585
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου με τη σύζυγό του Σάρα πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα | REUTERS/Ammar Awad

Προς νέα θητεία οδεύει ο Νετανιάχου μετά την οριακή νίκη

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 08:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/04/2019, 11:30
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου με τη σύζυγό του Σάρα πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα
|REUTERS/Ammar Awad

Προς νέα θητεία οδεύει ο Νετανιάχου μετά την οριακή νίκη

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2019, 08:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/04/2019, 11:30

Το κόμμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του φαίνεται ότι επικράτησαν οριακά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη, σύμφωνα με τις προβολές και με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων.

Απομένουν να καταμετρηθούν οι ψήφοι των στρατιωτών, των διπλωματών και των φυλακισμένων, οι οποίες δεν αποκλείεται να αυξομειώσουν τις έδρες και να αλλάξουν το σκηνικό έστω και την ύστατη στιγμή. Ο σχηματισμός κυβέρνησης εξαρτάται και από το αποτέλεσμα της ανοιχτής δικαστικής διερεύνησης κατά του Νετανιάχου.

Το Λικούντ του Νετανιάχου παραμένει πρώτο κόμμα, χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην νέα Βουλή, μια μόνιμη κατάσταση στη χώρα λόγω του απόλυτα αναλογικού εκλογικού συστήματος. Η ως τώρα καταμέτρηση δίνει 35 από τις 120 έδρες της Κνέσετ (της ισραηλινής εθνικής αντιπροσωπείας) στο Λικούντ και 35 στο κεντρώο συνδυασμό του Μπλε και του Λευκού υπό τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς.

Ο Νετανιάχου αναμένεται ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας συνεργαζόμενος με άλλες παρατάξεις της ισραηλινής Δεξιάς και άκρας Δεξιάς, με συνολικά 65 ως 67 έδρες. Λίγο ως πολύ αυτή ήταν η εικόνα και ο συσχετισμός και στην απερχόμενη Βουλή.

Ετσι, το Λικούντ με τέσσερα μικρότερα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα έχουν 61 έδρες. Σε αυτές μπορούν να προστεθούν οι τέσσερις έδρες του Κουλάνου, ενός κόμματος που δηλώνει ότι συμμετέχει σε μια κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου αλλά θα αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση αν ασκηθεί δίωξη κατά του Νετανιάχου.

Ο (δυνητικός) συνασπισμός υπό τον Γκαντς έχει 55 έδρες.

Ο νέος πολιτικός χάρτης

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, η κάλπη σχεδόν επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις που μιλούσαν για αμφίρροπο αποτέλεσμα, αν και το Λικούντ του Νετανιάχου είχε μικρό προβάδισμα.

Το Λικούντ συγκεντρώνει το 26,27% και 35 έδρες (είναι η καλύτερη επίδοση από το 2003) έναντι 25,94% του Μπλε και Λευκού Κόμματος που επίσης έχει 35 έδρες.

Η διαφορά είναι μόλις 14.000 ψήφοι, γράφουν οι Times of Israel.

Ολα τα άλλα κόμματα έχουν ποσοστά από 3% έως 6% και το πολύ οκτώ έδρες.

Στην τρίτη θέση είναι τα θρησκευτικά κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων, το Σας και η Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, με 6,10% και 5,90% αντίστοιχα και από 8 έδρες.

Στην πέμπτη θέση με 4,61% και έξι έδρες τερμάτισε το Χαντάς-Ταάλ, το κόμμα της αραβικής μειονότητας.

Μόλις έξι έδρες και 4,46% εξασφάλισε το Εργατικό Κόμμα, σκιά του άλλοτε εαυτού του καθώς πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της ιστορίας του..

Ακολουθούν με 4,15% το δεξιό Γισραέλ Μπεϊτένου και με 3,66% η Ενωση των Δεξιών Κομμάτων, αμφότερα με πέντε έδρες.

Αλλο ένα αραβικό κόμμα, το Ράαμ Μπαλάντ, είναι στο 3,45%.

Οριακά εκτός της Κνεσέτ, λόγω του εκλογικού ορίου του 3,25%, έμεινε το δεξιό κόμμα του Ναφτάλι Μπένετ και της υπουργού Δικαιοσύνης Αγελέτ Σάκεντ. Εκπληξη ήταν και η κακή επίδοση του ακροδεξιού –αλλά υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας!– Ζαχούτ που τα γκάλοπ το έφεραν σε 6-8 έδρες, αλλά περιορίστηκε στο 2,53%.

Η συμμετοχή ήταν στο 67,8%.

Ο Μπένι Γκαντς είχε δηλώσει νικητής, αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης (REUTERS/Amir Cohen)

Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρίβλιν θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Εκεί τα μικρότερα κόμματα πρέπει να του δηλώσο0υν οριστικά ποιον θα προτείνουν για την πρωθυπουργία.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του για την «φανταστική νίκη» που του χάρισαν, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σάρα στο πλευρό του. Νωρίτερα και ο βασικός αντίπαλός του Μπένι Γκάντς είχε δηλώσει νικητής των εκλογών.

Αν ο Νετανιάχου ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, θα είναι η πέμπτη θητεία του. Θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα 71 χρόνια της ιστορίας της χώρας, ξεπερνώντας ακόμη και τον πρώτο ηγέτη της, τον Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...