247
Ο στρατηγός Μίλεϊ, με παραλλαγή δεξιά, στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, αριστερά, και του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ | YouTube/The Guardian

Συγγνώμη που συμμετείχα στο σόου του Τραμπ, λέει ο αμερικανός αρχιστράτηγος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 10:52
Ο στρατηγός Μίλεϊ, με παραλλαγή δεξιά, στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, αριστερά, και του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ
|YouTube/The Guardian

Συγγνώμη που συμμετείχα στο σόου του Τραμπ, λέει ο αμερικανός αρχιστράτηγος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2020, 10:52

Σε μια σπάνια –αν όχι και πρωτοφανή– εκδήλωση διαφωνίας με τον αρχηγό του κράτους, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε δημοσίως ότι λυπάται επειδή εμφανίστηκε με στρατιωτικά στο πλευρό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη βίαιη διάλυση μιας ειρηνικής διαδήλωσης κοντά στον Λευκό Οίκο, την 1η Ιουνίου.

Στόχος ήταν να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές από τον δρόμο προς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη (έναν ιστορικό ναό που είχε υποστεί καταστροφές την προηγούμενη ημέρα), προκειμένου ο Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι, περιστοιχισμένος από αξιωματούχους, μεταξύ αυτών τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

«Πολλοί από εσάς είδατε τα αποτελέσματα αυτής της φωτογραφίας μου στην πλατεία Λαφαγέτ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία προκάλεσε διαμάχη σχετικά με τον ρόλο των στρατιωτικών στην κοινωνία», είπε ο στρατηγός Μίλεϊ σε μια μαγνητοσκοπημένη ομιλία σε τελετή απονομής πτυχίων σε στρατιωτική ακαδημία.

«Δεν έπρεπε να ήμουν εκεί», συμπλήρωσε με τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολίες για τη στάση του ο στρατηγός.

«Η παρουσία μου εκείνη τη στιγμή και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες έδωσε την εντύπωση πως οι στρατιωτικοί παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «ήταν ένα λάθος από το οποίο άντλησα διδάγματα και ελπίζω ειλικρινά ότι όλοι εμείς θα μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα».

Οι εικόνες του στρατηγού Μίλεϊ, που περπατούσε με στρατιωτική στολή πίσω από τον Τραμπ, προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπως ο πρώην υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις. Μαζί με τον στρατηγό στο photo-op του προέδρου ήταν και ο νυν υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...