin Lamarque/Vogue Magazine/CreativeProtagon

Σάλος για το εξώφυλλο της Vogue με το «λευκό» πρόσωπο της Κάμαλα Χάρις

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 15:07

Ηθελαν την Κάμαλα Χάρις πιο… λευκή; Και τι διάολο είναι αυτό το εκτυφλωτικό ροζ πίσω της; Και τελικά έπρεπε να την εμφανίζουν με τα αθλητικά της παπούτσια ενώ είναι μια εκλεγμένη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Τελικά η συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις στο περιοδικό Vogue συζητήθηκε για όλους τους λάθος λόγους. Αντί για αυτά που είπε, εν μέσω μάλιστα μιας απίστευτα ταραγμένης περιόδου στην αμερικανική πολιτική, για το πώς ήταν οι πόζες της στο εξώφυλλο. Ζούμε στην εποχή της εικόνας…

Το φημισμένο περιοδικό βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων –όχι άδικα. Και η ίδια η Αννα Γουίντουρ, αφεντικό του εντύπου, τα «ακούει»  στα social media από τη στιγμή που την Κυριακή δημοσιοποιήθηκαν δύο εκδοχές του εξωφύλλου στο Twitter. Το ένα εξώφυλλο θα είναι για την έντυπη και το άλλο για την ψηφιακή έκδοση. Ο Guardian ανέφερε ότι δεν ήταν άμεσα σαφές ποια εικόνα θα είναι στο περιοδικό που θα βγει στα περίπτερα, ωστόσο αμερικανικά ΜΜΕ έκριναν ότι θα είναι η ολόσωμη φωτογραφία, η οποία συγκέντρωσε και τα περισσότερα πυρά.

Και τις δύο φωτογραφίες υπογράφει ο 25χρονος φωτογράφος Τάιλερ Μίτσελ. Στην πιο επίμαχη, η Χάρις ποζάρει με μαύρο κοστούμι και τα αθλητικά παπούτσια-σήμα κατατεθέν της, σε ροζ και πράσινο φόντο.

Οπως ανέφερε το CNN, ανώνυμη πηγή από την ομάδα της εκλεγμένης αντιπροέδρου δήλωσε ότι δεν είναι αυτή η φωτογραφία που είχε συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, αλλά η άλλη στην οποία η αντιπρόεδρος φορά γαλάζιο κοστούμι, και ότι την τελευταία στιγμή, η διεύθυνση του περιοδικού άλλαξε το εξώφυλλο χωρίς να ενημερώσει τους συνεργάτες της.

Η ομάδα της Χάρις επισήμως αρνήθηκε να σχολιάσει την επιλογή, όμως σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στη Vogue. Από το περιοδικό είπαν ότι η πιο ανεπίσημη είναι πιο «αυθεντική» και ταιριάζει περισσότερο στο μήνυμα της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις.

Παράλληλα όμως οι επικριτές της φωτογραφίας κατηγορούν τη Vogue για ρατσισμό και για ασέβεια εναντίον της πρώτης μαύρης γυναίκας αντιπροέδρου στην αμερικανική Ιστορία, ενώ κάποιοι «είδαν» και την αρχή μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας για να μειώσουν τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα της ισχυρότερης πολιτικού στις ΗΠΑ.

Οι χρήστες των social media διαμαρτύρονται γιατί «με τον φωτισμό, οι υπεύθυνοι του περιοδικού έχουν επίτηδες “λευκάνει” το πρόσωπό της και έχουν “ξεπλύνει” το χρώμα της», αλλά και για τη στάση του σώματός της, την καθόλου κολακευτική έκφραση του προσώπου της, τα «υπερβολικά» κάζουαλ ρούχα και τα αθλητικά παπούτσια που φορά, καθώς και τα χρώματα που κυριαρχούν στο φόντο.

Ολοι λένε ότι προτιμούν τη δεύτερη φωτογραφία, στην οποία θεωρούν ότι η Χάρις φορά καλύτερα ρούχα, με τη στάση και την έκφρασή της είναι πιο αρμόζουσες για μία γυναίκα σε αυτή τη θέση.

«Η Κάμαλα Χάρις είναι έτσι κι αλλιώς πιο ανοιχτόχρωμη από τις περισσότερες έγχρωμες γυναίκες και παρόλα αυτά, η Vogue τα έκανε σκ… με τον φωτισμό της», έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης.

«Τι χάλι είναι αυτό. Η Αννα Γουίντουρ θα πρέπει να μην έχει φίλους ή συνεργάτες μαύρους. Μπορώ να βγάλω δωρεάν φωτογραφίες της Κάμαλα Χάρις με το κινητό μου και είμαι 100% σίγουρος ότι θα είναι καλύτερες από το εξώφυλλο της Vogue», σχολίασε ο αρθογράφος των New York Times, Γουατζαχάτ Αλι.

