483
Ο εισαγγελέας Κλεζ αποχωρεί από την υπηρεσία βαλλόμενος για «ανάρμοστες σχέσεις» | CreativeProtagon

Qatargate: Γύρω γύρω όλοι και στη μέση οι μίζες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 19:34
Ο εισαγγελέας Κλεζ αποχωρεί από την υπηρεσία βαλλόμενος για «ανάρμοστες σχέσεις»
|CreativeProtagon

Qatargate: Γύρω γύρω όλοι και στη μέση οι μίζες

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 19:34

Τι είναι το Βέλγιο; Χωριό, έγραψε η Μιλανέζα Corriere della Sera και φρόντισε να αυτοσαρκαστεί ώστε να μην παρεξηγηθεί: «Να, σαν τη Λομβαρδία» ένα πράγμα, όπου «όλοι οι παράγοντες της ντόπιας ελίτ, Φλαμανδοί και Βαλόνοι, αλληλοσυνδέονται». Ετσι προκύπτει ένα «πλέγμα συμφερόντων που ενώνει την πολιτική, τις επιχειρήσεις και τη Δικαιοσύνη». Ουδόλως, βέβαια, θα μας ενδιέφερε η ενδοβελγική διαπλοκή αν δεν υπήρχε το σκανδαλώδες Qatargate και η σχετική έρευνα από την οποία παραιτήθηκε προ ημερών ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ. «Ολοι οι πρωταγωνιστές του Qatargate γνωρίζονται καλά, ίσως και πάρα πολύ καλά».

Αφορμή για την ιστορία της εις βάθος γνωριμίας των πρωταγωνιστών του σκανδάλου και των υποτιθέμενων διωκτών τους (κατάσταση που οι Ελληνες περιγράφουμε με την παροιμιώδη έκφραση «σε ξέρω σαν την κάλπικη δεκάρα») στάθηκε μια συνέντευξη του Κλεζ στην εφημερίδα των Βρυξελλών Le Soir. «Ο θεωρούμενος πρωταθλητής της καταπολέμησης της διαφθοράς και υπερήφανος μασόνος είπε ότι η διαφθορά ακμάζει», έγραψαν οι Ιταλοί.

Ο ίδιος παραιτήθηκε από εισαγγελέας στην υπόθεση των δωροδοκιών του πολιτικού προσωπικού επειδή απεκαλύφθη ότι ο γιος του συνεργάζεται με τον γιο της βελγίδας σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα σε εταιρεία που εμπορεύεται προϊόντα κάνναβης. Η Αρένα εμπλέκεται στο Qatargate και είναι επιστήθια φίλη του Αντόνιο Παντσέρι, του πρώην ευρωβουλευτή του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Παντσέρι, δε, έχει συνήγορό του τον επιστήθιο φίλο του Κλεζ, κάποιον Μαρκ Γιουτεντέλ, υιό αποθανόντος μασόνου μεγαλοδικηγόρου ο οποίος είχε τον Κλεζ στη δούλεψή του και τον μύησε στον τεκτονισμό. Ο Παντσέρι κατάφερε «να μετανιώσει μέσα σε δύο μήνες μετά τη σύλληψή του, να συμφωνήσει με την Εισαγγελία σε μονοετή κατ’ οίκον περιορισμό, ο οποίος τελικά έγινε οκτάμηνος» σάρκασε η Corriere.

Και παρακάτω έγραψε σπαρταριστές παραγράφους τις οποίες μεταφέρουμε αυτολεξεί: «Η Αρένα χώρισε τον Ολιβιέ Λεμέρ, πατέρα του νεαρού συνεργάτη του υιού τού Κλεζ, ο οποίος παντρεύτηκε την εν ενεργεία υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαχιμπίμπ [σ.σ.: είναι αραβικής καταγωγής, από το Μαγκρέμπ]. Περιέργως, στις 14 Νοεμβρίου, η Λαχιμπίμπ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Αλ Μάρι, ο οποίος θεωρείται ο δωροδοκήσας τον Παντσέρι μέσω της ΜΚΟ Fight Impunity που είναι ‘‘τέκνο’’ του Παντσέρι. Τον Παντσέρι τον είχε γνωρίσει στις 10 Οκτωβρίου σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Η υπουργός έγραψε στο Twitter: ‘‘Συζητήσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ. Επιβεβαίωσα ότι το Βέλγιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο του Κατάρ’’.

»Στην Corriere della Sera η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή, η οποία συνελήφθη επειδή ο πατέρας της πιάστηκε με 600.000 ευρώ σε μετρητά –τα οποία είναι ένδειξη εγκλήματος–, αναρωτήθηκε γιατί η Αρένα, αν και το όνομά της εμπλέκεται στις έρευνες, δεν είχε προβλήματα και, επίσης, αν κάποιος τής παρείχε προστασία με ειδική ασυλία. Λέγεται ότι ο Κλεζ θέλει να μπει στην πολιτική μετά τη συνταξιοδότησή του, το 2024. ‘‘Δεν θέλω να επιδεικνύω τις επιτυχίες μου, θέλω να αποτρέπω και το παραμικρό λάθος’’ είπε στους Financial Times πριν από μερικές εβδομάδες. Δεν φαίνεται να τα κατάφερε…» Μικρό, πολύ μικρό χωριό είναι το Βέλγιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...