377
Μέρκελ και Σολτς στην Μπούντεσταγκ το 2018. Από την Τρίτη η Μέρκελ δεν θα είναι καν βουλευτής - απλώς επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης | Photo by Michele Tantussi/Getty Images

Η Μέρκελ έδωσε το «δαχτυλίδι»: Με τον Σολτς «κοιμάμαι ήσυχη» – άλλο είναι αυτό που φοβάμαι

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 09:03
Μέρκελ και Σολτς στην Μπούντεσταγκ το 2018. Από την Τρίτη η Μέρκελ δεν θα είναι καν βουλευτής - απλώς επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης
|Photo by Michele Tantussi/Getty Images

Η Μέρκελ έδωσε το «δαχτυλίδι»: Με τον Σολτς «κοιμάμαι ήσυχη» – άλλο είναι αυτό που φοβάμαι

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 09:03

Η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία ύστερα από 16 χρόνια —από την προσεχή Τρίτη θα ηγείται μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, ώσπου να οριστικοποιηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Όμως αυτή η αποχώρηση της γερμανικής Κεντροδεξιάς από την εξουσία δεν την ανησυχεί.

Η 67ετής πολιτικός είπε ότι μπορεί «να κοιμάται ήσυχη» με την ιδέα ότι θα περάσει τη σκυτάλη της καγκελαρίας στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, τον νικητή των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου και έως τώρα αντικαγκελάριό της στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.

«Θα υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές, αυτό εννοείται» εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Αλλά μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά της πριν από τα τέλη του έτους, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, εφόσον έχουν αίσια κατάληξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων (FDP).

Δίνοντας τη σκυτάλη στον νυν υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της, η συντηρητική καγκελάριος δεν αναμένει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική. «Δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι ο κ. Σολτς δαπανά εύκολα» χρήματα, σημείωσε.

H Μέρκελ γνωρίζεται με τον Σολτς πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια οι δυο τους υπήρξαν άνθρωποι-κλειδιά για την παράταξη Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και για τους Σοσιαλδημοκράτες το 2005, όταν ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε ο πρώτος Μεγάλος Συνασπισμός που έφερε την ηγέτιδα του CDU στην εξουσία.

Νοέμβριος του 2005. Σολτς και Μέρκελ συζητούν, πίσω από τον απερχόμενο τότε καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (EPA/Bernd Settnik)

Ομως από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά. Και η Ανγεκλα Μέρκελ φοβάται. Ο διάδοχός της θα αναλάβει επικεφαλής μιας χώρας όπου «το πολιτικό κλίμα έχει γίνει πιο τραχύ», σημείωσε με ανησυχία.

«Όταν έγινα καγκελάριος τα smartphones δεν υπήρχαν. Το Facebook ήταν ενός έτους, το Twitter εφευρέθηκε έναν χρόνο αργότερα. Ζούμε σε έναν κόσμο των μέσων ενημέρωσης που έχει μεταμορφωθεί εντελώς και αυτό συνέβαλε στην επιδείνωση του πολιτικού κλίματος», εξήγησε.

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε εξάλλου ότι «δεν καταφέραμε ακόμη να εγείρουμε το ενδιαφέρον των γυναικών για την πολιτική», ζητώντας «να συνεχιστεί η δουλειά ώστε οι γυναίκες να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους».

«Δεν μπορώ παρά να ενθαρρύνω τις γυναίκες» να ασχοληθούν με την πολιτική, πρόσθεσε. «Μόνο άνδρες… αυτό δεν ανταποκρίνεται πλέον στην εποχή μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...