481
Ο Σαρλ Μισέλ δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για πρόοδο στην τηλε-Σύνοδο της επόμενης Παρασκευής | Reuters

Ποιο Ταμείο Ανάκαμψης: «Βαθιά διχασμένη» η ΕΕ, ομολογεί ο Σαρλ Μισέλ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 11:58
Ο Σαρλ Μισέλ δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για πρόοδο στην τηλε-Σύνοδο της επόμενης Παρασκευής
|Reuters

Ποιο Ταμείο Ανάκαμψης: «Βαθιά διχασμένη» η ΕΕ, ομολογεί ο Σαρλ Μισέλ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 11:58

Οσοι πίστευαν ότι το γενναιόδωρο Ταμείο Ανάκαμψης που ανακοίνωσε στα τέλη του Μαΐου η Κομισιόν για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών (εδώ) μετά την πανδημία του κορονοϊού, θα ήταν ένα απλό βήμα για την Ευρώπη, διαψεύδονται: ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκμυστηρεύτηκε την Πέμπτη σε ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βαθιά διχασμένη αναφορικά με το πακέτο της Επιτροπής. «Υπάρχει τεράστια πολιτική δυσκολία. Δεν είναι υπάρχει αυτήν την στιγμή κοινός τόπος», είπε ο βέλγος πολιτικός, όπως ανέφερε το Politico.

Το timing είναι ιδιαίτερο. Ο Σαρλ Μισέλ μίλησε σε μια κλειστή συνάντηση με τους ηγέτες των πολιτικών παρατάξεων στο Ευρωκοινοβούλιο, μία εβδομάδα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 19 Ιουνίου. Και λίγο νωρίτερα είχε συνομιλήσει σε τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (εδώ) αλλά κατά τα φαινόμενα και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της προπαρασκευής της Συνόδου. Ισως λοιπόν να μην είναι καθόλου τυχαία η διστακτικότητα του Πρωθυπουργού στο να λάβει «εμπροσθοβαρή» μέτρα στήριξης της οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το χρήμα από την ΕΕ (η Ελλάδα αναμένει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις) θα καθυστερήσει να έρθει.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι ο Σαρλ Μισέλ περιέγραψε τις «παγιωμένες» διαφωνίες μεταξύ των ηγετών, οι οποίες αφορούν τόσο το επίδικο –αν δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης θα αφορά επιχορηγήσεις ή δάνεια προς τις πληττόμενες χώρες-μέλη– όσο και ως προς το ποσό των χρημάτων που είναι να δοθεί.

Ο Φίλιπ Λάμπερτς, επικεφαλής των Πρασίνων της Ευρωβουλής, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνάντηση, είπε ότι ο Σαρλ Μισέλ ήταν «επιφυλακτικός και ειλικρινής σχετικά με τις κρίσεις του για την κατάσταση».

Ως γνωστόν, υπάρχει η χρόνια διαφωνία ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και στον «φτωχό» Νότο σχετικά με το πώς πρέπει να χρηματοδοτείται ο δεύτερος από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ. Αυτή η δυσθυμία των Βορειοευρωπαίων δεν κάμφθηκε ούτε μετά τη συμφωνία της Ανγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν (εδώ), η οποία λειτούργησε ως προπομπός της ανακοίνωσης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Φαίνεται, σύμφωνα και με όσα διαμήνυσε ο Σαρλ Μισέλ, ότι οι διαφωνίες που γρήγορα διατυπώθηκαν από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Δανία παραμένουν: οι τέσσερις ζητούν τα όποια χρήματα να δοθούν υπό μορφή δανείου, κάτι που όμως θα αυξήσει το χρέος χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ο βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν τρέφει ελπίδες για πρόοδο στην τηλεδιάσκεψη των 27 την επόμενη Παρασκευή. Οπως είπε ο Λάμπερτς, ο Σαρλ Μισέλ εξήγησε ότι θα χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο κυρίως προσπαθώντας να δώσει «οδηγίες» προς τους ηγέτες των χωρών για να «εργαστούν» προς μία συμφωνία.

Υπάρχουν πολλά «τεχνικά ζητήματα» που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί από την Κομισιόν, εξήγησε ο Σαρλ Μισέλ. Αρκετοί ηγέτες κρατών-μελών έχουν παραπονεθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η μέθοδος κατανομής των χρημάτων βασίζεται σε δεδομένα που δεν σχετίζονται με την κρίση της Covid-19, αλλά με δείκτες ανεργίας ακόμα και από το μακρινό 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...