839
Η Ολγα Νταβίντοβα δεν φοβήθηκε να μιλήσει εναντίον του αυταρχικού προέδρου Πούτιν και δηλώνει έτοιμη να δεχτεί τις επιθέσεις μίσους προς το πρόσωπό της | CreativeProtagon

Ρωσίδα πρωταθλήτρια κατά Πούτιν: «Ντρέπομαι για τη χώρα μου»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 15:08
Η Ολγα Νταβίντοβα δεν φοβήθηκε να μιλήσει εναντίον του αυταρχικού προέδρου Πούτιν και δηλώνει έτοιμη να δεχτεί τις επιθέσεις μίσους προς το πρόσωπό της
|CreativeProtagon

Ρωσίδα πρωταθλήτρια κατά Πούτιν: «Ντρέπομαι για τη χώρα μου»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 15:08

Το ονοματεπώνυμο Ολγα Νταβίντοβα, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο στο ευρύ κοινό. Αντίθετα, στον κόσμο της ελεύθερης κατάδυσης, η ρωσίδα πρωταθλήτρια, είναι μία από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών, με πληθώρα διακρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

Εκτός από το αθλητικό της ταλέντο όμως, η Νταβίντοβα εσχάτως έγινε γνωστή και για το θάρρος της να μιλήσει εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία βάζοντας φυσικά στο στόχαστρο και τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με ένα γενναίο μήνυμα στο Facebook, η ρωσίδα πρωταθλήτρια ελεύθερης κατάδυσης, τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Στην ανάρτησή της, η Νταβίντοβα, που κατέχει και το ρεκόρ στο άθλημά της, έκανε γνωστή την απόφασή της να μην εκπροσωπεί πλέον τη χώρα της σε διεθνείς διοργανώσεις, «ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το τέλος της αθλητικής μου καριέρας».

Οι ρώσοι αθλητές αλλά και τα δημόσια πρόσωπα που εκφράζονται με παρρησία εναντίον του αυταρχικού ενοίκου του Κρεμλίνου είναι λίγα και φυσικά δέχονται απειλές αλλά και κατηγορίες για «προδοσία της χώρας». Αυτό συνέβη φυσικά και με την Νταβίντοβα που επανήλθε με νέα ανάρτηση μιλώντας για όσα ακολούθησαν τις αρχικές δηλώσεις της.

Η πρώτη ανάρτηση της Νταβίντοβα:

«Σήμερα πήρα μια πολύ δύσκολη απόφαση για εμένα. Είμαι η πρωταθλήτρια και κάτοχος του ρεκόρ της Ρωσίας στην ελεύθερη κατάδυση και μία από τους κορυφαίους αθλητές σε αυτό το άθλημα, προπονήτρια ελεύθερης κατάδυσης, με εννέα χρόνια εμπειρία και δάσκαλος γιόγκα.

Είμαι μητέρα δύο παιδιών και πολίτης Ρωσίας.

Αποφάσισα να μην εκπροσωπώ, πλέον, την χώρα μου σε διεθνείς διοργανώσεις, ακόμη κι εάν αυτό, σημαίνει το τέλος μιας αθλητικής καριέρας. Και ξέρω, ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αρκετά σύντομα.

Κανένας από τους ρώσους αθλητές δεν θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες, αλλά έκανα την επιλογή μου, όχι από το γεγονός του αναπόφευκτου, αλλά σύμφωνα με τις δικές μου πεποιθήσεις.

Αυτά που δηλώνω, είναι ασήμαντα στον απόηχο του εφιάλτη που συμβαίνει τώρα. Αλλά είναι σημαντικό για εμένα να εκφράσω την θέση μου. (Είναι εντελώς ασαφές, πώς εγώ, με την αδυναμία μου να σιωπήσω, θα συνεχίσω να ζω σε μια χώρα όπου υπάρχει ποινή 15ετούς κάθειρξης για “προδοσία της πατρίδας”. Αλλα δεν ξέρω πώς να σιωπήσω. Επιπλέον, δεν μπορώ να φαντασθώ και δεν θέλω να σκέπτομαι, πώς ζουν οι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα).

