345
O ρώσος απατεώνας Mr Bitcoin εξέρχεται του Εφετείου Θεσσαλονίκης και οδηγείται στην κλούβα | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ / INTIMENEWS

O Μr Bitcoin, το Λίπος και το ρωσικό ενδιαφέρον

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 20:27
O ρώσος απατεώνας Mr Bitcoin εξέρχεται του Εφετείου Θεσσαλονίκης και οδηγείται στην κλούβα
|ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ / INTIMENEWS

O Μr Bitcoin, το Λίπος και το ρωσικό ενδιαφέρον

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 20:27

Μέσα στην ταραγμένη ατμόσφαιρα των ελληνορωσικών σχέσεων των τελευταίων ημερών εξαιτίας των απελάσεων των διπλωματών, εξελίσσονται εν Ελλάδι δικαστικές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος για τη Ρωσία, στις οποίες μάλιστα εμπλέκονται και άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Το ρωσικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο περιπτώσεις εγκληματιών, ενός ρώσου απατεώνα και ενός γεωργιανού μαφιόζου.

308146
Το Λίπος πήγε στα δικαστήρια με καροτσάκι. Στις 20 Ιουλίου θα συζητηθεί η έκδοσή του (ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΑΚΛΗΣ / INTIMENEWS)

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, 38 ετών, απατεώνας, αποκαλούμενος και «Mr Βitcoin», είναι ένα άτομο για το οποίο ερίζουν, εκτός της Ρωσίας, και οι δικαστικές Αρχές άλλων δύο χωρών: της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Ο εν λόγω εγκληματίας είχε ζητήσει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, αλλά ο Αρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή του. Παράλληλα, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση του Βίνικ στη Γαλλία, ικανοποιώντας διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι γαλλικές Αρχές. Ο Βίνικ, που συνελήφθη πέρυσι τον Ιούλιο εδώ, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, είναι ο πρωταγωνιστής σκανδάλου που αφορά «ξέπλυμα» 4 δισ. δολ. μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Θεωρητικώς, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διατηρεί το δικαίωμα έκδοσής του στη Ρωσία.

Ο γεωργιανός κάπο

Στον Αρειο Πάγο όμως έφθασε άλλη μία υπόθεση ειδικού ενδιαφέροντος: οι Ρώσοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον και την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης του φερομένου ως αρχηγού της ρωσικής μαφίας, του Γεωργιανού Λάσα Σουσανσβίλι, 57 ετών, γνωστού  με το ψευδώνυμο Το Λίπος. Η υπόθεσή του θα συζητηθεί εκ νέου στις 20 Ιουλίου, καθώς ο Γεωργιανός εμφανίστηκε στο δικαστήριο επί αναπηρικού αμαξιδίου και η προγραμματισμένη στο Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζήτηση για την έκδοσή του διεκόπη.

Ο 57χρονος είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο. Είχε αποφυλακιστεί το 2015 για λόγους υγείας, αλλά επανήλθε στις κλοπές και τις διαρρήξεις, με λεία περίπου 1 εκατ. ευρώ. Οι γαλλικές Αρχές αποδίδουν στο Λίπος τον τίτλο ηγετικού στελέχους εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές, «ξεπλένοντας» τα κλοπιμαία.

Το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης απάντησε θετικά στο αίτημα της Γαλλίας για την έκδοση του Σουσανβίλι, υπό τον όρο της επαναμεταγωγής του στην Ελλάδα όταν αυτή ζητηθεί από τις δικαστικές Αρχές, καθώς στη χώρα μας έχει ακόμη εκκρεμότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...