1175
| INTIMENEWS

Ψάχνουν εκατομμύρια στις τραπεζικές θυρίδες της «Κιβωτού» – Εφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στις δομές Καλαμάτας και Ιωαννίνων

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 13:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/11/2022, 15:20
|INTIMENEWS

Ψάχνουν εκατομμύρια στις τραπεζικές θυρίδες της «Κιβωτού» – Εφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. στις δομές Καλαμάτας και Ιωαννίνων

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 13:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/11/2022, 15:20

Μια κιβωτός αποκαλύψεων και αστυνομικών ερευνών αποδομεί την «Κιβωτό του Κόσμου»: την φιλανθρωπική ΜΚΟ του πολυδιαφημισμένου πατέρα Αντωνίου, η οποία έγινε κάτι σαν franchise ανά την ελληνική επικράτεια και βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο τρομακτικών καταγγελιών –από αυτές για συστηματική κακοποίηση των παιδιών μέχρι άλλες για οικονομικές ατασθαλίες, καθώς τα λεφτά των δωρεών ήταν πολλά, πάρα πολλά.

Την Πέμπτη η ΕΛ.ΑΣ. έκανε έφοδο στη δομή της ΜΚΟ της Χίου, κατόπιν εντολής της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε αστυνομική έρευνα και στη δομή που διατηρεί η «Κιβωτός του Κόσμου» στην Καλαμάτα, για να ακολουθήσει, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ1 το μεσημέρι και έρευνα στη δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Τρίτη, έφοδος κλιμακίου της Οικονομικής Αστυνομίας σε κτίριο που διατηρεί η «Κιβωτός» στον Κολωνό και στο οποίο βρίσκεται το λογιστήριο της οργάνωσης. Κατά τη συγκεκριμένη έρευνα κατασχέθηκαν φορολογικά και τραπεζικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας πρόκειται να επεκταθεί σε βάθος πενταετίας και σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ εισέπραξαν τουλάχιστον 30 εκατ. από δωρεές ιδιωτών και από τα δημόσια ταμεία ένα σημαντικά μικρότερο ποσό, που δεν ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τη λειτουργία της «Κιβωτού» και προς όφελος των ανήλικων παιδιών που φιλοξενήθηκαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στις δομές της, ή εάν κατέληξαν σε ατομικούς λογαριασμούς των διαχειριστών-υπευθύνων της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Στο μεταξύ η Οικονομική Αστυνομία έχει υποβάλει αίτημα για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμού και οι θυρίδες του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, καθώς και μελών του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου».

Οπως ανέφεραν «Τα Νέα», σε ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα, τρία στελέχη της Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, έχουν ήδη παραλάβει και μελετούν τα πρώτα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για δέκα πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται να έχουν θέσεις ευθύνης στη λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς και στενών συγγενικών τους προσώπων.

Μέχρι στιγμής φέρεται ότι έχουν εντοπιστεί δύο εκατ. ευρώ της «Κιβωτού», τα οποία διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα. Και οι δύο ήταν διαχειριστές επίσης σε μια τραπεζική θυρίδα στην οποία, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, φέρεται ότι μετέβη η ίδια πρεσβυτέρα, όπως εκτιμάται, με σκοπό να μεταφέρει το περιεχόμενό της σε άλλη θυρίδα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Αρχή με επείγουσα παραγγελία της έχει ζητήσει να διακριβωθεί αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί και στο εξωτερικό, οπότε και θα ζητηθούν στοιχεία για τις κινήσεις τους. Παράλληλα, θα καταγραφούν άμεσα τα ακίνητα που διαθέτει η «Κιβωτός» αλλά και τα πρόσωπα που ασκούν συγκεκριμένα καθήκοντα στη δομή, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν δικαιολογούνται με βάση και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Τι συνέβη στη δομή της Χίου

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλούν όσα αποκαλύφθηκαν από την ΕΡΤ για τη δομή της «Κιβωτού» στη Χίο, στην περιοχή του Αίπους.

Κατά την έρευνά της την Πέμπτη, η Οικονομική Αστυνομία εξέτασε το γραφείο του πατέρα Αντώνιου στην δομή της Χίου και φεύγοντας πήρε μαζί φακέλους και στοιχεία που θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την έρευνα.

Οπως ανέφερε το ertnews.gr, η «Κιβωτός» δεν τήρησε τις συμφωνίες που είχε κάνει με τον Δήμο της Χίου.

Στη δημόσια τηλεόραση μίλησε ο πρώην δήμαρχος Μάρκος Μεννής, περιγράφοντας το πώς παραχωρήθηκε ο χώρος για τη δομή.

«Ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης του οικοπέδου το 2013 και το 2014 υπογράψαμε εγώ με την πρεσβυτέρα το συμβόλαιο για την παραχώρηση για 20 χρόνια στην Κιβωτό του Κόσμου. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σπιτάκια, τα διαμερίσματα και τα μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες κ.λπ. στην “Κιβωτό του Κόσμου”. Αυτό το έργο είχε ξεκινήσει το 1990 με βάση το νόμο 1262 του ’82. Είχαν εργαστεί εκατοντάδες δημότες με εθελοντική εργασία στα πράσινα Σαββατοκύριακα που είχαμε καθιερώσει τότε και το 1999 το έργο ολοκληρώθηκε».

Στη συνέχεια είπε: «Ξοδεύτηκαν πάνω από 3 εκατ. ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ 2004 και το 2004 είχαμε φιλοξενήσει μάλιστα και την εθνική ομάδα του πόλο ανδρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

»Στη συνέχεια με πλησίασε ο τότε αντιδήμαρχος Νίκος Νύχτας. Μας ζήτησε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τον πατέρα Αντώνιο και πράγματι, έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της “Κιβωτού του Κόσμου” να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός.

Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που είχε δώσει και το δάνειο. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο με αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ. Εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Από τη στιγμή που δεν εισπράττουμε κανένα δάνειο και έπρεπε να πληρώσουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ».

Όπως εξήγησε ο πρώην δήμαρχος του νησιού, προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, και τελικά έλαβε ένα εξώδικο από την «Κιβωτό»:

«Η πρώτη αντίδραση δικιά μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την “Κιβωτό” στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο.

Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο πάτερ Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, με τους οποίους βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο αρνούνται να καταβάλουν το ενοίκιο, ο κ. Μεννής είπε: «Το μόνο που μετέφεραν ήταν ότι ο πάτερ Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην “Κιβωτό του Κόσμου”. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ’ όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον Δήμο της Χίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...