Ποιοι πάνε φυλακή για το Μάτι
Ποιοι πάνε φυλακή για το Μάτι
Στη φυλακή οδηγούνται οι Σωτήρης Τερζούδης (τότε αρχηγός Πυροσβεστικής), Βασίλης Ματθαιόπουλος (υπαρχηγός), Ιωάννης Φωστιέρης (διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων) και Ιωάννης Καπάκης (πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας) για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.
Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, δεν χορηγείται αναστολή, ούτε μετατροπή στην ποινή που επεβλήθη στην τότε ηγεσία του ΠΣ και στον Ιωάννη Καπάκη, με αποτέλεσμα οι τέσσερις κατηγορούμενοι να οδηγηθούν στην φυλακή για την έκτιση της ποινής τους.
«Για τους τέσσρις κατηγορούμενους επιβάλλεται η ποινή άνευ αναστολής, άνευ μετατροπής, καθώς θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και θα αιτιολογήσουμε στην απόφαση μας περαιτέρω» είπε η πρόεδρος.
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, της Πυροσβεστικής και του κατοίκου, το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή των ποινών τους προς δέκα ευρώ ημερησίως.
Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αποφάσισε για τους τέσσερις κατηγορουμένους που πήραν τελικά τον δρόμο για τη φυλακή, πολυετείς ποινές φυλάκισης που φθάνουν τα 340 έτη, με εκτιτέα τα πέντε.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο τούς επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για κάθε μία ανθρωποκτονία (102 περιγράφονται στο κατηγορητήριο) και δύο έτη φυλάκισης για κάθε μία από τις 32 περιπτώσεις εγκαυματιών.
Για τους εν λόγω κατηγορουμένους η συνολική ποινή μέτρησε ως πέντε χρόνια ποινή βάσης και τρία χρόνια για καθεμία από τις υπόλοιπες 101 ανθρωποκτονίες, δύο έτη για σωματική βλάβη και ένα για κάθε μία από τις υπόλοιπες 31 σωματικές βλάβες.
Για τις ίδιες κατηγορίες επιβλήθηκαν ποινές που φθάνουν τα 238 έτη, με εκτιτέα τα τέσσερα έτη, σε όλους τους άλλους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ άφησε αμείωτη την ποινή των τριών ετών στον κάτοικο Πεντέλης, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για κάθε θάνατο και δύο ετών για κάθε σωματική βλάβη, στους Χρήστο Γκολφίνο, Φιλίππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Η συνολική ποινή για αυτούς είναι τα 238 έτη με εκτιτέα τα πέντε έτη.
Η εισαγγελέας
Η εισαγγελέας του δικαστηρίου ζήτησε από τους δικαστές να στείλουν στη φυλακή τους Τερζούδη, Ματθαιόπουλο, Φωστιέρη και Καπάκη για να εκτίσουν την ποινή τους. Για τους υπόλοιπους από την Πυροσβεστική ζήτησε να μετατραπεί σε χρηματική η ποινή, ενώ για τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο εισηγήθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.
Αιτιολογώντας την εισήγησή της για τους πρώτους τέσσερις κατηγορούμενους, η εισαγγελέας Περιμένη είπε πως «η επιβληθείσα ποινή να εκτιθεί για να αποτραπούν στο μέλλον άλλες επιπόλαιες πράξεις. Και το λέω αυτό -τόνισε- με την πεποίθηση ότι μέχρι και σήμερα ουδείς εξ αυτών έχει αναγνωρίσει το μέγεθος των πράξεων και των παραλείψεών τους για τον κόσμο που ήταν ταγμένοι να προστατεύουν».
Αντίστοιχα, για τους άλλους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ανέφερε ότι «σήκωσαν στο πεδίο όλο το φορτίο» και γι’ αυτό πρότεινε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική κατά 10 ευρώ ημερησίως.
Αναλυτικά οι επιβληθείσες ποινές ανά κατηγορούμενο:
1. Σωτήρης Τερζούδης, πρώην αρχηγός Πυροσβεστικής, ποινή φυλάκισης 340 ετών με εκτιτέα τα 5 έτη.
2. Βασίλης Ματθαιόπουλος, πρώην υπαρχηγός, 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
3. Ιωάννης Φωστιέρης, πρώην διοικητής Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
4. Ιωάννης Καπάκης, πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, 340 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
5. Χρήστος Γκολφίνος, πρώην διοικητής του 199, ποινή 238 ετών με εκτιτέα τα 5 έτη.
6.Φίλιππος Παντελεάκος, πρώην διευθυντής στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής, 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
7. Δαμιανός Παπαδόπουλος, διοικητής ΠΣΝ Μάκρης, πρώτος επικεφαλής στο πεδίο, 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
8. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, διοικητής της Διοίκησης ΠΥ Αθηνών, δεύτερος επικεφαλής στο πεδίο, 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
9. Χαράλαμπος Χιώνης, διοικητής ΠΥ Ανατολικής Αττικής, τρίτος επικεφαλής, 238 έτη με εκτιτέα τα 5 έτη.
10. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, τρία χρόνια εξαγοράσιμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
