423
Ο κυβερνήτης του Αρκανσο Ασα Χάτσινσον | REUTERS/Jim Young

Αρκανσο: Βέτο του κυβερνήτη σε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις θεραπείες αλλαγής φύλου για ανήλικους

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 07:30
Ο κυβερνήτης του Αρκανσο Ασα Χάτσινσον
|REUTERS/Jim Young

Αρκανσο: Βέτο του κυβερνήτη σε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις θεραπείες αλλαγής φύλου για ανήλικους

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 07:30

Και όμως, ο κυβερνήτης του Αρκανσο, αν και Ρεπουμπλικάνος σε μία βαθιά συντηρητική πολιτεία, τόλμησε να θέσει βέτο σε νομοσχέδιο που περιόριζε τα δικαιώματα των διεμφυλικών, ζήτημα που το κόμμα του έχει θέσει ως προτεραιότητα μαζί με την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Βοήθησε βέβαια, το γεγονός ότι ο Ασα Χάτσινσον δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής, κάτι που διευκόλυνε μάλλον την απόφασή του. Οπως και να΄χει όμως, παραμένει πολύ σημαντική, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο, που είχε ψηφιστεί από τη Bουλή, απαγόρευε στους γιατρούς να προχωρήσουν σε ορμονικές θεραπείες και επεμβάσεις για τη φυλομετάβαση, σε άτομα κάτω των 18 ετών ή ακόμα και να τους συστήσουν τέτοιες θεραπείες, οι οποίες είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών.

Αν το υπέγραφε, το Αρκανσο θα γινόταν η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που θα απαγόρευε αυτές τις διαδικασίες.

Ο 70χρονος Χάτσινσον δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είχε μεν «καλές προθέσεις», αλλά «έδινε υπερβολική εξουσία στην κυβέρνηση και έθετε προηγούμενο νομοθετικής παρέμβασης σε γιατρούς και γονείς που διαχειρίζονται ένα από τα πιο πολύπλοκα και ευαίσθητα θέματα που αφορούν νέους ανθρώπους». Επίσης, ήταν προβληματικό το γεγονός ότι υποχρέωνε όσα άτομα είχαν ήδη ξεκινήσει αυτές τις θεραπείες να τις σταματήσουν.

Η απόφαση του κυβερνήτη είναι μία μεγάλη νίκη του κινήματος των ΛΟΑΤΚΙ αλλά και ενός μεγάλου μέρους της αμερικανικής κοινωνίας που στηρίζουν τα δικαιώματα των διεμφυλικών. Πρόσφατα ο Τζο Μπάιντεν επανέφερε τα δικαιώματα που τους είχε στερήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, επιτρέποντας την θητεία διεμφυλικών στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, και απαγορεύοντας την απόλυση ή άρνηση εργασίας σε διεμφυλικά άτομα.

Πάντως, το Αρκανσο, το Μισισίπι και το Τενεσί έχουν απαγορέψει πρόσφατα διεμφυλικά κορίτσια και γυναίκες να συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες στα σχολεία!

Διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των διεμφυλικών στη Νέα Υόρκη – REUTERS/Stephanie Keith

Επίσης, το Αρκανσο, με άλλο νομοσχέδιο, επιτρέπει στους γιατρούς να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών για θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους, κάτι που η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θεωρεί ότι την βάζει στο στόχαστρο.

Πάντως, ο Χάτσινσον προέβλεψε ότι η Βουλή της Πολιτείας, στην οποία, την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα παρακάμψει τελικά το βέτο του για το νομοσχέδιο, το οποίο αποκάλεσε «προϊόν του πολιτισμικού πολέμου στις ΗΠΑ». Παρόλα αυτά, είπε πως ελπίζει ότι το δικό του βέτο θα κάνει κάποιους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να ξανασκεφτούν το ζήτημα και να υιοθετήσουν μία λιγότερο επιθετική προς τα διεμφυλικά άτομα γραμμή.

Ενα αντίστοιχο αν όχι ακόμα πιο σκληρό νομοσχέδιο, θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή της υπερσυντηρητικής Αλαμπάμα. Σύμφωνα με αυτό, όποιος γιατρός προσφέρει θεραπευτική αγωγή για τη διαταραχή ταυτότητας φύλου σε ανήλικα άτομα θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...