Για κάποιες από τις επικρίσεις, η Vogue έδωσε εξηγήσεις: Τα χρώματα ροζ και πράσινο που κυριαρχούν στο επίμαχο εξώφυλλο, είναι τα χρώματα που τιμούν την πανεπιστημιακή αδελφότητα ΑΚΑ, την πρώτη οργάνωση για μαύρες φοιτήτριες στα αμερικανικά πανεπιστήμια, στην οποία μέλος είναι η Χάρις. Στις ΗΠΑ, οι απόφοιτοι εξακολουθούν να είναι ενεργά μέλη μίας αδελφότητας όλη τους τη ζωή, και μάλιστα το θεωρούν μεγάλη τους τιμή.

Σύμφωνα με τη New York Post, τα ρούχα είναι επιλογή της ίδιας της Χάρις και της ομάδας της και είναι δικά της, όπως και δική τους επιλογή ήταν το μακιγιάζ και το χτένισμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η αντιπρόεδρος πάντα φορά τα δικά της ρούχα στις φωτογραφίσεις για περιοδικά μόδας, κάτι που δεν συνηθίζεται. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, πρόκειται για ένα μαύρο σακάκι του σχεδιαστή Ντόναλντ Ντίαλ και παντελόνι, που τα φορά συχνά στην καθημερινή της ζωή.

Το ίδιο ισχύει και για τα αθλητικά της παπούτσια, τα περίφημα Converse All Star (κοινώς «σταράκια»), που φορούσε πολλές φορές και στις προεκλογικές της εμφανίσεις, και μάλιστα για αυτό και πολλοί ψηφοφόροι την θεώρησαν «μία από αυτούς», δηλαδή μία πολιτικό που είναι απλή και ντύνεται όπως οι ίδιοι.

Στην άλλη φωτογραφία, που άρεσε περισσότερο στον κόσμο, φορά ένα γαλάζιο κοστούμι του Μάικλ Κορς, και αυτό δικό της.

Η Vogue απάντησε στην New York Post ότι δεν άνοιξε το χρώμα του δέρματος της αντιπροέδρου με ψηφιακή επεξεργασία (photoshop). Ομως, οι επικρίσεις εστιάζονταν στον φωτισμό και όχι στην επεξεργασία της φωτογραφίας.

«Η φωτογραφία από μόνη της δεν είναι τόσο χάλια. Αλλά είναι πολύ πολύ κάτω από τα στάνταρ της Vogue. Δεν της έδωσαν καμία σημασία. Σαν να τελειώνεις την εργασία σου τελευταία στιγμή πριν την παραδώσεις», ήταν ένα ακόμα σχόλιο στα social media.

«Σε αυτές τις φωτογραφίσεις βγάζουν χιλιάδες φωτογραφίες, τη μία μετά την άλλη. Επρεπε να διαλέξουν αυτή, τη στιγμή που η έκφραση στο πρόσωπό της δεν είναι η καλύτερη; Η άλλη (με το γαλάζιο κοστούμι) είναι πολύ καλύτερη», σχολίασε άλλη χρήστρια.

Πέρυσι, η Γουίντουρ είχε στείλει μία επιστολή στο προσωπικό του περιοδικού στην οποία ζητούσε συγγνώμη για τη δημοσίευση φωτογραφιών και άρθρων που θεωρήθηκε ότι δεν σέβονταν τις μειονότητες.

«Η Vogue δεν έχει βρει ικανοποιητικούς τρόπους για να προβάλει ή να δώσει χώρο σε μαύρους συντάκτες, αρχισυντάκτες, φωτογράφους, σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς. Εχουμε κάνει λάθη και στη δημοσίευση εικόνων ή κειμένων που πρόσβαλαν μειονότητες. Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για αυτά τα λάθη», είχε γράψει η σιδηρά κυρία της παγκόσμιας μόδας.

Οι επικρίσεις για τη «λεύκανση» του προσώπου της Κάμαλα Χάρις δεν είναι άδικες. Είναι άλλωστε μία συνήθεια που ακολουθούσαν πολλά περιοδικά, κυρίως στις ΗΠΑ, επί δεκαετίες, ώστε οι μαύροι να μη φαίνονται τόσο… μαύροι, σε μία κοινωνία βαθιά ρατσιστική, που έχει πολύ δρόμο ακόμα για να επουλώσει τις πληγές της. Οπως έχει και πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να μην είναι θέμα αρνητικού σχολιασμού το ότι μία γυναίκα επέλεξε να φορέσει τα δικά της καθημερινά ρούχα και παπούτσια στο εξώφυλο ενός περιοδικού μόδας…

Με όλα αυτά βέβαια, κανείς δεν ασχολείται με την ίδια συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις, για την οποία έγινε η φωτογράφιση στην Vogue, στην οποία παρουσιάζει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, τις προσδοκίες της για τη διακυβέρνηση της χώρας και τη δική της φιλοσοφία για την πολιτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...