711
| Shutterstock

Θερμοκρασίες Μαρόκου θα έχει η Αθήνα το 2050

|Shutterstock

Θερμοκρασίες Μαρόκου θα έχει η Αθήνα το 2050

Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι μίνι καύσωνες Ιούνιο και Ιούλιο και οι απότομες πτώσεις ως και 12 βαθμούς Κελσίου κατά τις νυχτερινές ώρες είναι μόνο η αρχή ενός καταστροφικού καιρού που ήδη ξεκίνησε στην Αθήνα και αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα τη μεγάλη έρευνα που υπολογίζει την αύξηση της θερμοκρασίας σε περισσότερες από 500 πόλεις σε όλο τον κόσμο, η χώρα μας θα είναι μία από αυτές που θα υποστούν τις χειρότερες συνέπειες (δείτε εδώ την τεχνική μελέτη). Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, οι μίνι καύσωνες θα διαρκούν έξι μήνες, ενώ το εύκρατο μεσογειακό κλίμα, θα αποτελεί παρελθόν.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε καζάνι που βράζει, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στη γεωργική παραγωγή, αλλά και στον τομέα της ενέργειας και φυσικά στον τουρισμό. Μάλιστα, όταν ο μέσος όρος αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από το 1750 μέχρι το 2050 θα είναι 2 βαθμοί, στην Αθήνα κάποιοι μήνες θα έχουν αύξηση τουλάχιστον 5 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, η πρωτεύουσα σε περίπου 30 χρόνια και τέτοια εποχή (μέσα Ιουλίου), θα έχει τις θερμοκρασίες που επικρατούν στη Φεζ του Μαρόκου.

Πέρα, δηλαδή, από τις υψηλές θερμοκρασίες, το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί την άνοιξη του 2019 με τις θερμοκρασίες να μειώνονται έως και 12 βαθμούς Κελσίου τις βραδινές ώρες, θα επιδεινωθεί. Ο άστατος καιρός με τις αυξομειώσεις που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και το ιδιαίτερα θερμό κλίμα, θα είναι τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητάς μας.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας η μέση θερμοκρασία θα είναι αυξημένη κατά 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ το βράδυ θα πέφτει επιπλέον 4 βαθμούς από ό,τι σήμερα. Για παράδειγμα, το μεσημέρι της Πέμπτης η Φεζ (στο Μαρόκο) κατέγραφε 35 βαθμούς Κελσίου και η Αθήνα 28, ενώ το βράδυ οι θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν στους 17 για τη Φεζ και στους 24 για την Αθήνα.

Επιπλέον, το καλοκαίρι για τις χώρες της Μεσογείου δεν θα είναι αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Θα μετατραπεί σε μία κόλαση με κύματα καύσωνα πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, τα οποία θα αυξάνονται κάθε χρόνο σε συχνότητα εμφάνισης.

Στην Ευρώπη

Το Λονδίνο το 2030 θα είναι όσο ζεστή είναι σήμερα η Βαρκελώνη, οι κάτοικοι στο Εδιμβούργο θα αισθάνονται όπως οι Παριζιάνοι και το Λιντς, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, θα έχει παρόμοιες καιρικές συνθήκες με της Μελβούρνης. Το Μάντσεστερ θα μοιάζει με το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και το Παρίσι με την Καμπέρα της Αυστραλίας.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, το κλίμα στις πόλεις του βόρειου ημισφαιρίου θα αλλάξει και θα μοιάζει με αυτό που επικρατεί πιο κοντά στις πόλεις που βρίσκονται σήμερα 950 χιλιόμετρα νοτιότερα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, η κάθε βόρεια χώρα, θα έρχεται 30 χιλιόμετρα πιο κοντά στο τροπικό κλίμα.

Οι προβλέψεις της έρευνας βασίζονται στο σενάριο όπου οι εκπομπές κορυφώνονται ως το 2040 και ακολούθως αρχίζουν να μειώνονται. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται, τα τρία τέταρτα των 500 μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου θα αντιμετωπίσουν δραματικές κλιματικές αλλαγές.

Μείωση στους ρύπους

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στην επιστήμη του κλίματος σήμερα δεν είναι η ακριβής πρόβλεψη της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες και η μέτρηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η έμπνευση που θα έχουν οι επιστήμονες για να προβλέψουν τα σοβαρά προβλήματα και να παρακινήσουν κυβερνήσεις και κοινό να δράσουν», αναφέρει ο Τομ Κρόουεδερ, καθηγητής στο Ελβετικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Σύμφωνα με τη διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, πρέπει να γίνουν πρωτοφανείς αλλαγές για να διατηρηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου από το 1750. Οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μέχρι και το 2030 και τους μηδενίσουν μέχρι το 2050. Επιπλέον, θα πρέπει να μειώσουν και άλλα αέρια του θερμοκηπίου, όπως είναι το μεθάνιο.

Η θερμοκρασία των πόλεων της Ευρώπης θα αυξηθεί κατά μέσον όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες είναι πιθανόν να αυξηθούν κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσον όρο, που αρκούν για να σκοτώσουν κάθε κοραλλιογενή βράχο και να τινάξουν στον αέρα τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Από το 22% των πόλεων που θα γνωρίσουν πρωτόγνωρες κλιματικές μεταβολές, το 64% βρίσκεται στις τροπικές ζώνες και περιλαμβάνουν την Κουάλα Λουμπούρ, την Τζακάρτα, τη Ρανγκούν και τη Σιγκαπούρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...