369
Από αριστερά: Εμανουέλ Μακρόν, Τερέζα Μέι, το ζεύγος Τραμπ, Προκόπης Παυλόπουλος, Αγνκελα Μέρκελ, Μαρκ Ρούτε και Τζάστιν Τριντό | REUTERS/Carlos Barria

Βετεράνοι και ηγέτες τίμησαν την 75η επέτειο από την D-Day

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 15:23
Από αριστερά: Εμανουέλ Μακρόν, Τερέζα Μέι, το ζεύγος Τραμπ, Προκόπης Παυλόπουλος, Αγνκελα Μέρκελ, Μαρκ Ρούτε και Τζάστιν Τριντό
|REUTERS/Carlos Barria

Βετεράνοι και ηγέτες τίμησαν την 75η επέτειο από την D-Day

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 15:23

Ηγέτες από 16 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία, τίμησαν στο Πόρτσμουθ της Βρετανίας την 75η επέτειο από την απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία, ένα γεγονός που επιτάχυνε σημαντικά την τελική νίκη σε βάρος της ναζιστικής Γερμανίας.

Μαζί τους είναι κάποιοι από τους ελάχιστους εναπομείναντες βετεράνους της απόβασης.

Τα μέτρα ασφαλείας στη βρετανική πόλη, από όπου ξεκίνησαν οι αρμάδες των μεταγωγικών των Συμμάχων για τις γαλλικές ακτές, είναι εξαιρετικά αυστηρά. Οι διαδηλωτές, ειδικά όσοι σχεδίαζαν να διαμαρτυρηθούν κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κρατούνται σε μεγάλη απόσταση.

Μεταξύ άλλων στο Πόρτσμουθ βρέθηκαν για την εκδήλωση, πέρα από τον Τραμπ και τη βασίλισσα της Αγγλίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αύριο οργανώνει εκδηλώσεις και στη χώρα του, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και ο ομόλογός του του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Παρίστανται ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Τσεχίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας.

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στο Πόρτσμουθ σε μια αναμνηστική φωτογραφία // Jack Hill/Pool via Reuters

Στη σύντομη παρέμβασή της η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανέφερε ότι είχε παραστεί και στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια και ότι τότε άκουγε πολλούς να λένε ότι δεν θα γίνει άλλες, υπονοώντας ότι  δεν θα ζήσουν πολύ ακόμη όσοι συμμετείχαν στα γεγονότα.

«Ωστόσο η γενιά μου, η γενιά του πολέμου, είναι ανθεκτική», υπενθύμισε η βασίλισσα, η οποία ήταν 18 ετών όταν έγινε η απόβαση – δεκάδες χιλιάδες συνομήλικοί της πήραν μέρος στην απόβαση και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Η παρουσία τόσων ηγετών και τα μέτρα ως ένα βαθμό τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας από τους βετεράνους που παρίστανται εκεί. Διαμαρτύρονται για αυτό και, όπως γράφει ο Guardian, ζητούσαν το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στην εκδήλωση, όπου θα κυριαρχήσουν οι μαρτυρίες των επιζώντων, και όχι «στο τσίρκο του Τραμπ».

Πριν από την τελετή, οι 16 συμμετέχουσες χώρες συνυπέγραψαν δήλωση που αναγνωρίζει τις θυσίες όσων πήραν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χαιρετίζει τους επιζώντες στρατιώτες της απόβασης.

Συμφωνούν ακόμη οι χώρες να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας και δεσμεύονται εκ νέου στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους δικαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...