503
Η βασίλισσα και ο αμερικανός πρόεδρος επιθεωρούν άνδρες της βασιλικής φρουράς. Είχαν προηγηθεί οι... ελιγμοί της Ελισάβετ | REUTERS/Kevin Lamarque

Αυτές είναι οι (συμβολικές) καρφίτσες της βασίλισσας Ελισάβετ κατά την επίσκεψη Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 19:26
Η βασίλισσα και ο αμερικανός πρόεδρος επιθεωρούν άνδρες της βασιλικής φρουράς. Είχαν προηγηθεί οι... ελιγμοί της Ελισάβετ
|REUTERS/Kevin Lamarque

Αυτές είναι οι (συμβολικές) καρφίτσες της βασίλισσας Ελισάβετ κατά την επίσκεψη Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 19:26

Τις τρεις ημέρες της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στη Βρετανία η βασίλισσα εθεάθη να φορά τρεις καρφίτσες – άκρως συμβολικές, σε κάθε περίπτωση.

Η επιλογή τους θεωρήθηκε από ορισμένους ως μια σκόπιμη κίνηση διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ, ίσως και ταπείνωσης του επίσημου καλεσμένου, όπως σημείωσαν πολλοί.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των κοσμημάτων που η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία από τις 12 έως τις 15 Ιουλίου, γράφει η Daily Mail, όπως και ο Guardian. Η μια καρφίτσα ήταν δώρο των Ομπάμα, τους οποίους δεν έχει στην καρδιά του ο Τραμπ, μια άλλη είχε ιστορική σημασία καθώς η Ελισάβετ τη φορούσε στην κηδεία του πατέρα της και η τρίτη ήταν δώρο του πρώην κυβερνήτη του Καναδά, χώρα που πρόσφατα επέκρινε ανοικτά ο Τραμπ.

Μήπως, τελικά, η βασίλισσα παρενέβη τους κανόνες; Πράγματι, το πρωτόκολλο απαγορεύει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας να πάρουν θέση, πολιτικά. Αλλά παρατηρητές είναι πεπεισμένοι ότι η μονάρχης ήθελε να περάσει -διακριτικά- κάποια μηνύματα στον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ εξελέγη τον Νοέμβριο του 2016 και ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017. Εκτοτε, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για τις αμφιλεγόμενες πολιτικές επιλογές του, κυρίως σε σχέση με τη μετανάστευση. Πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, για αυτό ακριβώς το θέμα, σημάδεψαν την επίσκεψή του στη Βρετανία.

Την ημέρα της άφιξης του Ντόναλντ Τραμπ στο βρετανικό έδαφος, η βασίλισσα φορούσε μια μικρή χρυσή καρφίτσα vintage σε σχήμα λουλουδιού, πράσινη, δώρο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και της συζύγου του Μισέλ, κατά την επίσημη επίσκεψή τους στη Βρετανία, το 2011.

Τη δεύτερη ημέρα, κατά την οποία έγινε η συνάντηση με τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ιουλίου, η Ελισάβετ φορούσε τη διαμαντένια καρφίτσα σε σχήμα φύλλου φοίνικα που φορούσε στην κηδεία του πατέρα της. Οι Τραμπ έφθασαν καθυστερημένοι στη συνάντηση. Η μονάρχης περίμενε 10 λεπτά στην είσοδο του πύργου του Ουίνδσορ όπου είχε προγραμματιστεί μετά την επιθεώρηση της τιμητικής φρουράς, να προσφερθεί τσάι στους καλεσμένους.

Η βασίλισσα και ο επίσημος φιλοξενούμενός της επιθεώρησαν την τιμητική φρουρά. Φωτογραφίες και βίντεο έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου όπου φάνηκε ένας Τραμπ να προσπερνά τη βασίλισσα γυρνώντας της την πλάτη και να δείχνει να αγνοεί εντελώς την παρουσία της, αλλά και το πρωτόκολλο.

Για την τρίτη ημέρα της επίσκεψης, η Ελισάβετ επέλεξε την καρφίτσα «Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο», όπως ονομάζεται, σε σχήμα χιονονιφάδας, δώρο του πρώην γενικού κυβερνήτη του Καναδά, Ντέιβιντ Λόιντ Τζόνσον, για τα 65 χρόνια της βασιλείας της.

Ο Τζόνσον είχε επισκεφθεί το Λονδίνο πέρυσι με αφορμή την 150ή επέτειο της Κοινοπολιτείας. Οι σχολιαστές στο Twitter έγραψαν ότι η Ελισάβετ ήθελε να υπογραμμίσει τόσο τη σημασία της επετείου, που πιθανόν είχε αγνοήσει ο Τραμπ την προηγουμένη, όσο και το ότι ήταν δώρο από τον λαό του Καναδά, χώρας-μέλους της Κοινοπολιτείας και μιας από τους μεγαλύτερους συμμάχους της Βρετανίας.

Και, βασικά, πρόκειται για άλλη μια χώρα με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε ανοικτό εμπορικό πόλεμο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News