460
Εργαστηριακές δοκιμές εμβολίου για την Covid-19 από την εταιρεία Cobra Biologics | REUTERS/Carl Recine

Επένδυση 2,7 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την εξασφάλιση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 11:02
Εργαστηριακές δοκιμές εμβολίου για την Covid-19 από την εταιρεία Cobra Biologics
| REUTERS/Carl Recine

Επένδυση 2,7 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την εξασφάλιση του εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 11:02

Τη στρατηγική «επενδύω και εξασφαλίζω» αναμένεται να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκείμενου να υπάρξει άμεση διάθεση του εμβολίου της Covid-19 στην Ευρώπη, μόλις αυτό εγκριθεί, αλλά και επάρκεια για τον πληθυσμό.

Οπως γράφουν οι Financial Times, η ΕΕ δημιούργησε πλάνο ενός ταμείου εκτάκτου ανάγκης και ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτήσει υποψήφια εμβόλια. Η χρηματοδότηση θα λειτουργήσει ως επένδυση προαγοράς και όταν αυτά εγκριθούν, θα έχει εξασφαλίσει δίκαιη πρόσβαση σε παγκόσμια κλίμακα.

Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η Κομισιόν προτείνει μέσω αυτού του σχεδίου να αναλάβει εκ μέρους των κρατών-μελών τη διαπραγμάτευση «προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς» με εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Την προσεχή Τετάρτη θα κατατεθεί η πλήρης πρόταση της Κομισιόν.

Οπως εξήγησε κοινοτική αξιωματούχος, η Επιτροπή, αν λάβει το πράσινο φως, θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει μία σειρά από πολλά υποσχόμενα εγχειρήματα. Οι εταιρείες που θα προσεγγίσει, είναι αυτές που έχουν ήδη κάνει σημαντική πρόοδο, έχοντας ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές ή ευρισκόμενες στα πρόθυρα του να τις ξεκινήσουν. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι εταιρείες με σημαντική παραγωγική ικανότητα σε χώρες που μπορούν να προμηθεύσουν εγκαίρως την Ευρώπη – στις οποίες, όπως είπε η ίδια αξιωματούχος, δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ακόμα και για υποψήφια εμβόλια που φτάνουν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, ο δείκτης επιτυχίας είναι μόλις 40%. «Κάποιες από αυτές τις επενδύσεις, συνεπώς, θα πάνε χαμένες και θα αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο χρηματοδοτώντας πολλούς παρασκευαστές εμβολίων», τόνισε.

Στην περίπτωση που κάποιες φαρμακευτικές επιτύχουν την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, η εκ των προτέρων χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην ΕΕ να αποκτήσει πρώιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τα κράτη-μέλη βάσει πληθυσμιακής ποσόστωσης. Οι δόσεις που θα χρειαστούν εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 300-600 εκατομμυρίων, ανάλογα πάντα με το πόσες χρειάζονται για να δημιουργηθούν αντισώματα.

Η διαπραγμάτευση «θα γίνει σε στενή διαβούλευση με τα κράτη-μέλη», ειδικά αυτά που έχουν υποδομές για την έρευνα και την παραγωγή του εμβολίου. Η ομάδα των ειδικών που θα συμβουλεύει την καθοδηγητική επιτροπή, η οποία και θα επιβλέπει το εγχείρημα, προτείνεται να προέρχεται τόσο από την Κομισιόν όσο και από τα κράτη-μέλη. Η κοινοτική αξιωματούχος τόνισε, σε αυτό το πλαίσιο, ότι δεν θεωρεί ανταγωνιστική τη συμμαχία Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας (εδώ). «Ξεκινήσαμε με την ίδια ιδέα και υιοθετήσαμε την ίδια μέθοδο. Συνεργαζόμαστε στενά για να δούμε πώς οι προσεγγίσεις μπορούν να συγκλίνουν».

Η Κομισιόν πάντως θα προτείνει τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να διαπραγματεύονται σε εθνικό επίπεδο με τις εταιρείες τις οποίες θα επιχειρήσει να χρηματοδοτήσει μέσω της πρωτοβουλίας αυτής.

Η διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση και την κοινή προμήθεια προτείνεται να γίνει από το νεότευκτο Μέσο Στήριξης Εκτάκτου Ανάγκης με προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...