945
| CreativeProtagon

Πώς ο «σεφ του Πούτιν» στρατολογεί βαρυποινίτες

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 19:58
|CreativeProtagon

Πώς ο «σεφ του Πούτιν» στρατολογεί βαρυποινίτες

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2022, 19:58

Ενα αποκαλυπτικό βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και μήνες υποστήριζαν οι Ουκρανοί: Ο ιδιωτικός στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι μισθοφόροι Wagner στρατολογούν ποινικούς από τις πιο «σκληρές» φυλακές της Ρωσίας. Την είδηση αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, σημειώνοντας ότι η «ειδική επιχείρηση» στρατολόγησης κάθε είδους εγκληματία από τις φυλακές της Ρωσίας έχει ανατεθεί στον 61ετών Ρώσο δισεκατομμυριούχο και φίλο του Κρεμλίνου, Εβγκένι Πριγκόζιν. Ο αποκαλούμενος από τα ρωσικά ΜΜΕ «σεφ του Πούτιν» υπήρξε ιδιοκτήτης του αγαπημένου εστιατορίου του Ρώσου Πρόεδρου στην Αγία Πετρούπολη, προτού του δοθούν κρατικές συμβάσεις τροφοδοσίας δισεκατομμυρίων, μεταξύ των οποίων κέτερινγκ για τον ρωσικό στρατό, σχολεία στη Μόσχα αλλά και για εκδηλώσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το 2008.

Ο 61χρονος δισεκατομμυριούχος, στο βίντεο, φέρεται να επιχειρεί να στρατολογήσει τους κρατούμενους, καλώντας τους να πολεμήσουν τους Ουκρανούς με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή τους, όποιο έγκλημα κι αν έχουν διαπράξει: «Πολεμάτε, επιζείτε 6 μήνες στην Ουκρανία και κερδίζετε την ελευθερία σας ή εκτελείστε!» εμφανίζεται να λέει ο Πριγκόζιν σε βαρυποινίτες φυλακών υψίστης ασφαλείας στη Μορντόβια, μια περιοχή όπου επί ΕΣΣΔ βρίσκονταν τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ όπου εξορίζονταν οι πάσης φύσεως αντιφρονούντες, πολιτικοί κρατούμενοι, ύποπτοι κ.λπ.

Βρώμικοι ήρωες της Wagner

Η ακριβής ημερομηνία λήψης του βίντεο δεν γνωστοποιείται, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ωστόσο σε αυτό εμφανίζεται ο επικεφαλής των μισθοφόρων Wagner πρώτα να συστήνεται στους κρατουμένους ως εκπρόσωπος του συγκεκριμένου στρατού (στο παρελθόν είχε αρνηθεί ότι είχε σχέση με τους Wagner), κι έπειτα να κάνει την «προσφορά» του. Τους δίνει, όπως λέει, την ευκαιρία να γίνουν «ήρωες πολέμου»: Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση, που πεθάνουν για την πατρίδα. Σε περίπτωση, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει, που πολεμήσουν τους Ουκρανούς επί έξι μήνες και επιζήσουν, θα λάβουν χάρη και θα αποφυλακιστούν! Ωστόσο, παρουσιάζοντας το πλαίσιο στρατολόγησής τους, διευκρινίζει ότι σε περίπτωση λιποταξίας, η μόνη ποινή που προβλέπεται είναι μια σφαίρα στο κεφάλι.

Στιγμιότυπο του 2010: ο Πούτιν, πρωθυπουργός τότε, δίπλα στον Πριγκόζιν (δεξιά) και σε άλλους, κατά την επίσκεψή του στην επιχείρηση του «σεφ», Concord Catering, στην Αγία Πετρούπολη |Wikipedia / Government of the Russian Federation

Στο βίντεο, ο «σεφ του Πούτιν» ακούγεται να χαρακτηρίζει «πολύ σκληρό αυτόν τον πόλεμο» και να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την Τσετσενία. «Εχουμε καταναλώσει πυρομαχικά δύομισι φορές περισσότερα απ΄ ό,τι στη μάχη του Στάλινγκραντ, όπου υπήρξαν σχεδόν δυο εκατομμύρια θάνατοι», είπε επίσης.

Προτείνει δε, ομάδα συγκεκριμένου ενδιαφέροντος, λέγοντας ότι οι επίλεκτοι θα είναι ηλικίας 22 με 50 ετών, με μόνη εξαίρεση όσους είναι άνω των πενήντα, αλλά διατηρούν «εξαιρετική φυσική κατάσταση». Οσοι από αυτούς, βρεθούν αντιμέτωποι με σύλληψη από τους Ουκρανούς, διαμηνύει ο Πριγκόζιν, διατάσσονται να χρησιμοποιήσουν χειροβομβίδες, για να αυτοκτονήσουν, αντί να πέσουν στα χέρια του εχθρού. «Πρέπει να αυτοκτονήσετε κι όχι να αιχμαλωτιστείτε!», ακούγεται να τους λέει, «γι΄αυτό θα έχετε πάνω σας τρεις χειροβομβίδες: δύο για τον εχθρό και μία για εσάς. Κανείς δεν εγκαταλείπει, κανείς δεν υποχωρεί, κανείς δεν παραδίδεται».

