274
Απόλυτη η καταστροφή στο νησί Αμπακο | Terran Knowles/Our News Bahamas/via REUTERS

Πώς ο κυκλώνας Ντόριαν ισοπέδωσε τις Μπαχάμες

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 12:48
Απόλυτη η καταστροφή στο νησί Αμπακο
|Terran Knowles/Our News Bahamas/via REUTERS

Πώς ο κυκλώνας Ντόριαν ισοπέδωσε τις Μπαχάμες

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 12:48

Σκηνικό απόλυτης καταστροφής άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ντόριαν που σάρωσε τις Μπαχάμες και πλέον κινείται προς τις ΗΠΑ σημαντικά αποδυναμωμένος.

Οι Αρχές στη νησιωτική χώρα του Ατλαντικού μιλούν για «καταστροφή ιστορικών διαστάσεων» ενώ οι αμερικανικές Αρχές (και άλλες) καλούν σε βοήθεια για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ορθοποδήσει εκ νέου η χώρα.

Μέχρι στιγμής καταγράφονται επτά νεκροί, αν και δεν αποκλείεται ο απολογισμός να αυξηθεί και άλλο.

Τα βορειότερα νησιά στο αρχιπέλαγος, το Γκραντ Μπαχάμα και το Αμπακο, είναι αυτά που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές, όπως φαίνεται και στις εικόνες από αέρος. Μία στις δύο κατοικίες στα νησιά έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο πληθυσμός και των δύο νησιών είναι 70.000 ενώ το μέγιστο ύψος τους δεν ξεπερνά τα 15 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας – αυτό τα κάνει ευάλωτα στον μεγάλο κυματισμό της θάλασσας.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας των πλημμυρών και των θυελλωδών ανέμων που ξεπέρασαν ακόμη και τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα είναι σε έλλειψη, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι αν δεν αναληφθεί δράση η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοί τους (περί τους 60.000 και στα δύο νησιά) θα χρειαστούν τις επόμενες ημέρες τροφή ή νερό.

Ο Ντόριαν για 36 ώρες σχεδόν σταμάτησε πάνω από τις Μπαχάμες. Τόσο χρειάστηκε για να διασχίσει το νησί Γκραντ Μπαχάμα, το οποίο έχει πλάτος λιγότερο από 10 χιλιόμετρα. Νωρίτερα, την Κυριακή, χτύπησε το νησί Αμπακο με ταχύτητες ανέμων που έφτασαν σχεδόν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα.

Τελικά μόνο το απόγευμα της Τρίτης έφυγε από τις Μπαχάμες και κινείται προς τις ΗΠΑ σημαντικά αποδυναμωμένος.

Ηταν ο πιο ισχυρός κυκλώνας που χτύπησε στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...