529
Ο Γκέρχαρντ Σίντλερ σε έκθεση για τη γερμανική αντικατασκοπεία, στο Αμβούργο, το 2016 | EPA/AXEL HEIMKEN

Προειδοποίηση: «Ξύπνα Ευρώπη, έτοιμη για παγκόσμια κυριαρχία η Κίνα»

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 17:40
Ο Γκέρχαρντ Σίντλερ σε έκθεση για τη γερμανική αντικατασκοπεία, στο Αμβούργο, το 2016
|EPA/AXEL HEIMKEN

Προειδοποίηση: «Ξύπνα Ευρώπη, έτοιμη για παγκόσμια κυριαρχία η Κίνα»

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2020, 17:40

Η Κίνα είναι κοντά στην παγκόσμια κυριαρχία και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει τον κίνδυνο και «να ξυπνήσει», λέει ο πρώην επικεφαλής της πανίσχυρης BND, της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Γκέρχαρντ Σίντλερ.

Η Γερμανία, συγκεκριμένα, πρέπει να σταματήσει να εξαρτάται από το Πεκίνο σε τόσους τομείς και να απαγορεύσει την Huawei από το δίκτυο 5G, που κατασκευάζει.

Μιλώντας στους Times, ο Σίντλερ, που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας από το 2011 έως το 2016, είπε ακόμα ότι το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες, το 2015, από την Ανγκελα Μέρκελ, έφερε στη Γερμανία νεαρής ηλικίας τζιχαντιστές και ότι το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου τώρα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό.

«Ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης των νέων που δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά ή να λάβουν άσυλο, είναι μεγάλος. Αν δεν ενσωματώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς μουσουλμάνους άντρες, αυτοί οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αποτύχουν και τότε θα έχουμε στο σπίτι μας μία δεξαμενή στρατολόγησης και μίσους».

Στο νέο του βιβλίο, «Ποιος φοβάται την BND;», ο 68χρονος Σίντλερ κατηγορεί τις γερμανικές κυβερνήσεις ότι έχουν «πνίξει» τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας με άχρηστες γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν έχουν δώσει τη δέουσα σημασία σε σοβαρές απειλές για την εθνική τους ασφάλεια.

Μέχρι πρόσφατα, η Γερμανία απέφευγε δηλώσεις και πράξεις που θα δυσαρεστούσαν το Πεκίνο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με εισαγωγές και εξαγωγές που έφτασαν τα 206 δισ. ευρώ το 2019.

Ομως, από τότε που ξεκίνησε η βίαιη εμπλοκή της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, η Γερμανία άλλαξε στάση. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα, η κυβέρνηση Μέρκελ θα αποφασίσει αν ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και απαγορεύσει την Huawei από το δίκτυο 5G.

O Σίντλερ επισήμανε την επιθετική συμπεριφορά του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την οικονομική του κυριαρχία στην Αφρική, όπως και το φιλόδοξο πρόγραμμά του «Ο νέος δρόμος του μεταξιού», που αφορά την κατασκευή υποδομών με κινεζικά κεφάλαια σε Ευρώπη και Ασία.

«Η Κίνα τα κάνει όλα αυτά πολύ έξυπνα και αθόρυβα εδώ και πολλά χρόνια, με εξαιρετικά σταθερή στρατηγική και είναι ανησυχητικό ότι εμείς στην Ευρώπη δεν δίνουμε σημασία στη συμπεριφορά της. Η στάση μας απέναντι στην Κίνα έχει να κάνει αποκλειστικά με εμπορικές συμφωνίες. Πρέπει να το ξαναδούμε αυτό. Εξαρτιόμαστε από την Κίνα σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα, στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας, όχι να την αυξήσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Σίντλερ.

Ο ίδιος τονίζει ότι η τεχνολογία της Huawei είναι τόσο προηγμένη, που η Γερμανία -και οποιαδήποτε χώρα την χρησιμοποιήσει- δεν θα έχει ιδέα πόσο εκτεταμένη θα είναι η κατασκοπεία των Κινέζων στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της.

«Μπορείτε να φανταστείτε σε περίοδο κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες, οι Κινέζοι θα μπορούν να μας απειλήσουν ότι θα διακόψουν τη λειτουργία του δικτύου και αυτό θα επηρεάσει σαφώς τις αποφάσεις μας».

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών έχει καλύτερη γνώμη για τη Ρωσία και θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της, σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο, με τη Μόσχα και να συνεργαστεί στενότερα με τον Πούτιν για τη Λιβύη και τη Συρία.

Δεν έχει πάντως αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο ευθύνεται για τη δηλητηρίαση και την απόπειρα δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Πρέπει να πάρεις ξεκάθαρα στάση εναντίον της Ρωσίας (όσον αφορά τον Ναβάλνι), αλλά όχι να ακυρώσεις τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 (από τη Ρωσία στη Γερμανία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...