519
Οι χάκερ κατόρθωσαν και έφθασαν μέχρι τα άδυτα των αμερικανικών πυρηνικών αποθηκών... | Shutterstock

Ρωσική η κυβερνοεπίθεση κατά ΗΠΑ και συμμάχων

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 19:43
Οι χάκερ κατόρθωσαν και έφθασαν μέχρι τα άδυτα των αμερικανικών πυρηνικών αποθηκών...
|Shutterstock

Ρωσική η κυβερνοεπίθεση κατά ΗΠΑ και συμμάχων

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 19:43

Την αμηχανία των ΗΠΑ απέναντι στην κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν προβάλλει ο ιστότοπος Axios, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «σαν πράξη πολέμου».

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο υπεκλάπησαν διάφορα μυστικά από κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες δεν έχει ακόμη αναλυθεί, ωστόσο η απερχομένη διοίκηση Τραμπ, με διαρροές προς τα αμερικανικά Μέσα, αποδίδει το γεγονός στη Ρωσία.

Αξιωματούχος του Τραμπ φέρεται πως δήλωσε στο Axios ότι προς το παρόν οι Αμερικανοί αγνοούν «το βάθος της επίθεσης». Ο χρόνος όμως του χάκινγκ είναι γνωστός. Οι κυβερνοεπιθέσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και κατά την ημέρα των εκλογών ακόμη.

Οι έρευνες για εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσε το χάκινγκ είναι δυνατόν να διαρκέσουν μήνες ολόκληρους.

Από δικής του πλευράς, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και think tanks δέχθηκαν κυβερνοεπιθέσεις. Οσο για το αν όντως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτές, ο Μπραντ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.

Οι χάκερ παραβίασαν τομείς του Πενταγώνου, του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Εμπορίου, του υπουργείου Ενέργειας, της Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας, κ.ά.

Οπως έγραψε ο Guardian, η Microsoft, που βοήθησε στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων, τόνισε ότι το χάκινγκ αυτού του τύπου δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς, το Βέλγιο, το Μεξικό, η Ισπανία και τα Αραβικά Εμιράτα.

Η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καυτηρίασε το χάκινγκ το οποίο το χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου. Επισήμανε, δε, ότι δημιουργήθηκαν «σοβαροί κίνδυνοι για την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση» αλλά και για τις τοπικές, όπως και για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

  • Η κυβερνοεπίθεση εις βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους υπογραμμίζει με τον πιο ενοχλητικό τρόπο το μεγάλο «ρωσικό πρόβλημα» που θα βρει μπροστά του ο μέλλων πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Από την αμερικανική πλευρά εκτιμάται ότι οι ρωσικές ομάδες των χάκερ συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και δεν δρουν αυτόνομα. Μία από αυτές είναι η λεγόμενη Cozy Bear, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει ευθέως συνδέσει με το ρωσικό κράτος. Μάλιστα, νωρίτερα εφέτος, στην Cozy Bear χρεώθηκαν και απόπειρες κλοπής μυστικών που σχετίζονται με τις έρευνες για τα εμβόλια του κορονοϊού.

  • Από τα πλέον ανησυχητικά στοιχεία που έρχονται στο φως είναι το ότι οι χάκερ κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στα δίκτυα της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων. Πρόκειται για την υπηρεσία που έχει προμηθεύσει με πυρηνική τεχνολογία και ορισμένους από τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Το FBI θα ενημερώσει σχετικώς τα μέλη του Κογκρέσου σχετικά με τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κυβερνοεπίθεσης, της σοβαρότερης μέχρι στιγμής στην αμερικανική Ιστορία.

Η εκτίμηση του Σμιθ είναι ότι οι χάκερ πέτυχαν τον σκοπό τους, που ήταν η κατασκοπεία και η υποκλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σε θέματα άμυνας και τεχνολογίας. Το χάκινγκ στα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την προστασία τους έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, είπε, αφού καθιστά ευπαθή την αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας.

Την περασμένη Πέμπτη ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αμυνθούν και να αποτρέψουν άλλες τέτοιες ενέργειες και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ σε κοινό αγώνα «πρόληψης των ρωσικών επιθέσεων». Από πλευρά της η Ρωσία αρνείται τις αμερικανικές κατηγορίες και τις αποδίδει στον ζήλο των αμερικανικών ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...