630
Αστυνομικοί προσπαθούν να αποφύγουν μολότοφ που έριξαν διαδηλωτές, σε πορεία μνήμης για την 14η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τις διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 20:42
Αστυνομικοί προσπαθούν να αποφύγουν μολότοφ που έριξαν διαδηλωτές, σε πορεία μνήμης για την 14η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά τις διαδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 20:42

Με σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη έληξαν –για ακόμη μία χρονιά– οι εκδηλώσεις μνήμης για τη 14η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το βράδυ της Τρίτης.

Περίπου 1.000 άτομα που αποσπάστηκαν από την πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, η οποία διαλύθηκε στην Ομόνοια, έστριψαν στη οδό Εμμανουήλ Μπενάκη όπου άναψαν φωτιές και κατευθύνθηκαν στα Εξάρχεια όπου πέταξαν βόμβες μολότωφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταδίωξαν τους νεαρούς, ενώ έγιναν και προσαγωγές, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην περιοχή των Εξαρχείων βρέθηκαν και δυο «Αίαντες» της αστυνομίας που σβήνουν φωτιές και απομακρύνουν οδοφράγματα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και περιμετρικά της Ομόνοιας όπου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν κάδους σκουπιδιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι αστυνομικοί «απάντησαν» κάνοντας χρήση χημικών και χειρομβίδων κρότου-λάμψης.

Η πορεία για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είχε ολοκληρωθεί λίγο νωρίτερα, κατά τις εννέα το βράδυ, οπότε και οι δρόμοι γύρω από το κέντρο της πρωτεύουσας παραδόθηκαν στην κυκλοφορία.

Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια το απόγευμα, ενώ η πορεία τους προς τη Βουλή ξεκίνησε λίγο πριν τις 19:00.

Το «παρών» στην πορεία έδωσαν η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης Μάγγος.

In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
In Time News / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σημειώνεται ότι γύρω στις έξι το απόγευμα, και πριν από την έναρξη της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, η αστυνομία προχώρησε σε έξι προσαγωγές κατά τη διάρκεια ελέγχων σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή πραγματοποίηθηκε και το μεσημέρι της Τρίτης από μαθητές και φοιτητές. Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η μαθητική συγκέντρωση, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε ακόμη δύο προσαγωγές κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Θεσσαλονίκη

Ενταση σημειώθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τις οκτώ το βράδυ, αφότου ολοκληρώθηκε η πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στο ύψος του τουρκικού προξενείου, στην οδό Αποστόλου Παύλου, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με μολότοφ και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά.

Διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη ρίχνουν μολότοφ στους αστυνομικούς | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Στη συνέχεια, το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε στην οδό Ολυμπιάδος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έπσευσαν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει και το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας.

 

H πορεία είχε μαζική συμμετοχή και ξεκίνησε γύρω στις επτά το απόγευμα από την Καμάρα, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι διαδηλωτές, αρχικά κινήθηκαν με κατεύθυνση την οδό Εθνικής Αμυνας, Tσιμισκή, Ιωνος Δραγούμη και επέστρεψαν στην Εγνατία.

Λίγο μετά τις οκτώ επέστρεψαν στην Καμάρα και ανέβηκαν προς τη Ροτόντα.

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 15 ατόμων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Επίσης έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας αστυνομικός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...