628
Το γιοτ του δισεκατομμυριούχου Τζο Λιούις κρύβει έργα τέχνης αμύθητης αξίας στις καμπίνες του | GettyImages

Οταν ο Πικάσο κινδυνεύει από τη σκουριά, την αλμύρα και τα… κορν φλέικ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 07:00
Το γιοτ του δισεκατομμυριούχου Τζο Λιούις κρύβει έργα τέχνης αμύθητης αξίας στις καμπίνες του
|GettyImages

Οταν ο Πικάσο κινδυνεύει από τη σκουριά, την αλμύρα και τα… κορν φλέικ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2019, 07:00

Πίνακας του Πικάσο έχει κινδυνεύσει από φελλό σαμπάνιας που εκσφενδονίστηκε απειλητικά προς το μέρος του. Πίνακας του Μπασκιά έχει απειληθεί από κορν φλέικς που του πετούσαν με μανία, «για πλάκα», κάτι κακομαθημένα πλουσιόπαιδα. Τα αριστουργήματα που οι διάφοροι μεγιστάνες επιλέγουν για να διακοσμήσουν τα υπερπολυτελή γιοτ τους κινδυνεύουν από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι μόνο η υγρασία, η σκουριά και η αλμύρα. Είναι και η απερισκεψία των καλεσμένων επιβατών, που ελάχιστα δείχνουν να συγκινούνται από έργα τέχνης που κοστίζουν μία μικρή, ή μεγάλη περιουσία.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η Παντόρα Μάθερ-Λις, ιστορικός τέχνης με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συντηρήτρια έργων τέχνης, κλήθηκε να παραδώσει ταχύρρυθμα μαθήματα στο πλήρωμα και στους επιβάτες ενός γιοτ, όταν ένας δισεκατομμυριούχος την πληροφόρησε ότι ένας πίνακας του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά «τραυματίστηκε» όχι από την αλμύρα της θάλασσας, αλλά από… ρίψη δημητριακών.

Ο πίνακας του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά τρόμαξε τόσο τα παιδιά που βρίσκονταν σε πολυτελές γιοτ, που άρχισαν να του πετάνε τα κορν φλέικ τους, αγνοώντας ότι αξίζει 110,5 εκατομμύρια δολάρια (Wikipedia)

«Τα παιδιά του είχαν πετάξει τα κορν φλέικς τους στον πίνακα καθώς έπαιρναν το πρωινό τους, επειδή τον βρήκαν τρομακτικό. Και το πλήρωμα έκανε τη ζημιά χειρότερη, προσπαθώντας να σκουπίσει από τον πίνακα τα κολλημένα δημητριακά» εξηγεί η συντηρήτρια.

Η ίδια δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του ιδιοκτήτη, ούτε το όνομα του πίνακα, πάντως, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, ένας πίνακας του Μπασκιά που απεικονίζει ένα πρόσωπο σε μορφή νεκροκεφαλής και θα μπορούσε να θεωρηθεί τρομακτικός από παιδάκια, δημοπρατήθηκε το 2017 με την τιμή-ρεκόρ για τις ΗΠΑ, στα 110,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το πλήρωμα στο συγκεκριμένο γιοτ δεν είχε ιδέα ότι εκείνος ο πίνακας άξιζε τόσα εκατομμύρια. Είχαν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση εν πλω, όχι όμως και για να αναγνωρίζουν τα ακριβά έργα τέχνης.

O σεϊχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν διαθέτει πανάκριβα έργα τέχνης μέσα στο πολυτελέστατο γιοτ του (Wikipedia)

Τώρα όμως που όλο και περισσότεροι ζάπλουτοι αρέσκονται να κάνουν επίδειξη πλούτου μεταφέροντας στις θαλαμηγούς τα πανάκριβα αποκτήματά τους, γίνεται επιτακτική η ανάγκη να γνωρίζει το πλήρωμα με ποιους διάσημους καλλιτέχνες… ταξιδεύει.

«Υπάρχουν γιοτ που διαθέτουν καλύτερες συλλογές και από εθνικά μουσεία» λέει χαρακτηριστικά η Μάθερ-Λις, περιγράφοντας πως σε ένα από αυτά, υπάρχουν περισσότερα από 800 έργα τέχνης, που όλα μαζί, έχουν υπερδιπλάσια αξία από το ίδιο το πλεούμενο.

Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται διακριτικότητα, εκείνη έσπασε τη σιωπή της, αποκαλύπτοντας ότι ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Σίτι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διαθέτει μερικές εκατοντάδες έργα τέχνης στο πολυτελέστατο σούπερ γιοτ του, το οποίο αξίζει 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το «Τρίπτυχο 1974-1977» του Φράνσις Μπέικον αξίζει μία περιουσία και κρέμεται μέσα σε χρυσή κορνίζα στο γιοτ του δισεκατομμυριούχου Τζο Λιούις (Wikipedia)

Ενας δαιμόνιος ρεπόρτερ που έριξε μία ματιά από τα παράθυρα του γιοτ του δισεκατομμυριούχου Τζο Λιούις όταν αυτό βρέθηκε στον Τάμεση, είδε το διάσημο «Τρίπτυχο 1974-1977» του Φράνσις Μπέικον να κρέμεται μέσα σε χρυσές κορνίζες. Ο συγκεκριμένος μεγιστάνας, που έχει την πλειοψηφία των μετοχών στην ομάδα της Τότεναμ και ζει στον παράδεισο φοροαπαλλαγής, στις Μπαχάμες, διαθέτει, όπως κομπάζει και ο ίδιος, μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο. Περιλαμβάνει έργα των Ντεγκά, Φρόιντ, Κλιμτ, Μοντιλιάνι, Ματίς και Πικάσο, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πόσα και ποια από αυτά έχει μαζί του στο γιοτ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν όλοι αυτοί οι κύριοι που «δεν ξέρουν τι έχουν»-όπως λέει ο σοφός λαός- δεν δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες προς ναυτιλομένους, θα δουν τα εκατομμύριά τους να πετάγονται στη θάλασσα, με έργα τέχνης διαβρωμένα είτε από τις καιρικές συνθήκες είτε από κακομαθημένα παιδάκια που δεν θέλουν να φάνε τα κορν φλέικ τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...