727
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, τον Ιούλιο του 2018 | Reuters / Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Το σχεδόν πραξικόπημα, ο Πούτιν και τα αντισώματα της δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 10:00
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, τον Ιούλιο του 2018
|Reuters / Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Το σχεδόν πραξικόπημα, ο Πούτιν και τα αντισώματα της δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 10:00

Το «σχεδόν πραξικόπημα» που επιχειρήθηκε κατά της αμερικανικής δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον την 6η Ιανουαρίου με τους πιο σκληροπυρηνικούς από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο, «προσβάλλει και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική δημοκρατία, τον πυρήνα του ελεύθερου κόσμου», επισήμανε σε κείμενό του στη Repubblica ο Μαουρίτσιο Μολινάρι, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «πανωλεθρία της ελευθερίας».

O διευθυντής της ιταλικής εφημερίδας υποστηρίζει πως όλα όσα, αδιανόητα και τραγικά, εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠA αποτελούν «έκφραση μιας περιφρόνησης για το Σύνταγμα η οποία διχάζει την Αμερική μεταξύ εκείνων που συνθέτουν και υποστηρίζουν μία βίαιη μειοψηφία και όλων όσοι προασπίζονται τις αρχές των εθνοπατέρων των ΗΠΑ».

Και φυσικά την ευθύνη για αυτό το νέο και ανείπωτο πλήγμα που δέχτηκε η αμερικανική πολιτική την φέρει αποκλειστικά ο απερχόμενος πρόεδρος ο οποίος, αρνούμενος έως την τελευταία στιγμή να αποδεχτεί την ήττα του, έφτασε στο σημείο «να απειλήσει την δημοκρατία που τον εξέλεξε, γράφοντας μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Αμερικής». Ταπείνωσε τη χώρα αλλά συγχρόνως αποκάλυψε στους Αμερικανούς και σε όλον τον κόσμο πού μπορεί να οδηγήσει η λαϊκιστική ιδεολογία, πυλώνα της οποίας αποτελεί η αμφισβήτηση των θεσμών.

Αναμένοντας την κατάληξη αυτής της τελευταίας πράξης του δράματος που εκτυλίσσεται την τελευταία τετραετία στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή τον αναίσχυντο Ντόναλντ Τραμπ, σίγουρο πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τον Μολινάρι, ότι μεταξύ των λίγων που χάρηκαν με τον φόβο και την παράνοια που επικράτησαν στην Ουάσιγκτον, συγκαταλέγεται αναμφίβολα ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο ηγέτης του Κρεμλίνου αφιέρωσε χρόνια στον στρατηγικό στόχο να διαλυθεί η Αμερική», υπενθύμισε στο άρθρο του ο ιταλός δημοσιογράφος.

Κατά πόσο, όμως, ισχύει ότι το «σχεδόν πραξικόπημα» άνοιξε μία τεράστια πληγή στην αμερικανική δημοκρατία την οποία δύσκολα θα καταφέρει να επουλώσει ο Τζο Μπάιντεν;

Τον ρώσο ηγέτη επικαλέστηκε σε κείμενο του και ο Πάολο Γκαριμπέρτι, επιφανής αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, υπενθυμίζοντας πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφερε να διασφαλίσει τη θέση του χάρη σε μία συνταγματική αναθεώρηση που τον κατέστησε «ισόβιο» ηγέτη της Ρωσίας, μίας «ελεγχόμενης δημοκρατίας», σύμφωνα με τα δικά του λόγια.

Δύναμη αντίστασης

Αντιθέτως ο Τραμπ δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι ανάλογο στις ΗΠΑ και «η αμερικανική δημοκρατία απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι αξίζει τον τίτλο της “πιο σπουδαίας δημοκρατίας στον κόσμο”». Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος θεωρεί πως την Τετάρτη η δημοκρατία στην Αμερική έζησε μία ζοφερή, αναμφίβολα, ημέρα η οποία, όμως, ήταν συγχρόνως καθησυχαστική, και για τις ΗΠΑ αλλά και για το υπόλοιπο δυτικό κόσμο στο σύνολό του.

«Η αμερικανική δημοκρατία απέδειξε, μέσω της σκληρής δοκιμασίας που πέρασε, ότι διαθέτει ακόμα αντισώματα για να αντισταθεί στις αυταρχικές τάσεις ενός προέδρου που είναι έτοιμος για όλα ούτως ώστε να μην εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο», υποστηρίζει ο Γκαριμπέρτι, σημειώνοντας πως την ώρα που οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου εισέβαλλαν στο Κογκρέσο υποκινούμενοι, μάλιστα, από τον ίδιο, γραφόταν ο οριστικός επίλογος της «δημοκρατικής ήττας» του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τα όσα τραγικά έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, η επικράτηση των Δημοκρατικών υποψηφίων στην παραδοσιακά ρεπουμπλικανική Τζόρτζια, προσφέρει στον Τζο Μπάιντεν τη δυνατότητα να κυβερνήσει απρόσκοπτα την πατρίδα του κατά την επόμενη τετραετία μέσω μιας «unified government» που θα έχει τον πρώτο λόγο και στη Βουλή και στη Γερουσία. Ταυτόχρονα απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εκλογές δεν «εκλάπησαν» όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, η οριστικοποίηση, με τον πλέον τραγικό τρόπο, της ήττας του απερχόμενου αμερικανού προέδρου δεν συνεπάγεται την εξάλειψη του τραμπισμού. Ο Τραμπ απώλεσε την εξουσία αλλά πάρα πολύ από τους περισσότερους από 74 εκατομμύρια Αμερικανούς που τον ψήφισαν θεωρούν τον Μπάιντεν σφετεριστή.

Φονικός ιός

Την ίδια ώρα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι κατακερματισμένο ενώ ο τραμπισμός έχει εισχωρήσει στον πυρήνα του «ωσάν το ανεξέλεγκτο στέλεχος ενός ιού ουσιωδώς αντιδημοκρατικού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκαριμπέρτι, προβλέποντας πως ο Τραμπ και το κίνημά του θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του κόμματος κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σε αντίθεση με τον Πούτιν, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται ακλόνητος στην εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο έχοντας ατιμαστεί στα μάτια όλου του κόσμου. Η αμερικανική Δημοκρατία παρά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε αποδείχτηκε ισχυρότερη από τον «παράφρονα» 45ο πρόεδρό της «αλλά υπάρχει ο κίνδυνος τα δηλητήρια του τραμπισμού να μολύνουν τα πηγάδια από τα οποία αυτή δημοκρατία ξεδιψάει, καθιστώντας τη θητεία του Μπάιντεν πιο πολύπλοκη από όσο διαφαίνεται ότι θα είναι με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα. Και την Τετάρτη πήραμε μία πρώτη γεύση», καταλήγει ο Γκαριμπέρτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...