778
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αν τα πήγατε τόσο καλά, γιατί χάσατε με 10 μονάδες τον Ιούλιο;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 11:50
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αν τα πήγατε τόσο καλά, γιατί χάσατε με 10 μονάδες τον Ιούλιο;

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 11:50

Στο τέμπο και το ύφος που επέλεξε να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, απάντησε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από ό,τι φαίνεται», σχολίασε για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ), «τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα» .

«Διέκρινα, κύριε Τσίπρα, μια ένταση και εκνευρισμό στην πρωτολογία σας. Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε στην ψυχολογική σας διάθεση, γιατί δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες στο μετρό, αλλά ένα πραγματικό εργοτάξιο», είπε σε άλλο σημείο της απάντησής του ο Πρωθυπουργός, με αφορμή όσα απίστευτα δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για το μετρό της πόλης (εδώ).

Επί της ουσίας των καταγγελιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με ένα ερώτημα: «Αν πήγαιναν τόσο καλά τα πράγματα, γιατί χάσατε τις εκλογές τον Ιούλιο με 10 μονάδες;» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Και τώρα», πρόσθεσε, «ανακαλύψατε τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη που την υπερφορολογήσατε», υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που πήγε τον ΦΠΑ στο 24% από το 13% «και τώρα πλειοδοτείτε λέγοντας για ΦΠΑ στο 6%».

«Εξακολουθείτε, κ. Τσίπρα, σε κάθε εμφάνισή σας στη Βουλή, όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία, να παρουσιάζετε την κατάσταση, όπως την παραδώσατε, ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη, για να προσθέσει: Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν το πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες; Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε;» διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

Η αξιοπιστία μιας οικονομίας όμως, υπογράμμισε, μετριέται με πολλούς τρόπους. «Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας», σημείωσε  ο κ. Μητσοτάκης  αναφερόμενος στην πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές με το δεκαετές ομόλογο.

«Το Εurogroup μάς συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας. Ολοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό», υπογράμμισε.

Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ, κ. Τσίπρα, μιλάτε για ύφεση ΝΔ.

Στην αναφορά του στις τράπεζες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία σπεύσατε να απαξιώσετε», συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, «είναι πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Θα ενισχυθεί. Κονδύλια που σήμερα επιλέγετε να αγνοείτε, δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς ούτε οπισθοβαρώς. Δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και εφεδρείες την επόμενη στιγμή».

Οπως επεσήμανε ωστόσο, «η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς ελέγχους, αλλά με τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες», επαναλαμβάνοντας ότι πρώτος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και πελάτες.

«Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται αυστηρά. Δείγμα σεβασμού και προστασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται.

»Είχα τονίσει από την αρχή ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας.

»Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Εχει κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Οσον αφορά την προστασία της εργασίας, τόνισε πως «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις που να δημιουργούν νέο πλούτο. Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και ατομικό δικαίωμα που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

»Οποιος εδώ μέσα επικαλείται κοινωνική ευαισθησία, οφείλει να δώσει μάχη για τη δουλειά. Από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας. Οταν χρειάστηκε, η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζόμενους», είπε και απαρίθμησε όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...