857
Κλιμάκιο εμβολιασμού στο Ντίλενμπουργκ της Γερμανίας. Το Βερολίνο χάρη στις «βαθιές του τσέπες» επιχειρεί να εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος από τα διαθέσιμα εμβόλια | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Κύπρος, η Γερμανία και ο ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 10:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/01/2021, 13:01
Κλιμάκιο εμβολιασμού στο Ντίλενμπουργκ της Γερμανίας. Το Βερολίνο χάρη στις «βαθιές του τσέπες» επιχειρεί να εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος από τα διαθέσιμα εμβόλια
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Κύπρος, η Γερμανία και ο ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 10:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/01/2021, 13:01

Στη θεωρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα εμβόλια κατά της Covid-19 ισχύει αυτό που τόνισε την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν ανακοίνωσε τα επιπλέον 300 εκατ. εμβόλια των Pfizer και BioNTech: «Κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα», είπε η γερμανίδα ανώτατη αξιωματούχος της ΕΕ. Στην πράξη όμως… αποδεικνύεται η γνωστή απόσταση της θεωρίας από την πράξη.

Ο λόγος είναι οι αυτόνομες ενέργειες της Γερμανίας η οποία φαίνεται ότι δεν διστάζει να πορεύεται παράλληλα με την ΕΕ. To Politico το έγραψε όσο πιο γλαφυρά γίνεται: «Χάρη στις “βαθιές” της τσέπες η Γερμανία εξασφαλίζει επιπλέον δόσεις εμβολίων».

Το οξύμωρο είναι πολλαπλό.

Πρώτον, η Γερμανία δείχνει να αδιαφορεί για τους κανονισμούς της ΕΕ, στο όνομα των οποίων κατά τα άλλα επιβάλλει σκληρούς όρους σε κράτη-μέλη.

Δεύτερον, βρίσκει μιμητές εντός της ΕΕ, χώρες θεωρητικά υπεράνω πάσης υποψίας. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι αναζήτησε επιπλέον εμβόλια σε διμερή συμφωνία με το Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε ερώτηση δε αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, απάντησε: «Δεν είναι θέμα της ΕΕ. Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ». Ενα μήνυμα της Λευκωσίας ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει δηλαδή.

Το τρίτο οξύμωρο είναι ότι, επί της ουσίας, δεν υπάρχει καν πρόβλημα που να δικαιολογεί έναν τέτοιο εσωτερικό και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Οπως παρατηρούν «Τα Νέα» στο ρεπορτάζ του Γιώργου Παυλόπουλου:

«Οι δύο δισεκατομμύρια δόσεις που έχει «κλειδώσει» η Κομισιόν με τις διάφορες εταιρείες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 27. Ειδικά μετά και τις 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (συνολικά 600 εκατ. πλέον) που διασφάλισε την Παρασκευή, καθώς έτσι φαίνεται πως καλύπτεται η «τρύπα» την οποία έχουν δημιουργήσει οι «αστοχίες» της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Και επίσης, το γεγονός είναι ότι αρκετοί από τους εταίρους (και η Γερμανία) δεν έχουν ακόμη καταφέρει να διαθέσουν τις δόσεις που έχουν ήδη παραλάβει. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι το έλλειμμα δεν έχει γίνει ακόμη εμφανές, ενώ η όποια καθυστέρηση οφείλεται είτε στις εταιρείες είτε σε πολιτικές αποφάσεις και προβλήματα που ανακύπτουν σε εθνικό επίπεδο – όπως στις περιπτώσεις Γαλλίας και Ολλανδίας».

Ομως το Βερολίνο δεν δείχνει διατεθιμένο να ακούει κανέναν.

Την προηγούμενη Δευτέρα (4 Ιανουαρίου) ανακοίνωσε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech για 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου, πέρα από τα όσα αναλογούν στη Γερμανία με βάση τις διαπραγματεύσεις που κάνουν οι Βρυξέλλες για λογαριασμό όλης της ΕΕ. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι έχει «εξασφαλίσει» και τις 50 από τις 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA), μια ποσότητα πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αναλογία της Γερμανίας από την προμήθεια της ΕΕ.

Οι ανακοινώσεις του Βερολίου ακολούθησαν την κριτική που ασκείται στη Γερμανία για τις «καθυστερήσεις» που κάνει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία –λες και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν είναι αποτέλεσμα των γερμανικών ποιλιτικών. Ομως μία ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις του Βερολίνου για τη συμφωνία με τη BioNTech, στην Bild, εφημερίδα που απηχεί τις απόψεις της γερμανικής Δεξιάς, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και εταίρος της Μέρκελ, Μάρκους Ζέντερ, κατηγόρησε ευθέως την Κομισιόν για «υπέρμετρη γραφειοκρατία», με συνέπεια «να παραγγελθούν πολύ λίγα από τα ενδεδειγμένα εμβόλια και οι διαπραγματεύσεις για την τιμή να διαρκέσουν μεγάλο διάστημα». «Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί ένα πολύ καλό εμβόλιο αναπτύχθηκε στη Γερμανία, όμως άλλοι εμβολιάζονται γρηγορότερα με αυτό», πρόσθεσε ψαρεύοντας στα θολά νερά του ευρωσκεπτικισμού και του γερμανικού εθνικισμού εν όψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, η Γερμανία δεν είναι και μόνη σε αυτό το παιχνίδι. Και ο Εμανουέλ Μακρόν, όχι προσωπικά, αλλά μέσω των μηχανισμών της γαλλικής κυβέρνησης, έχει ασκήσει έντονες πιέσεις ώστε να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο η γαλλική φαρμακευτική Sanofi, μολονότι το εμβόλιό της δεν έχει εγκριθεί καν από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, την EMA, ή οποιαδήποτε άλλη (σε ΗΠΑ και Βρετανία πχ).

Ανδρουλάκης: Υπονόμευση της ευρωπαϊκής στρατηγικής

Το πρόβλημα με τη συμπεριφορά της Γερμανίας ανέδειξε και ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «υπονόμευση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια, με την ανοχή όπως φαίνεται της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Με αφορμή την αποκάλυψη των δύο συμφωνιών της Γερμανίας με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον παραγγελίες 30 και 20 εκατ. δόσεων αντίστοιχα, ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει σαφές εάν εκείνη γνώριζε και κάλυπτε την Γερμανία για αυτές τις εκτός πλαισίου συμφωνίες που κινούνται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική με τα εμβόλια. Στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, επισημαίνει ότι μη λήψη μέτρων εναντίον της Γερμανίας για αυτές τις συμφωνίες, μπορεί να οδηγήσει τις χώρες σε εθνικούς ανταγωνισμούς για τη διασφάλιση επιπλέον δόσεων, υπονομεύοντας τις κοινές παραγγελίες αλλά και την έγκαιρη επίτευξη ανοσίας για όλα τα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με την Πορτογαλία, φαίνεται να αιτούνται και να προμηθεύονται τελικά λιγότερες δόσεις από αυτές που αρχικά τους αναλογούσαν από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Μoderna, ο κ. Ανδρουλάκης ζητά την αναλυτική κατανομή από την Επιτροπή σε κάθε κράτος-μέλος, ανά εταιρεία αλλά και πόσες δόσεις θα λάβει τελικά το κάθε κράτος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...