571
Τετάρτη 5 Ιουνίου: ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε θερμά στο Κρεμλίνο τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μιλώντας για «νέα εποχή» | REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

Πούτιν και Σι υπογράφουν 30 διμερείς συμφωνίες στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 18:57
Τετάρτη 5 Ιουνίου: ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε θερμά στο Κρεμλίνο τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μιλώντας για «νέα εποχή»
|REUTERS/Evgenia Novozhenina/Pool

Πούτιν και Σι υπογράφουν 30 διμερείς συμφωνίες στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 18:57

Σινορωσικές επαφές στο υψηλότερο επίπεδο και με αντικείμενο ευρύ διεξάγονται στη Μόσχα από το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζονται μεταξύ τους καλά, αφού η τρέχουσα συνάντηση είναι η 28η μέσα σε έξι χρόνια.

Οι δύο πλευρές μέσα σε ένα τριήμερο σκοπεύουν να υπογράψουν 30 συμφωνίες συνεργασίας, θέλοντας να υπογραμμίσουν τη στενή συνεργασία τους σε πολλούς τομείς – συνεργασία οικονομική αλλά και στρατιωτική, η οποία στόχο της έχει την αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας αλλά και την υπονόμευση των διεθνών πρωτοβουλιών της Δύσης γενικώς (όπως στο θέμα της Βενεζουέλας, λόγου χάρη, και στο Συριακό).

Καύσιμα, όπλα και καταναλωτικά προϊόντα

Οι εμπορικές σχέσεις Κίνας – Ρωσίας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο: η Ρωσία εξάγει στην Κίνα πετρέλαιο, φυσικό αέριο, όπλα και ξυλεία, ενώ η Κίνα ανταποδίδει στο διμερές εμπόριο με πωλήσεις μηχανών, οχημάτων και διαφόρων καταναλωτικών ειδών.

Οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία αντιστοιχούν μόνο στο 1,9% των συνολικών εξαγωγών του Πεκίνου, αφού το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις ΗΠΑ.

Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Κίνα αντιστοιχούν στο 15% των συνολικών εξαγωγών της Μόσχας.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται και στρατιωτικά: τον Σεπτέμβριο του 2018 πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν περίπου 300.000 ρώσοι και 3.000 κινέζοι στρατιώτες.

Ισχύς εν τη ενώσει «ταυτοσήμων θέσεων»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να εγκαινιάσουν μια «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων με φόντο τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στη Ρωσία και τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει κατά της Κίνας, δίνοντας ώθηση στη μεταξύ τους συνεργασία.

Οι δύο αντιπροσωπείες στην πρώτη συνάντηση της Τετάρτης 5 Ιουνίου στο Κρεμλίνο (Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS)

Ο Πούτιν δήλωσε κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Σι Τζινπίνγκ ότι η Ρωσία και η Κίνα, χάρη στην άνευ προηγουμένου ανάπτυξη των διμερών σχέσεών τους, έχουν αποκομίσει πρόσθετα οφέλη από το γεγονός ότι ο ένας αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του άλλου: «Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ρωσίας και της Κίνας έφθασαν χωρίς υπερβολή σε ένα άνευ προηγούμενου επίπεδο, αλλά το κυριότερο είναι ότι αυτό αξιοποιείται αποτελεσματικά ώστε οι λαοί της Ρωσίας και της Κίνας να συνεργάζονται και να αξιοποιούν όλα τους τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την πλήρη τους ανάπτυξη».

Ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε την ανάπτυξη στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές το 2018 υπερέβησαν τα 100 δισ. δολάρια που είχαν θέσει ως όριο, φθάνοντας τα 108 δισ. δολάρια, ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 3,4%. Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση με τον Σι «σημαντικό γεγονός της χρονιάς», επισημαίνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στην 70ή επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν με τον Σι διεθνή ζητήματα: «Συζητήσαμε λεπτομερώς τα επίκαιρα διεθνή θέματα. Επιβεβαιώσαμε ότι οι θέσεις της Ρωσίας και της Κίνας σε σημαντικά διεθνή ζητήματα είναι είτε παραπλήσιες είτε, όπως λένε οι διπλωμάτες, ταυτόσημες».

Από την πλευρά του ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι αναμένει η επίσκεψή του στη Ρωσία να είναι γόνιμη και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ο Σι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας άντεξαν τη δοκιμασία μέσα σε μια μεταβαλλόμενη διεθνή κατάσταση: «Υπό το φως των ριζικών αλλαγών, τις οποίες ο κόσμος δεν είχε δει τα τελευταία 100 χρόνια, οι λαοί των δύο χωρών και η διεθνής κοινότητα εναποθέτουν σε εμάς μεγάλες ελπίδες»… 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...