474
| CreativeProtagon

Ποια είναι η ομάδα που στηρίζει το «μιντιακό θαύμα Ζελένσκι»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 20:41
|CreativeProtagon

Ποια είναι η ομάδα που στηρίζει το «μιντιακό θαύμα Ζελένσκι»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 20:41

Αφ’ ότου ξεκίνησε ο πόλεμος, «ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είπε ούτε μία άστοχη λέξη» έγραψε η Repubblica. Για κάθε ακροατή του είχε το κατάλληλο μήνυμα: στους αμερικανούς βουλευτές είπε ότι η Ουκρανία καθημερινώς περνάει μία 11η Σεπτεμβρίου, στους Βρετανούς θύμισε τον Τσόρτσιλ, στους Γερμανούς το νέο Τείχος του Βερολίνου που χτίζει ο Πούτιν. Παίζει καλά τον ρόλο του, τον ερμηνεύει σαν τέλειος ηθοποιός. Ομως αυτά που λέει, του τα γράφει ένας σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών ονόματι Γιούρι Κόστιουκ, ένας νέος άνθρωπος που δεν έχει ακόμη σαρανταρίσει. Είναι φίλοι από παλιά, από την εποχή που είχαν ανοίξει μαζί το στούντιο παραγωγής Kvartal95 και έφτιαχναν τις τηλεοπτικές σειρές που έκαναν διάσημο τον Ζελένσκι, σαν τη γνωστή και εκτός Ουκρανίας «Υπηρέτης του λαού» η οποία προβάλλεται ακόμη στο Netflix. Το χειροκρότημα για τα καλλιτεχνικά έργα σαν τον «Υπηρέτη» οδήγησε και στην ίδρυση του ομώνυμου κόμματος. Ε, ο κόσμος τον υπερψήφισε και έγινε πρόεδρος στην Ουκρανία.

Ο πρώην σεναριογράφος και νυν κειμενογράφος των προεδρικών λόγων, ο Κόστιουκ, έχει τώρα και επίσημο τίτλο στο κυβερνητικό σύστημα: του έχει δοθεί ο τίτλος του «αναπληρωτή διευθυντή του προεδρικού γραφείου». Ο Κόστιουκ προσθέτει τη «δημιουργικότητα» στα κείμενα που οι σύμβουλοι του Ζελένσκι συντάσσουν.

Οι γερμανοί βουλευτές χειροκροτούν τον Ζελένσκι που μέσω βίντεο τους είπε ότι ο Πούτιν ξαναχτίζει το Τείχος του Βερολίνου (REUTERS/Lisi Niesner)

Ο όμιλος των συμβουλατόρων και κειμενογράφων γύρω από τον Ζελένσκι δεν είναι και μικρός: «Οι ουκρανικές εφημερίδες έχουν μετρήσει 30 άτομα, τα οποία προέρχονται όλα από εκείνο το παλιό στούντιο τηλεοπτικών παραγωγών». Επικεφαλής του προεδρικού γραφείου πάντως έχει τοποθετηθεί κάποιος Αντρέι Γιέρμακ, ετών 50. «Τώρα, την περίοδο του πολέμου, αυτός είναι ο πλέον έμπιστος του Ζελένσκι, ο πρώτος σύμβουλός του. Μαζί του ο Ζελένσκι αξιολογεί τις καταστάσεις και αποφασίζει τις στρατηγικές της επικοινωνίας».

Από τις 24 Φεβρουαρίου ο Ζελένσκι εμφανίζεται δημοσίως φορώντας μόνο στρατιωτικά ρούχα, οποιονδήποτε και αν συναντά. Η Repubblica έγραψε για τον όμιλο των 30 ατόμων οι οποίοι είναι το κοντινό περιβάλλον του σήμερα, άτομα επιφορτισμένα με την εύρυθμη λειτουργία των λογαριασμών του στα σόσιαλ μίντια, με τις εξόδους του κ.λπ. Από όλους αυτούς, πέντε άτομα αποτελούν τον εσωτερικό κύκλο της παρέας. Αυτοί οι πέντε είναι πάντα στο πλευρό του Ζελένσκι, τον ακολουθούν από το πρωί μέχρις αργά το βράδυ, φροντίζουν να βάζουν τα καθημερινά βιντεομηνύματα του (που δεν είναι ποτέ λιγότερα από τρία) στο Telegram, μεταφράζοντάς τα και στα αγγλικά. Αυτοί νυχθημερόν είναι σε κινητοποίηση, αφού «αυτός είναι ο τρόπος τους να πολεμήσουν τους εισβολείς από τη Μόσχα».

Κάποιοι από το περιβάλλον του Ζελένσκι με τους οποίους μίλησε η Repubblica τής είπαν ότι «ο πρόεδρος δεν κάνει ποτέ λάθος στο timing της επικοινωνίας» και έφεραν ως παράδειγμα ότι «βγήκε από το καταφύγιό του στον δρόμο και τράβηξε τις “βιντεοσέλφι” μόλις οι Ρώσοι είπαν ότι είχε αποδράσει στο εξωτερικό. Αυτά τα κάνει επειδή είναι έξυπνος τύπος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...