768
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης επιτέθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα με το ΔΝΤ | Menelaos Myrillas / SOOC

Ενα σκηνικό σύγκρουσης με στόχο την απόδραση;

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 19:33
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης επιτέθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα με το ΔΝΤ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ενα σκηνικό σύγκρουσης με στόχο την απόδραση;

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 19:33

«Επικοινωνιακά παιχνίδια», ακόμα και σενάρια για «πολιτική απόδραση» του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κριστίν Λαγκάρντ στη σκιά της διαρροής των συνομιλιών του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για επικοινωνιακά παιχνίδια και ότι «έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα από τη Μεταπολίτευση και μετά», ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα «απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών».

«Είμαστε σε μια καλή πολιτική συγκυρία για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε μια πολύ προβληματική συγκυρία για τον τόπο. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε καταφέρει μια σημαντική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μονίμως θα διευρύνεται. Η κατάσταση, όμως, στην κοινωνία είναι δραματική. Την ίδια στιγμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν και γίνονται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή την πραγματικότητα, εμείς απαντούμε με ευθύνη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης είχε προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας λόγο για «πιθανό, ηθελημένο σκηνικό σύγκρουσης με στόχο την πολιτική απόδραση», μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει για τον στόχο της εξάντηλησης της τετραετίας.

Μιλώντας στην ΒΗΜΑ FM, ο κ. Βορίδης ζήτησε «να θέσει η κυβέρνηση, μια ημερομηνία, η οποία είναι η καταληκτική, για να κλείσει η διαπραγμάτευση».

«Η στόχευση, είναι η γνωστή» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και ανέλυσε: «Πάλι ή να εκβιαστεί η κοινοβουλευτική ομάδα να ψηφίσει μέτρα, τα οποία κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, ουδείς μπορεί να ψηφίσει, διότι καταρρέει η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και γιατί αυτή είναι μια κυβέρνηση ανίκανη και ενάμισι χρόνο τώρα ουσιαστικά οδηγεί σε δυσμενέστερη θέση την οικονομία αλλά και εν γένει την κοινωνία και επομένως ο μόνος τρόπος για να δικαιολογηθεί η υπερψήφιση αυτών των μέτρων που βλέπουν προφανώς οι διαπραγματευτές να έρχονται, είναι το να στήσουν ένα σκηνικό σύγκρουσης. Ή πάλι εκ νέου πραγματικό σκηνικό σύγκρουσης, με στόχο ενδεχόμενα την απόδραση, την πολιτική απόδραση. Αρα, λοιπόν, ότι απόφαση και να πάρει η Ελλάδα, καλή ή κακή, η ελληνική κυβέρνηση, ας θέσει μια ημερομηνία, η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία, για να κλείσει η διαπραγμάτευση, με τον α’, με τον β’ τρόπο με όποιον τρόπο μπορεί καλύτερα, τι να σας πω εγώ τώρα, δεν κάνω εγώ, τη διαπραγμάτευση η ελληνική κυβέρνηση την κάνει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά δεν ήταν μόνο από τη ΝΔ οι βολές κατά των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα με το ΔΝΤ. «Η ακροδεξιοαριστερή κυβέρνηση, με φούμαρα, έχει δηλητηριάσει τον τρόπο σκέψης ενός μεγάλου ποσοστού του ελληνικού λαού» τόνισε τη Δευτέρα ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος σχολιάζοντας την υπόθεση της υποκλαπείσας συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου. «Η διάσταση που πήρε το θέμα σίγουρα των υποκλοπών δεν ωφελεί τη χώρα μας, σίγουρα δεν ωφελεί τους έλληνες πολίτες, την οικονομία, το κλίμα το οποίο υπάρχει, που είναι ένα κλίμα απαισιοδοξίας και μιζέριας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Βολές κατά της κυβέρνησης με αιχμή τις διαρροές των WikiLeaks και την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κριστίν Λαγκάρντ εξαπέλυσε και το Ποτάμι.

«Εχουμε επικρίνει πολλές φορές το ΔΝΤ για θέσεις που έχει πάρει στη ελληνική κρίση. Είναι προφανές όμως ότι η κυβέρνηση στήνει απλώς άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι», σχολιάζει το κόμμα σε ανακοίνωσή του. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «στήνει το ίδιο έργο που είδαμε και πέρυσι, της δήθεν ηρωικής διαπραγμάτευσης, με βασική επιδίωξη να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος. Η Ελλάδα δεν αντέχει να ζήσει άλλο ένα 2015».

Την άμεση σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Με την επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία ο κ. Λεβέντης προτάσσει τον χαρακτηρισμό «επείγον», θεωρεί ότι με την «αξιοποίηση μιας υποκλοπής», η χώρα έρχεται σε σύγκρουση και με το ΔΝΤ και με την Ευρώπη, με κίνδυνο να γίνει τελικό θύμα η Ελλάδα, ακόμη και να οδηγηθεί εκτός ευρώ.

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αξιοποιεί τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ και τον γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι “υπάρχουν και χειρότερα”, για να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ και να επιταχύνει την αξιολόγηση, δηλαδή το νέο πακέτο σκληρών μέτρων» ανέφερε το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τον αποκαλυπτικό διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ακόμα ένα θρίλερ για την Ελλάδα περιγράφουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Bloomberg μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την απειλή εξόδου από το ευρώ, εάν η Αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αναφέρει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...