548
Ο γιατρός Φιλίπ Γιουβέν θέλει να αναμετρηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών | Philippe Juvin/Facebook

Ο γιατρός που θέλει να γίνει Μακρόν στη θέση του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 07:15
Ο γιατρός Φιλίπ Γιουβέν θέλει να αναμετρηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022 για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών
|Philippe Juvin/Facebook

Ο γιατρός που θέλει να γίνει Μακρόν στη θέση του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 07:15

Ενας ακτινολόγος γιατρός, πανεπιστημιακός αλλά και κλινικός, επικεφαλής  του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του παριζιάνικου νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού», θέλει να αναμετρηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022!

Καμία φιλοδοξία που εκδηλώνεται στο πλαίσιο των νόμων δεν είναι αθέμιτη στη δημοκρατία, πόσο μάλλον αν την εκφράζει κάποιος με περγαμηνές πολιτικές όπως ο Φιλίπ Γιουβέν, ο οποίος εκτός από γιατρός είναι και αυτοδιοικητικός παράγων και έχει διατελέσει επί μακρόν και ευρωβουλευτής.

Ολες οι παραπάνω ιδιότητες του Γιουβέν, πλην της ιατρικής, σχετίζονται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με την Κεντροδεξιά, ας πούμε, της Γαλλίας, ένα κόμμα που έχει τεθεί από καιρό στο περιθώριο των εκεί εξελίξεων.

Ωστόσο πρέπει να υπάρχει και το έδαφος για την ανάπτυξη της όποιας φιλοδοξίας, ιδίως της πολιτικής, και για την όποια καρποφορία της. Ισως, για τον καλό γιατρό, το εύφορο χώμα να υπάρχει ήδη και να λέγεται κορονοϊός. Οπότε, ευκαιρία είναι. Αλιμονό μας, πάντως, αν θα καρπίζει την πανδημία για άλλα δύο χρόνια…

Ο γιατρός εμβολιάζεται κατά της Covid-19 φορώντας και τη μάσκα του (Twitter)

Στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του «Δεν θα πρόδιδα ποτέ την εμπιστοσύνη τους» («Je ne tromperais pas leur confiance», από τις εκδόσεις Gallimard) και κατόπιν δημοσιογραφικής πίεσης, όπως λέει η Corriere della Sera, ο Γιουβέν αποκάλυψε ότι «προετοιμάζεται» για όλα τα ενδεχόμενα και ότι στο πλαίσιο των ενδοκομματικών ζυμώσεων για τις προεδρικές του 2022 θα διεκδικήσει, σαν να λέμε, το χρίσμα του κόμματός του. Κατόπιν θα έλθει η σειρά του Μακρόν. Α, και της Μαρίν Λεπέν, εννοείται.

Αντίπαλοι του στο εσωκομματικό γήπεδο θα είναι ο Ξαβιέ Μπερτράν, η Βαλερί Πεκρές και ο Μπρουνό Ρετεγιό.

O Φιλίπ Γιουβέν έχει διατελέσει και ευρωβουλευτής

Προς το παρόν όπλα του Γιουβέν δείχνουν να είναι οι καταγγελίες του περί λαθών της γαλλικής κυβέρνησης όσον αφορά την κορονοϊκή κρίση. Ο γιατρός-πολιτικός ισχυρίζεται ότι η χώρα του καταβάλλει υψηλό τίμημα εξαιτίας της έλλειψης προετοιμασίας και των ψεμάτων που έχει πει ο Μακρόν. Αυτά –τα υποτιθέμενα ψέματα– θα γίνουν μεγάλο κυβερνητικό σκάνδαλο προεξοφλεί ο Γιουβέν.

Στο βιβλίο του καταγράφει το νοσοκομειακό αποτύπωμα της πανδημίας και αυτοσυστήνεται στον αναγνώστη σαν «ένας άνθρωπος που ζει μεταξύ του δημαρχείου και του νοσοκομείου». Επιδιώκει να προβάλει ως ένα από τα κομβικά πρόσωπα του αγώνα κατά της Covid-19. Μέσα στις σελίδες του ο Γιουβέν αφηγείται τις συζητήσεις του με βουλευτές και υπουργούς που του ζητούν συμβουλές και μνημονεύει τα ονόματα διαφόρων, μεταξύ των οποίων φιγουράρει και του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον οποίο, πολιτικά, είναι οπωσδήποτε πιο κοντά ο ίδιος.

Με τον Νικολά Σαρκοζί, τo 2016

Η κρίση του για τον Μακρόν είναι ότι τώρα παραπονιέται και κλαίγεται για τα λάθη που ο ίδιος διέπραξε. Χαρακτηρίζει, δε, ναυάγιο την αποτυχία της εκστρατείας υπέρ του εμβολιασμού, κατά την έναρξή της τουλάχιστον. «Είπα στον Μακρόν», γράφει, «πρέπει να αγοράσετε επειγόντως εμβόλια, ασχέτως του κόστους τους». Αυτό το τελευταίο, το «ασχέτως του κόστους», μπορεί και να τον κάνει πρόεδρο της Γαλλίας κάποτε (ποτέ δεν ξέρεις), ωστόσο δεν θα του δώσει ποτέ και σε καμία κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας.

Στο βιβλίο του ο ιατρός επεκτείνεται και στην κρίση εμπιστοσύνης που πλήττει το γαλλικό πολιτικό σύστημα, και ξεδιπλώνει τις φιλοδοξίες του για την κυβερνητική καθοδήγηση του γαλλικού έθνους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...