326
Ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του την Τρίτη στη Φλόριντα | REUTERS/Leah Millis

Πρωτοφανές: Το Scientific American παίρνει πολιτική θέση και ψηφίζει Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 08:56
Ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του την Τρίτη στη Φλόριντα
|REUTERS/Leah Millis

Πρωτοφανές: Το Scientific American παίρνει πολιτική θέση και ψηφίζει Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 08:56

Για πρώτη φορά στους σχεδόν δύο αιώνες της ιστορίας του, το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Scientific American παίρνει ανοιχτά θέση για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στηρίζοντας τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Το περιοδικό-θεσμός κατακρίνει μάλιστα τον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την εκ μέρους του απόρριψη της επιστήμης και την άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε ένα δριμύ άρθρο από τη συντακτική επιτροπή, το μηνιαίο περιοδικό, που είναι πιο παλιό περιοδικό στις ΗΠΑ από όσα δεν έχουν διακόψει ποτέ την έκδοσή τους, εξήγησε ότι δεν πήρε αυτή την απόφαση απερίσκεπτα.

Ωστόσο, έπειτα από 175 χρόνια σιωπής για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, «φέτος παρακινούμαστε να το κάνουμε».

Ο Ντόναλντ Τραμπ «έβλαψε σε μεγάλο βαθμό τις ΗΠΑ και τους πολίτες τους, γιατί απορρίπτει τα επιστημονικά δεδομένα», γράφει το περιοδικό. «Το πιο καταστροφικό παράδειγμα είναι η ανέντιμη και ανάρμοστη αντίδρασή του στην πανδημία της Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 190.000 Αμερικανούς ως τα μέσα Σεπτεμβρίου», επισημαίνει.

«Στην άρνηση της πραγματικότητας εκ μέρους του, ο Τραμπ μπλόκαρε την προετοιμασία των ΗΠΑ απέναντι στην κλιματική αλλαγή, διαβεβαιώνοντας ψευδώς ότι αυτή δεν υπάρχει και αποχωρώντας από διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των επιπτώσεών της», σύμφωνα με το περιοδικό, που δηλώνει ότι διαβάζεται από 10 εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως.

Ο Τραμπ «επιτέθηκε επίσης στα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, στην ιατρική περίθαλψη, όπως και στους ερευνητές και τις δημόσιες επιστημονικές υπηρεσίες, που βοηθούν αυτή τη χώρα να προετοιμαστεί για τις μεγαλύτερες προκλήσεις της».

«Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να ψηφίσετε τον Τζο Μπάιντεν, που προτείνει προγράμματα βασισμένα σε γεγονότα για την προστασία της υγείας μας, της οικονομίας μας, του περιβάλλοντός μας», τόνισε το Scientific American, που προσέθεσε ότι «αυτές και άλλες προτάσεις του μπορούν να επαναφέρουν τη χώρα στον δρόμο ενός πιο βέβαιου μέλλοντος, πιο πετυχημένου οικονομικά και πιο δίκαιου».

Ο Μπάιντεν προτείνει κυρίως την επένδυση ομοσπονδιακών κεφαλαίων ύψους σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τα επόμενα δέκα χρόνια για το περιβάλλον και τις καθαρές ενέργειες, ώστε οι ΗΠΑ να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2050.