317
Εικονογράφηση του εμβολίου τους Pfizer | REUTERS /Dado Ruvic

FDA: Το φιαλίδιο της Pfizer περιέχει επιπλέον δόσεις!

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 16:58
Εικονογράφηση του εμβολίου τους Pfizer
|REUTERS /Dado Ruvic

FDA: Το φιαλίδιο της Pfizer περιέχει επιπλέον δόσεις!

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2020, 16:58

Μία μεγάλη έκπληξη περίμενε τους ειδικούς στις ΗΠΑ που ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες να κάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό.

Ενώ το κάθε φιαλίδιο αναγράφει ότι περιέχει πέντε δόσεις του εμβολίου, με συγκεκριμένα χιλιοστόλιτρα η κάθε μία, τελικά κάποια φιαλίδια έχουν έως και δύο δόσεις περισσότερες, όπως γράφει ο Guardian.

Οι ειδικοί έστειλαν τις παρατηρήσεις τους στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, η οποία επιβεβαίωσε ότι πραγματικά κάποια από τα φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer είναι παραγεμισμένα, με έως και 40% περιεχόμενο.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόν που έχει λάβει άδεια χρήσης εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η FDA συμβουλεύει ότι είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείται κάθε πλήρης δόση που μπορεί να ληφθεί από το φιαλίδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στo Politico.

Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση από την FDA για χρήση περισσότερων των πέντε δόσεων ανά φιαλίδιο, κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό στους υγειονομικούς των ΗΠΑ που χορηγούν τα εμβόλια.

Λάθος της Pfizer;

Τα φιαλίδια με φάρμακα ή εμβόλια σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις περιέχουν περισσότερο υγρό, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αν υπάρχουν διαρροές ή άλλου τύπου απόρριψη, το φιαλίδιο θα φτάσει σε πλήρη ποσότητα στα χέρια του γιατρού.

Ακριβώς επειδή τα εμβόλια αυτά είναι ολοκαίνουργια και δεν υπάρχει διαρροή, παραδίδονται με την πλήρη ποσότητα, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά περισσότερη.

«Η ποσότητα του εμβολίου που απομένει στο φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων μετά την αφαίρεση πέντε δόσεων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της βελόνας και της σύριγγας που χρησιμοποιήθηκε», εξηγεί η εκπρόσωπος της Pfizer Σάρον Καστίγιο στo Politico.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται οδηγία τις επόμενες ημέρες για το αν θα χρησιμοποιείται στους εμβολιασμούς το επιπλέον προϊόν που περιέχουν κάποια από τα φιαλίδια.

Pfizer και FDA σπεύδουν να διευκρινίσουν πάντως ότι δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται υλικό που έχει περισσέψει από δύο διαφορετικά φιαλίδια, λόγω του ότι το φιαλίδιο χάνει την αποστείρωση και υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...