552
| RobertoSavianoFanpage@facebook

Η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2016, 08:30

Η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2016, 08:30

Οταν το λέει ο Μπάμπης από τα Κάτω Πατήσια μπορεί να είναι απλώς μία θεωρία συνωμοσίας. Οταν, όμως, το λέει επώνυμα ο Ρομπέρτο Σαβιάνο τότε αποκτά άλλη σημασία η φράση. Ειδικά, δε, όταν τα όσα λέει συνοδεύονται από αποκαλύψεις και στοιχεία.

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο υποστηρίζει πως το πιο διεφθαρμένο κράτος του πλανήτη είναι η Μεγάλη Βρετανία, με την Αγγλία, την Ουαλία, την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία που την αποτελούν να έχουν επιτρέψει με τη νομολογία τους να στηθεί ένα καλοκουρδισμένο σύστημα που κινεί το χρήμα με τρόπο τέτοιο που να μην εντοπίζεται.

Τι γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως;

Με βάση τον Σαβιάνο, η διαφθορά δεν βρίσκεται στη γραφειοκρατία, όπως σε πολλές χώρες που ασπάζονται τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Η Βενεζουέλα τώρα και η ΕΣΣΔ παλαιότερα αποτελούν τρανά τέτοια παραδείγματα.

Η διαφθορά δεν βρίσκεται ούτε στην Αστυνομία και στην πολιτική. Εντάξει, εδώ δεν χρειάζονται παραδείγματα, στα μισά κράτη του πλανήτη υπάρχουν σημάδια διαφθοράς, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο. Ειδικά στην Αστυνομία και στην πολιτική.

Aν η Βρετανία βγει από την ΕΕ θα είναι ακόμα πιο εκτεθειμένη στο οργανωμένο έγκλημα. «Βγαίνοντας από την ΕΕ θα έχουμε εισβολή των μεξικανικών καρτέλ και της ρωσικής μαφίας», τόνισε ο Σαβιάνο

Η διαφθορά είναι στην οικονομία. Κι αυτό γιατί το 90% των ιδιοκτητών του κεφαλαίου στο Λονδίνο φαίνεται να έχει offshore εταιρείες. «Το μικροσκοπικό νησί Τζέρσεϊ και τα νησιά Κέιμαν είναι οι πυλώνες του οικονομικού εγκλήματος στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Για αυτό είναι σημαντικό για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα και να σας μιλάω επειδή το θέλω. Πρόκειται για εσάς, για τις ζωές σας για την κυβέρνησή σας», τόνισε ο Σαβιάνο, μιλώντας στο Hay Literary Festival στην Ουαλία, την εβδομάδα που πέρασε.

Ποιος είναι ο Σαβιάνο

Ο 36χρονος πλέον συγγραφέας του best seller με τίτλο «Γόμορρα» ζει υπό αστυνομική προστασία από το 2006, όταν προχώρησε στις αποκαλύψεις για τη δράση των μελών της Καμόρα. Το βιβλίο του είχε μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στην Ιταλία, όπου πούλησε πάνω από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε διάφορα βραβεία, αλλά και παγκοσμίως αφού μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.

251098_10150211636821864_677351_n
O ιταλός συγγραφέας / photo: RobertoSavianoFanpage@facebook

Ασχολείται με τα κοινά, ενώ συνεργάζεται με τις εφημερίδες L’Espresso και La Repubblica στην Ιταλία, με την El Pais στην Ισπανία και τις Die Zeit και Der Spiegel στη Γερμανία.

«Αν κάποιος ρωτούσε ποια είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη πολλοί θα απαντούσαν ότι είναι το Αφγανιστάν, ίσως η Ελλάδα, η Νιγηρία, ή η Νότια Ιταλία. Εγώ όμως θα σας πω ότι είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι η γραφειοκρατία, δεν είναι η αστυνομία, δεν είναι καν η πολιτική. Η διαφθορά βρίσκεται στην οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά και τα όσα είπε αποκτούν μεγαλύτερο νόημα γιατί τα είπε… εντός έδρας. Στην Ουαλία, στην καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου, την τελευταία ημέρα του Μαΐου.

Ο Σαβιάνο υποστήριξε, επίσης, ότι αν η Βρετανία βγει από την ΕΕ θα είναι ακόμα πιο εκτεθειμένη στο οργανωμένο έγκλημα. «Βγαίνοντας από την ΕΕ θα έχουμε εισβολή των μεξικανικών καρτέλ και της ρωσικής μαφίας. Η HSBC πλήρωσε 2 δισ. ευρώ σε πρόστιμα στην αμερικανική κυβέρνηση επειδή ομολόγησε ξέπλυμα μαύρου χρήματος από καρτέλ. Υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία για όλα αυτά».

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 10η θέση στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2015. Ο Δείκτης μετρά τα αντιληπτά επίπεδα της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...