385
Φαρμακοποιός κρατά τα νέα self tests που μόλις έχει παραλάβει | Protagon

Φαρμακοποιοί για τα self tests: ήρθαν σε 25άδες, επιπρόσθετος φόρτος εργασίας

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 09:02
Φαρμακοποιός κρατά τα νέα self tests που μόλις έχει παραλάβει
|Protagon

Φαρμακοποιοί για τα self tests: ήρθαν σε 25άδες, επιπρόσθετος φόρτος εργασίας

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 09:02

Για δυσάρεστη έκπληξη κατά την παραλαβή των πρώτων παρτίδων self tests μιλούν οι φαρμακοποιοί, καθώς τα τεστ που παρέλαβαν δεν ήταν σε ατομικές συσκευασίες, αλλά κυτία των 25 τεμαχίων, με χωρισμένα ανά είδος τα επιμέρους υλικά για τη διενέργειά τους.

Ως αποτέλεσμα, είναι οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί που πρέπει να μοιράσουν το απαιτούμενο περιεχόμενο των self tests σε ατομικά σακουλάκια, ώστε να είναι δυνατή η διανομή τους στους πολίτες, κάτι που όπως λένε, σημαίνει επιπρόσθετο φόρτο εργασίας.

Επιπλέον, επειδή το κάθε τεστ αποτελείται από πέντε διαφορετικά κομμάτια, και κάποια από αυτά είναι μικρά, όπως το καπάκι για το μπουκαλάκι όπου γίνεται η μίξη των υγρών, υπάρχει ενδεχόμενο να χαθούν στον διαμοιρασμό ή κάποιο πακέτο να μην τα περιέχει όλα.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

  • 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου τεστ με φωτογραφική αναπαράσταση
  • 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
  • 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
  • 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για τον σωλήνα που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
  • 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test

«Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο άλλες συσκευασίες, παντού είναι 25άδες», δήλωσε για το θέμα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν αντέχω άλλο την γκρίνια και τη μιζέρια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης για τις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών ότι δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση, αλλά και γενικότερα για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα με τα… υπό συναρμολόγηση τεστ.

Τα self tests όπως έφτασαν την Τετάρτη στα φαρμακεία

Οσο για το αν πρέπει να υπάρξει ειδική αποζημίωση για τους φαρμακοποιούς, που καλούνται τώρα να ετοιμάζουν τα τεστ, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι είναι ένα θέμα το οποίο έχει ήδη διευθετηθεί.

Πάντως, διευκρινίζεται ότι η προκήρυξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε τα τεστ να παρέχονται είτε σε ατομική συσκευασία, είτε σε συσκευασία περισσότερων τεμαχίων, ώστε να είναι επιδεικτικά ατομικής διανομής.

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, «τίποτα δεν πωλείται χύμα στα φαρμακεία, τα πάντα είναι συσκευασμένα, κυρίως τα ειδικά ιατρικά εργαλεία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...