511
Εικόνα από βίντεο που δείχνει τον βομβαρδισμό θέσεων του ISIS στο Μπαγκούζ | ANHA/ReutersTV via REUTERS

Πώς γλύτωσε το «πραξικόπημα» εναντίον του ο αρχηγός του ISIS

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 17:29
Εικόνα από βίντεο που δείχνει τον βομβαρδισμό θέσεων του ISIS στο Μπαγκούζ
| ANHA/ReutersTV via REUTERS

Πώς γλύτωσε το «πραξικόπημα» εναντίον του ο αρχηγός του ISIS

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 17:29

Τον Σεπτέμβριο -και όχι τον Ιανουάριο- έγινε η απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στην ανατολική Συρία.

Μάρτυρες που μιλούν στον απεσταλμένο της Guardian, λένε πως οι αρχικές πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας είναι λανθασμένες και ότι η επίθεση έγινε μέσα Σεπτεμβρίου, στο χωριό αλ Κεσμά, κοντά στο Μπαγκούζ, όπου βρίσκονται οι 400 τελευταίοι μαχητές του ISIS.

Το κίνημα κατά του Αλ Μπαγκντάτι υποκίνησαν ξένοι μαχητές οι οποίοι, μετά από διήμερη σκληρή μάχη με τους σωματοφύλακές του, εκτελέστηκαν.

Οι μαχητές που παραμένουν πιστοί στον αρχηγό του ISIS, τον φυγάδευσαν στο Μπαγκούζ από όπου, τον Ιανουάριο, διέφυγε στην έρημο.

«Τον είδα με τα μάτια μου», λέει ο 53χρονος Τζουμά Χαμντί Χαμντάν. «Ηταν στο Κεσμά και τον Σεπτέμβριο, οι άπιστοι προσπάθησαν να τον πιάσουν. Η μάχη ήταν σκληρή, είχαν σήραγγες ανάμεσα στα σπίτια. Ηταν κυρίως Τυνήσιοι και πολλοί σκοτώθηκαν».

Ανώτεροι αξιωματούχοι της περιοχής είπαν ότι αυτή η εκδοχή είναι σωστή και ότι ο Αλ Μπαγκντάτι κρύβεται στην έρημο, την ώρα που το αποκαλούμενο «χαλιφάτο» του χάνει και τις τελευταίες πιθαμές εδάφους που είχε καταλάβει από το 2013 έως το 2015, όταν και αριθμούσε 70.000 μαχητές.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε παλαιότερο στιγμιότυπο

Αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (οι κούρδοι πολεμιστές που μάχονται το ISIS), πρόσθεσε ότι αλγερινοί και μαροκινοί τζιχαντιστές επίσης πολέμησαν εναντίον του Αλ Μπαγκντάτι. «Ηταν μία πολύ σκληρή μάχη και ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ηταν πολύ σοβαρή απόπειρα να τον σκοτώσουν ή να τον πιάσουν. Δεν νομίζουμε ότι είναι πια εδώ», λέει ο Αντνάν Αφρίνι.

Σύμφωνα με τον Χαμντάν, ο Αλ Μπαγκντάτι και η φρουρά του βρίσκονταν στην περιοχή τους τελευταίους έξι μήνες. «Κράτησε χαμηλό προφίλ, κυκλοφορούσε με ένα κόκκινο αυτοκίνητο και δεν γυρνούσε στην πόλη μαζί τους, όμως όλοι ξέραμε ποιοι ήταν».

Στο Μπαγκούζ, μια στενή λωρίδα γης, κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού, βρίσκονται οι τελευταίοι εναπομείναντες μαχητές του ISIS με τις οικογένειές τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αυτομολούν κάθε μέρα. Σε απόσταση αναπνοής, βρίσκονται συγκεντρωμένοι Κούρδοι και ειδικές δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω τους.

Οι τζιχαντιστές πιστεύεται ότι κρατούν ομήρους ξένους που είχαν απαγάγει τα προηγούμενα χρόνια για να τους χρησιμοποιήσουν ως μέσο διαπραγμάτευσης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξόντωση αυτών των τελευταίων μαχητών δεν θα σημάνει και το τέλος των τζιχαντιστών. Χιλιάδες βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολλές περιοχές της Συρίας και γειτονικών χωρών, και σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις τακτικές που είχαν υιοθετήσει πριν γίνει γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή. Την τέχνη του αντάρτικου πόλεων φαίνεται πως την ξέρουν καλά και αυτό που θα χρειαστεί για να τους αντιμετωπίσουν είναι ένα καλά οργανωμένο και εκτεταμένο δίκτυο από πληροφοριοδότες σε κάθε χωριό, κάτι όχι εύκολο.

Εικόνα από βίντεο που δείχνει άντρες, γυναίκες και παιδιά να φεύγουν από το Μπαγκούζ στην ανατολική Συρία, το τελευταίο προπύργιο των πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. (ANHA/ReutersTV via REUTERS)
Πολεμιστές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων γιορτάζουν την πρώτη επέτειο της απελευθέρωσης της Ράκα από τους τζιχαντιστές. (Reuters)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...