383
Πετρελαιοπηγή στο Καζακστάν | REUTERS/Turar Kazangapov/File Photo

Πετρέλαιο: Ψυχραιμία στις αγορές παρά την ιρανική επίθεση -τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2024, 09:32
Πετρελαιοπηγή στο Καζακστάν
|REUTERS/Turar Kazangapov/File Photo

Πετρέλαιο: Ψυχραιμία στις αγορές παρά την ιρανική επίθεση -τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2024, 09:32

H νευρικότητα που περίμεναν πολλοί ότι θα επικρατούσε στις αγορές όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου φαίνεται -τουλάχιστον προς το παρόν- να μην επαληθεύεται, καθώς τη Δευτέρα το αργό μπρεντ βρισκόταν στα 90,20 δολάρια καταγράφοντας μάλιστα μικρή πτώση 0,25%, ενώ το αμερικανικό αργό στα 85,34 δολάρια με πτώση 0,37%. Και αυτό διότι η αγορά παραμένει ψύχραιμη παρά την επίθεση του Ιραν στο Ισραήλ, καθώς προς ώρας δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί κάποια αλλαγή στα πραγματικά δεδομένα γύρω από την προσφορά και τον εφοδιασμό της αγοράς πετρελαίου.

Παρά τη σχετική σταθερότητα στο εξωτερικό, με αγωνία αναμένεται -στο εσωτερικό πεδίο- το πώς θα «συμπεριφερθούν» οι τιμές της βενζίνης, με τη μέση πανελλαδική τιμή να βρίσκεται στα 1,96 ευρώ το λίτρο και σε πολλές περιοχές της χώρας να ξεπερνά τα 2 ευρώ. Προβλέψεις πάντως για τιμή πάνω από τα 2 ευρώ ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν φαίνεται για την ώρα να επαληθεύονται.

Σε ανάλυση του Bloomberg, πάντως, η εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξει έλλειψη πετρελαίου και συνεπώς δεν θα υπάρξει ούτε άλμα των διεθνών τιμών.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η όποια επίδραση στις τιμές -αν υπάρξει- θα εδράζεται στον ψυχολογικό παράγοντα  και όχι στα αντικειμενικά δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης.

Γιατί μπορεί το Ιράν να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, όμως πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, θα αναπληρώσουν το όποιο κενό δημιουργηθεί στην παραγωγή.

Ο προβληματισμός εστιάζεται στο ενδεχόμενο κλεισίματος των στενών του Ορμούζ  που μπορεί να επηρεάσει την ομαλή τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ για τις τιμές

Αυτό άλλωστε ήταν κατά πληροφορίες και το βασικό σημείο προβληματισμού στην  έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε θρυαλλίδα νέων πληθωριστικών πιέσεων. Και αυτό διότι πετρέλαιο στα 100 δολάρια θα μπορούσε να σημαίνει, σχεδόν αυτόματα, πληθωρισμό ξανά πάνω από το 4%.

Οι επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης στο  υπουργείο Οικονομικών. Επί τάπητος, όλα τα δυσμενή σενάρια, παρά τη γενική πεποίθηση ότι το επικρατέστερο είναι αυτό της αποκλιμάκωσης.

Οπως προαναφέρθηκε, μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τα «απόνερα» της κρίσης στον πληθωρισμό, που ήδη σημειωτέον από τον Μάρτιο, «τσίμπησε» στο  3,2% και με δεδομένη την εκτίμηση της  Τράπεζας της Ελλάδας, στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της. ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ και το 2025.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...