Είμαι κατηγορηματικά κατά του καθεστώτος του Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία, που εξαπέλυσε η ρωσική κυβέρνηση. Δεν είμαι εδώ για να δικαιολογώ τις τρέχουσες πολιτικές άλλων κρατών που εμπλέκονται σε αυτήν την αιματοχυσία. Είμαι πολίτης ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και ως Ρωσίδα, φέρω ευθύνη για ό,τι συμβαίνει εδώ και τώρα.

Είμαι Ρωσίδα, δεν έχω ουκρανικό αίμα, αλλά έχω πολλούς φίλους και συγγενείς στην Ουκρανία. Και έχω αρκετές πληροφορίες για το τι συμβαίνει εκεί τώρα. Και ανεξάρτητα από το ποιος και πόσο λάθος έκανε στο παρελθόν, σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην κόλαση. Και αυτά τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από παιδί, μεγάλωσα με την ιδέα ενός άθλου του σοβιετικού λαού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σχετικά με το γεγονός ότι εμείς, οι Ρώσοι, είμαστε κληρονόμοι ενός ηρωικού παρελθόντος: έθνος-νικητής, έθνος-απελευθερωτής, και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τον πόλεμο. Είμαι από αυτούς που δάκρυζαν στο άκουσμα του ύμνου της ΕΣΣΔ. Μόνο όταν μεγάλωσα έμαθα για τη φρίκη των Γκουλάγκ και τις εκατομμύρια καταγγελίες.

Θυμάμαι την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την υποκίνηση εθνικιστικών πολέμων σε όλον τον μετασοβιετικό χώρο, και σκέφτηκα ότι εμείς, οι Ρώσοι, δεν θα υποκύψουμε στους πολιτικούς που αντιμετωπίζουν έτσι τα έθνη. Η κυβέρνησή μου, μού στέρησε αυτές τις πατριωτικές αυταπάτες, και δόξα τω Θεώ. Ένα βήμα, είναι η απόσταση από τον πατριωτισμό στον εθνικισμό. Ντρέπομαι για τη χώρα μου. Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα είναι πάνω από τα κρατικά συμφέροντα».

«Κατηγορήθηκα από τη Ρωσία για την ανάρτησή μου»

Λίγες ώρες μετά την πρώτη της ανάρτηση, η Όλγα Νταβίντοβα προχώρησε σε νέα, δηλώνοντας ότι έχει κατηγορηθεί ήδη από τη Ρωσία για όσα υποστήριξε.

Η δεύτερη ανάρτηση της Νταβίντοβα:

Λόγω της χθεσινής μου ανάρτησης, με έχουν ήδη κατηγορήσει για προδοσία, αδυναμία και ότι λέω ψέματα.

Ότι μίλησα όχι από πολιτική θέση, αλλά επειδή αποφάσισα να γίνω γνωστή: ούτως ή άλλως, κανείς από τους Ρώσους δεν θα μπορεί σύντομα να συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες. Επίσης, έχω ήδη κατηγορηθεί ότι ουσιαστικά δεν συμμετέχω σε αγώνες λόγω του ότι έχω θετικό τεστ ντόπινγκ.

Για το τελευταίο, μπορώ μόνο να πω ότι ο αποκλεισμός μου από το CMAS έληξε πέρυσι. Η απαγόρευση της ομοσπονδίας επιβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου και λήγει την 1η Μαΐου. Στην πραγματικότητα, δεν είχαν προγραμματιστεί αγώνες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Άρα δεν επηρεάζει την επιθυμία ή την απροθυμία μου να συμμετάσχω σε αγώνες.

(…)

Τώρα με έχουν κατηγορήσει για προδοσία και προδοσία.

Ναι, ακόμη και χωρίς πόλεμο δεν θα είχα αρχίσει να παίζω για την ομάδα της Ρωσίας, αλλά όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά λόγω στοιχειώδους αδικίας. Αλλά σχεδίαζα να αγωνιστώ σε διαγωνισμούς CMAS, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, και είχα χορηγούς για αυτό.

Ως εκ τούτου, ως αθλήτρια, έχω χάσει αρκετά. Αλλά στην παρούσα κατάσταση, προσωπικά δεν έχω χρόνο για ανταγωνισμό.

Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν άνθρωποι, κυρίως Ρώσοι, που θα με κατηγορήσουν ξανά για ψέματα και προδοσία. Δικαίωμά τους είναι να επιλέγουν το μίσος. Ο κόσμος είναι βυθισμένος σε αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...