609
Ο διάσημος επιστήμονας και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ σε πρόσφατη δημόσια διάλεξή του | Reuters

O Στίβεν Χόκινγκ εναντίον Τραμπ και Brexit

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2016, 12:28
Ο διάσημος επιστήμονας και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ σε πρόσφατη δημόσια διάλεξή του
|Reuters

O Στίβεν Χόκινγκ εναντίον Τραμπ και Brexit

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2016, 12:28

Υπάρχουν πράγματα που ακόμη και ο Στίβεν Χόκινγκ δεν μπορεί να κατανοήσει. Ο βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας μπορεί να παρέχει στην ανθρωπότητα επαρκείς απαντήσεις για μια σειρά επιστημονικών θεμάτων, αλλά στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής συναντάει περίσσιες δυσκολίες.

Επί παραδείγματι: πώς γίνεται και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τόσο δημοφιλής στις ΗΠΑ; Πώς γίνεται να διεκδικεί την προεδρία της χώρας με εδραίες ελπίδες επιτυχίας;

Μιλώντας στην εκπομπή του ITV, «Good Morning Britain», ο διάσημος επιστήμονας δεν δίστασε να εκφράσει την αδυναμία του να κατανοήσει αυτή την εξέλιξη. «Δεν μπορώ να καταλάβω. Ο Τραμπ είναι ένας δημαγωγός και φαίνεται πως είναι δημοφιλής στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Χόκινγκ δεν περιόρισε την κριτική του για τα τρέχοντα μόνο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά είπε ευθαρσώς την άποψή του και για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου στη Μ. Βρετανία, το οποίο θα καθορίσει την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι απόψεις του Χόκινγκ για το θέμα είναι ευρέως γνωστές –ήδη από τον Μάρτιο είχε χαρακτηρίσει το Brexit «καταστροφή για την επιστήμη»-, ωστόσο δεν δίστασε να τις επαναλάβει.

«Εχουν παρέλθει οι εποχές που μπορούσαμε να υπάρχουμε μόνοι μας απέναντι στον κόσμο. Χρειάζεται να είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου κρατών, τόσο για την ασφάλειά μας όσο και για το εμπόριο. Η πιθανότητα εξόδου μας από την ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει σε πτώση της λίρας. Οι αγορές κρίνουν από τώρα ότι μια τέτοια εξέλιξη να πλήξει την οικονομία μας».

Ο φόβος των Βρετανών 

Κατά τον Χόκινγκ, η μεγαλύτερη ανησυχία των Βρετανών είναι το κύμα μεταναστών που θα δεχθούν στο έδαφος τους σε περίπτωση που παραμείνουν στην ΕΕ. Η απάντησή του ήταν ευθεία: «Υπάρχουν δύο προφανείς λόγοι για τους οποίους πρέπει να παραμείνουμε. Πρώτον, διότι έτσι θα προωθηθεί η έννοια της κινητικότητας. Οι φοιτητές άλλων χωρών μπορούν να έρθουν να σπουδάσουν στη Βρετανία και δικοί μας φοιτητές να σπουδάσουν σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ. Στο επίπεδο της έρευνας, η ανταλλαγή ανθρώπινου δυναμικού φέρνει νέες ιδέες, αναπτύσσει την τεχνογνωσία και οδηγεί σε  αποτελέσματα πιο γρήγορα».

Οσο για τον δεύτερο λόγο: «Αυτός είναι καθαρά οικονομικός. Η ΕΕ έχει δώσει πολλά χρήματα στα βρετανικά πανεπιστήμια».

Το άρθρο του Guardian θυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια ο Χόκινγκ εμφανίζεται συχνά πυκνά απενοχοποιημένος στο δημόσιο λόγο του και δεν διστάζει να παίρνει θέση όχι μόνο σε θέματα που άπτονται της επιστήμης του, αλλά και σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Εχει πάρει μέρος σε ένα μποϊκοτάζ που διοργάνωσαν ακαδημαϊκοί με αφορμή τις συνθήκες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι από τους Ισραηλινούς. Εχει υποστηρίζει ένα πρόσφατο σχέδιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός μικροσκοπικού διαστημικού σκάφους που θα πετάει στο 1/5 της ταχύτητας του φωτός και θα μπορεί να σταλεί στο πλησιέστερο αστρικό σύστημα. Εχει ταχθεί υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε περίπτωση ανίατων ασθενειών, έχει μιλήσει για τον αθεϊσμό και έχει κάνει δυσοίωνες δηλώσεις σχετικά με την έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η αντίδραση του αντίπαλου «στρατοπέδου»

Τώρα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκθέσει τις απόψεις του για το Brexit και να ταχθεί στο πλευρό πολλών ακαδημαϊκών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Πάντως, οι οπαδοί της εξόδου δεν πτοούνται. Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης υπέρ του Brexit, Μάθιου Ελιοτ, σημείωσε: «Η ΕΕ υπήρξε πολύ κακός σύμβουλος για την επιστήμη αυξάνοντας το κόστος και τη γραφειοκρατία. Στην εποχή του Διαδικτύου, είναι προφανώς γελοίο να πιστεύει κανείς ότι το δημοψήφισμα θα έχει αντίκτυπο στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιστημόνων. Επίσης, με πανεπιστήμιά μας να είναι παγκόσμιας κλάσης, θα υπάρξει αύξηση των φοιτητών και των επιστημόνων που θα θέλουν να σπουδάσουν στη χώρα μας. Δίνουμε περισσότερα χρήματα στην ΕΕ από όσα λαμβάνουμε πίσω. Κάτι που σημαίνει ότι αν αποχωρίσουμε θα μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα για την επιστήμη».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...