Τα «θανάσιμα αμαρτήματα»

Σύμφωνα με τη Washington Post, στο βίντεο, ο «σεφ του Πούτιν» βάζει και όρους στους κρατούμενους, απαριθμώντας τα «θανάσιμα αμαρτήματα», κατά την ιδιωτική του υπηρεσία. Το πρώτο, το έχει ήδη αναφέρει και είναι η λιποταξία. Το δεύτερο αμάρτημα είναι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, των οποίων απαγορεύεται, όπως λέει, η χρήση στην εμπόλεμη ζώνη. Το τρίτο αμάρτημα είναι οι σεξουαλικές συνευρέσεις με ντόπιους, γυναίκες και άνδρες. «Εχετε πέντε λεπτά να αποφασίσετε!», λέει στο τέλος ο Πριγκόζιν, απευθυνόμενος σε έγκλειστους για δολοφονίες, σεξουαλικά εγκλήματα, ακόμη και παιδεραστές, τους οποίους προτίθεται -όπως ισχυρίζεται- να αποφυλακίσει, εφόσον είναι «καλοί στρατιώτες» και επιζήσουν στο μέτωπο. «Αν ήμουν φυλακισμένος, θα ονειρευόμουν να γίνω μέλος των Wagner», καταλήγει, «όχι μόνο για να εξαγοράσω το χρέος μου στην πατρίδα, αλλά και να το ξεπληρώσω με τόκο!».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη αμερικανική εφημερίδα, ο Πριγκόζιν προσέφερε μια διττή προσέγγιση στράτευσης των κρατουμένων: Σε ορισμένους κατάδικους ανατέθηκαν ρόλοι υποστήριξης, όπως το σκάψιμο των χαρακωμάτων και διάφορες άλλες καταναγκαστικές εργασίες κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές, άλλοι στρατολογήθηκαν με σκοπό «ειδικές αποστολές μάχης», όπως τις ονόμασε ο επικεφαλής των μισθοφόρων.

Η εφημερίδα παραθέτει αναφορές από την οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων «Russia Behind Bars», στις οποίες υποστηρίζεται, ότι ήδη οι κατάδικοι που έχουν αποσταλεί από φυλακές υψίστης ασφαλείας, για να πολεμήσουν τους Ουκρανούς στο μέτωπο, υπολογίζονται περίπου 7.000 έως 10.000! Ωστόσο, μέλη της οργάνωσης εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι κρατούμενοι εξαπατούνται, προκειμένου να συμμετάσχουν «σε μια πιθανή αποστολή αυτοκτονίας, χωρίς νομικές εγγυήσεις».

Σύμφωνα με την Washington Post, η ανάγκη του Κρεμλίνου για αποστολή βαρυποινιτών στο μέτωπο, προκύπτει από το γεγονός ότι εξακολουθεί να ονομάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση», ως εκ τούτου να μην απαιτεί γενική επιστράτευση, επομένως να υπολείπεται στρατιωτών.

Τα μυστικά του «σεφ»

Πέραν αυτών των τελευταίων αποστολών που έχει αναλάβει, στο παρελθόν, ο δισεκατομμυριούχος Πριγκόζιν είχε καταφέρει να αναρριχηθεί εντυπωσιακά στην εμπιστοσύνη του Κρεμλίνου, διευθύνοντας τα λεγόμενα «εργοστάσια των τρολ», τα οποία διαδίδουν τη ρωσική προπαγάνδα, εντός αλλά και εκτός των τειχών της χώρας. Παράλληλα, ο Πριγκόζιν έχει βρεθεί στο στόχαστρο του FBI, καθώς είναι ανάμεσα στους δεκατρείς Ρώσους που κατηγορούνται από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ενόρκων των Η.Π.Α. για ανάμιξη στις αμερικανικές, προεδρικές εκλογές του 2016, οι οποίες ανέδειξαν στον προεδρικό θώκο, τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ έχει αποδείξει ότι οι επιχειρήσεις του Πριγκόζιν – μεταξύ των οποίων η Concord Management and Consulting και η Concord Catering έφθασαν να έχουν μηνιαίο προϋπολογισμό, ύψους 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φιλορωσικά και πιστά στο Κρεμλίνο ειδησεογραφικά Μέσα επιβεβαίωσαν ότι στο βίντεο ήταν στ΄ αλήθεια ο Πριγκόζιν, ενώ σύμφωνα με την WP, η εταιρεία τροφοδοσίας που διατηρεί ο ίδιος σχολίασε κατόπιν αιτήματος πως ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο «δείχνει να έχει τεράστια ομοιότητα με τον Πριγκόζιν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...