387
Ο Μιτ Ρόμνεϊ σε ομιλία τον περασμένο Φεβρουάριο | EPA/GEORGE FREY

Πυρά Ρόμνεϊ κατά Τραμπ: Δεν έχει κύρος, βλάπτει την εικόνα του έθνους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 14:20
Ο Μιτ Ρόμνεϊ σε ομιλία τον περασμένο Φεβρουάριο
|EPA/GEORGE FREY

Πυρά Ρόμνεϊ κατά Τραμπ: Δεν έχει κύρος, βλάπτει την εικόνα του έθνους

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 14:20

Με μια κατά μέτωπο επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει τη θητεία του στη Γερουσία ο Μιτ Ρόμνεϊ, που δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να επικρίνει την πολιτική του προέδρου, για τον οποίο θεωρεί ότι δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Σε άρθρο του στην Washington Post που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Ρόμνεϊ, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία το 2012 για τους Ρεπουμπλικανούς, αναφέρεται σε πρόσφατες ενέργειες του Τραμπ.

«Ο διορισμός ανθρώπων με ελάχιστη εμπειρία σε κορυφαίες θέσεις, η εγκατάλειψη συμμάχων που αγωνίζονται στο πλευρό μας και ο ασυλλόγιστος ισχυρισμός του προέδρου ότι η Αμερική ήταν για καιρό το “κορόιδο” στις διεθνείς υποθέσεις αποτελούν τον ορισμό της προεδρίας του», γράφει.

Πρόσθεσε πως «τα λόγια και οι πράξεις του Τραμπ προκαλούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο».

H συμπεριφορά του Τραμπ τα τελευταία δύο χρόνια, γράφει ακόμη ο Ρόμνεϊ, αποτελεί την απόδειξη ότι ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να περιβληθεί «το κύρος που συνεπάγεται το αξίωμά του».

Γράφει ακόμη ότι σκοπεύει να «τοποθετείται δημόσια» για δηλώσεις ή πράξεις του Τραμπ που θεωρεί «διχαστικές, ρατσιστικές, σεξιστικές, αντιμεταναστευτικές, διχαστικές ή καταστροφικές για τους δημοκρατικούς θεσμούς». Ο Ρόμνεϊ έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα την ελευθερία του Τύπου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο πρόεδρος επιτίθεται σε ΜΜΕ που χαρακτηρίζει «εχθρούς του λαού».

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει το άρθρο.

Αύριο, Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου, ο Ρόμνεϊ πρόκειται να ορκιστεί γερουσιαστής (εκλέχτηκε στη Γιούτα). Αμερικανικά μέσα γράφουν ότι ενδεχομένως να επιθυμεί να είναι υποψήφιος για το χρίσμα το 2020, σπάζοντας τον άτυπο κανόνα που θέλει τον εν ενεργεία πρόεδρο να κατεβαίνει σχεδόν χωρίς διεκδικητή. Με το άρθρο αυτό φαίνεται να κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Διαμάχη με παρελθόν

Το 2016 είχαν ανταλλάξει βαριές εκφράσεις, με τον Ρόμνεϊ να χαρακτηρίζει τον Τραμπ «απατεώνα που προσπαθεί να πιάσει κορόιδο τον αμερικανικό λαό». Ο Τραμπ απαντούσε ότι λίγο-πολύ ο Ρόμνεϊ έχασε σκόπιμα από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί προσέβλεπαν στον Ρόμνεϊ περιμένοντας να θέσει υποψηφιότητα για το κομματικό χρίσμα έστω και την τελευταία στιγμή και να αντιπαρατεθεί στα ίσα με τον Τραμπ. Τελικά αυτό δεν συνέβη και ο Τραμπ κέρδισε εύκολα κάθε άλλον αντίπαλο.

Μετά τις εκλογές, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος εξέτασε το ενδεχόμενο να ορίσει υπουργό Εξωτερικών τον Ρόμνεϊ, κάτι που επίσης δεν συνέβη.

Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει δημόσια την προσπάθεια του Ρόμνεϊ να διεκδικήσει την έδρα στην Πολιτεία, παρά τις κακές σχέσεις τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...