277
Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν ξανά έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο «απεργώντας για το κλίμα» | Jessica Gow /TT News Agency/via REUTERS

«Ψηφίστε όλοι Μπάιντεν», ζητεί από τους Αμερικανούς η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 18:56
Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, η Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν ξανά έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο «απεργώντας για το κλίμα»
|Jessica Gow /TT News Agency/via REUTERS

«Ψηφίστε όλοι Μπάιντεν», ζητεί από τους Αμερικανούς η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 18:56

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε τους Αμερικανούς να εκλέξουν πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, σε μια σπάνια παρέμβασή της σε πολιτικά, πόσο μάλλον σε στενότερα κομματικά ζητήματα.

«Δεν εμπλέκομαι ποτέ στην πολιτική των κομμάτων. Όμως οι επόμενες αμερικανικές εκλογές είναι πάνω και πέρα απ’ όλ’ αυτά» έγραψε στο  Twitter η 17χρονη ακτιβίστρια.

«Από κλιματικής άποψης, δεν είναι επαρκές και πολλοί από εσάς ήδη στηρίζετε άλλους υποψήφιους. Όμως σε τελική ανάλυση… ξέρετε… να πάρει η ευχή! Εννοώ, οργανωθείτε και φροντίστε όλος ο κόσμος να ψηφίσει τον Μπάιντεν», πρόσθεσε και παρέθεσε το editorial στο Scientific American που πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών, μια πρωτοφανή παρέμβαση στην ιστορία του περιοδικού.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει πολλές φορές σκεπτικισμό για τα περί υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Στο τέλος, θα ψυχράνει ο καιρός» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Καλιφόρνια φλεγόταν από πυρκαγιές που εν μέρει αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Ο Μπάιντεν τον είχε χαρακτηρίσει τότε «πυρομανή του κλίματος».

Ο Τραμπ έχει επίσης εκφραστεί υποτιμητικά πολλές φορές για την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το αμερικανικό περιοδικό Time την είχε ανακηρύξει «Πρόσωπο της Χρονιάς», εκείνος έγραψε στο Twitter ότι η έφηβη πρέπει «να ελέγξει τον θυμό της», «να χαλαρώσει» και «να πάει να δει καμιά καλή ταινία» στον κινηματογράφο.

Μετά την ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη, τον Σεπτέμβριο του 2019 και την περίφημη ερώτησή της «Πώς τολμάτε;» προς τους ηγέτες, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε «αυτό το πολύ χαρούμενο κορίτσι» και το «λαμπρό και σπουδαίο» όραμά της για το μέλλον, το οποίο «χαίρεσαι να το βλέπεις».

Ο Μπάιντεν από την άλλη, έχει πλέξει το εγκώμιο της Τούνμπεργκ: τον Απρίλιο χαιρέτισε τη δράση της, διαβεβαιώνοντας ότι ακούει την αγωνία των νέων για το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News