509
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε να μιλήσει ακριβώς τα μεσάνυχτα | KCNA via REUTERS

Ο Κιμ γιόρτασε με νυχτερινή παρέλαση – «Νικήσαμε τον κορονοϊό χάρη στον σοσιαλισμό»

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 17:32
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμφανίστηκε να μιλήσει ακριβώς τα μεσάνυχτα
|KCNA via REUTERS

Ο Κιμ γιόρτασε με νυχτερινή παρέλαση – «Νικήσαμε τον κορονοϊό χάρη στον σοσιαλισμό»

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 17:32

Διπλό μήνυμα ισχύος, έναντι στους εχθρούς του και έναντι στον… κορονοϊό, επιχείρησε να στείλει ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η Covid-19 δεν πέρασε τα σύνορα.

Αφορμή για την παρέλαση ήταν η συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών.

Ο Κιμ έκανε την εμφάνισή του ακριβώς όταν το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα(!), ντυμένος με γκρι κοστούμι και γραβάτα, χαιρέτισε το πλήθος και δέχτηκε τα λουλούδια που του έδωσαν μικρά παιδιά, περιστοιχισμένος από στρατιωτικούς. Κάποιες στιγμές εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον στρατό επειδή εργάστηκε σκληρά για να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές στη χώρα και να αποτρέψει την πανδημία.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον στρατό μας, για λόγους αυτοάμυνας και αποτροπής», είπε ο Κιμ στην ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι παρουσιάστηκε ένας νέος διηπειρωτικός πύραυλος, αλλά και ένας πύραυλος που εκτοξεύεται από υποβρύχιο.

Η τελευταία φορά που προβλήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα ήταν το 2017, όταν παρουσιάστηκαν και τότε πολλοί μεγάλοι διηπειρωτικοί πύραυλοι (ICBM), εν μέσω της τότε κλιμακούμενης έντασης με τις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο του 2018 παρουσιάστηκαν και πάλι σε παρέλαση ICBM, αλλά κανένα ξένο μέσο ενημέρωσης δεν επιτράπηκε να τους βιντεοσκοπήσει. Λίγο μετά ο Κιμ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και έκτοτε δεν έχουν εμφανιστεί ξανά σε παρέλαση πύραυλοι ICBM.

Τη σημασία του έχει και το ότι στο παρελθόν, στις εορταστικές εκδηλώσεις προσκαλούνταν οι ξένοι διπλωμάτες στην Πιονγκγιάνγκ. Όμως η πρεσβεία της Ρωσίας ανέφερε ότι όλες οι διπλωματικές αποστολές ενημερώθηκαν φέτος «να αποφύγουν όσο μπορούν» τα ταξίδια στην πόλη, να πλησιάσουν στον χώρο της παρέλασης και να τραβήξουν φωτογραφίες ή βίντεο.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας άρχισε να μεταδίδει εικόνες από τη στρατιωτική παρέλαση, λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την εικόνα μιας προπαγανδιστικής αφίσας, με τρεις Βορειοκορεάτες να κρατούν το σφυρί, το δρεπάνι και το πινέλο, τα σύμβολα του καθεστώτος (εργάτες, αγρότες και διανοούμενοι), και το σύνθημα «Η μεγαλύτερη νίκη για το μεγάλο κόμμα μας».

Κιμ, ο νικητής του κορονοϊού

Εν τω μεταξύ, στο διάγγελμα ο Κιμ ευχαρίστησε τον στρατό επειδή βοήθησε τη χώρα να ανασυγκροτηθεί μετά τις καταστροφικές καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι, ενώ επαίνεσε και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να αποφευχθεί η έκρηξη των κρουσμάτων της Covid-19.

Προσπάθειες που κατά τον Κιμ ήταν άκρως επιτυχείς γιατί κανένας Βορειοκορεάτης δεν προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό. Η πανδημία «δεν θα μπορούσε να αποτραπεί χωρίς τον σοσιαλισμό», είπε ο Κιμ, που εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κρίση αυτή θα ξεπεραστεί και «οι λαοί των δύο Κορεών θα ενώσουν ξανά τα χέρια».

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανακοινώσει κανένα εγχώριο κρούσμα, ένας ισχυρισμός που αμφισβητείται από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Μολονότι σε άλλες εκδηλώσεις για την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυση του Κόμματος των Εργατών οι παριστάμενοι φορούσαν μάσκες, κανένας στην παρέλαση δεν φαίνεται να φοράει μάσκα. Στην πλατεία πάντως το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί ήταν μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...