699
Ο Ματέο Ρέντσι μίλησε για τις ημέρες που μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ έσωσαν την Ελλάδα | Aris Oikonomou / SOOC

Ρέντσι: Εδωσα μάχη για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ – τώρα έχει μια καλή ηγεσία

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 11:01
Ο Ματέο Ρέντσι μίλησε για τις ημέρες που μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ έσωσαν την Ελλάδα
| Aris Oikonomou / SOOC

Ρέντσι: Εδωσα μάχη για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ – τώρα έχει μια καλή ηγεσία

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 11:01

Για την κατάσταση στην Ιταλία με τη διακυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, για το πανευρωπαϊκό διακύβευμα των γαλλικών εκλογών, αλλά και για το τον ρόλο του στη… διάσωση της Ελλάδας, μίλησε ο Ματέο Ρέντσι, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του μικρού κόμματος Viva Italia.

Ο 46χρονος σήμερα Ρέτσι, πρωθυπουργός της Ιταλίας για 34 μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2014 ως τον Δεκέμβριο του 2016, βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist και στο περιθώριό του έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στην Κίττυ Ξενάκη.

Περιέγραψε λοιπόν αρχικά την κατάσταση στη χώρα του.

«Οταν κάναμε την προσπάθεια να αλλάξουμε τον (Τζουζέπε) Κόντε με τον Ντράγκι, πολλοί με επέκριναν. Τώρα, το μήνυμα που είχα στείλει τον Φεβρουάριο είναι η πραγματικότητα. Ο Μάριο έσωσε την Ιταλία με μία σπουδαία εμβολιαστική εκστρατεία – 85% των Ιταλών είναι πλήρως εμβολιασμένοι -, με ένα καλό σχέδιο ανάκαμψης – όπως ξέρετε, εκεί επικεντρώνονταν οι διαφωνίες μου με τον Κόντε -, και επίσης, πιστεύω ότι ο Μάριο έσωσε την Ιταλία με μία προσέγγιση που δεν είναι τεχνοκρατική, γιατί δεν είναι τεχνοκράτης, μην ακούτε αυτούς που λένε ότι είναι ένας καλός τεχνοκράτης, είναι ένας καλός πολιτικός. Τη συνέχεια θα τη δούμε. Μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός για πολλά χρόνια, να γίνει ένας καλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, ή και ένας καλός ηγέτης ευρωπαϊκού θεσμού», είπε ο Ρέντσι.

Για τη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Μέρκελ, ο Ρέντσι απάντησε πως τα ηνία της ηπείρου θα αναλάβουν «όλοι μαζί»: Ντράγκι Σολτς και Μακρόν.

«Ελπίζω ότι ο Εμανουέλ θα κερδίσει και πάλι, αυτή είναι η ελπίδα μου, και νομίζω το καλύτερο για τη Γαλλία. Αλλά δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τι θα συμβεί σε έξι μήνες…», προειδοποίησε αποδεχόμενος ότι ειδικά στη Γαλλία τα πράγματα είναι πολύ ρευστά.

«Τον Οκτώβριο του 2016 ο Ολάντ θεωρούσε βέβαιο πως θα ήταν ξανά υποψήφιος, και στη Δεξιά, όλοι σκέφτονταν πως είχε έρθει πάλι η ώρα του Σαρκοζί. Ο Μακρόν εξέπληξε τους πάντες. Ελπίζω να μη μας περιμένει αντίστοιχα μεγάλη έκπληξη».

Αναφορικά με τον Ερίκ Ζεμούρ —τον ακροδεξιό τηλεδημοσιογράφο και συγγραφέα που φαίνεται να εκτοπίζει τη Μαρίν Λεπέν και να αναδεικνύεται σε «Τραμπ της Γαλλίας»— ο Ρέντσι είπε.

«Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί γιατί ο πραγματικός κίνδυνος, το λέω πολύ ειλικρινά, είναι να κατεβούν υποψήφιοι και η Μαρίν Λεπέν και ο Ερίκ Ζεμούρ, και να προκύψει ένας δεύτερος γύρος όχι Μακρόν εναντίον Λεπέν ή Μακρόν εναντίον Ζεμούρ, αλλά, ίσως, Μακρόν εναντίον Μπαρνιέ, ή Μακρόν εναντίον Μπερτράν. Αυτό είναι καλό για τους θεσμούς, αλλά θα είμαι σαφής, για τον Μακρόν, από πλευράς πιθανοτήτων, είναι καλύτερα να μονομαχήσει με έναν Ακροδεξιό παρά με έναν Ρεπουμπλικανό. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα προβλέψεις. Θεωρώ ότι ο Σολτς θα είναι ένας καλός καγκελάριος, και φυσικά η Γερμανία είναι ο ηγέτης της Ευρώπης, αλλά ο Σολτς δεν θα είναι η Μέρκελ, ειδικά τους πρώτους μήνες. Με τον Μακρόν σε προεκλογική εκστρατεία, λοιπόν, και τον Σολτς στα ξεκινήματα, πιστεύω ότι ο πραγματικός ηγέτης είναι ο Ντράγκι, αλλά η ηγεσία του Ντράγκι είναι μία ήπια, μία συμπεριληπτική ηγεσία. Οπότε: τους χρειαζόμαστε όλους μαζί, Μακρόν, Ντράγκι, Σολτς, αλλά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, για πολλούς λόγους, είναι η ώρα του Μάριο».

Όσο για την Ελλάδα σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο Ρέντσι απάντησε:

«Εδωσα μάχη για την Ελλάδα πριν από έξι χρόνια, γιατί πιστεύω ότι οι απαιτήσεις της Ολλανδίας, της Γερμανίας επίσης, ήταν μια τραγωδία, και μία ανόητη προσέγγιση. Κάθε φορά που συζητούσαμε για το υψηλό χρέος της Ελλάδας, θύμιζα το υψηλό χρέος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Χαίρομαι λοιπόν που συνεργάστηκα με τον Τσίπρα και τον Ολάντ για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Η κατάσταση είναι πια διαφορετική, η Ελλάδα έχει μία καλή ηγεσία, είναι ικανή να παίξει θετικό ρόλο στη χρηματοπιστωτική συζήτηση. Ο Μητσοτάκης έχει πολύ καλή σχέση με πολλούς συναδέλφους, συμπεριλαμβανομένου του Ντράγκι. Και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα σταθεί, φυσικά, στη σωστή πλευρά όταν το 2022 θα πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας. Γιατί η Covid-19 το μπλόκαρε, αλλά κάποιες χώρες πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό το παλιό σύμφωνο – όχι σταθερότητας, αλλά βλακείας. Η Ελλάδα έχει λοιπόν κρίσιμο ρόλο και για τα χρηματοοικονομικά, και για τη γεωπολιτική και την άμυνα, και για την ανάδειξη της αυριανής Ευρώπης ως τόπου πολιτισμού, αξιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...