576
Ο παγετώνας Thwaites όπως είναι σήμερα, στη Δυτική Ανταρκτική | Nasa/OIB/Jeremy Harbeck/Handout/EPA

NASA: Η τήξη των πάγων μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 12:45
Ο παγετώνας Thwaites όπως είναι σήμερα, στη Δυτική Ανταρκτική
|Nasa/OIB/Jeremy Harbeck/Handout/EPA

NASA: Η τήξη των πάγων μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2019, 12:45

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο που οι παγετώνες της Ανταρκτικής θα συνεχίσουν να λιώνουν ακόμα και αν ο άνθρωπος καταφέρει να ανακόψει την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, σύμφωνα με έρευνα της NASA.

Οι επιστήμονες φοβούνται πως η ζημιά θα είναι σύντομα μη αναστρέψιμη -αν δεν είναι ήδη- και ότι κάποιοι παγετώνες έχουν γίνει τόσο ασταθείς, που θα αποκολληθούν και θα πέσουν στη θάλασσα, ανεβάζοντας επικίνδυνα τη στάθμη των υδάτων.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκεται ειδικά ο παγετώνας Thwaites, ο οποίος φαίνεται πως έχει χάσει ευστάθεια και όγκο στο τμήμα που είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που σημαίνει ότι με μαθηματική ακρίβεια θα αποκολληθούν και τα ανώτερα στρώματα πάγου. Αν συμβεί αυτό, η στάθμη των υδάτων θα ανέβει κατά μισό μέτρο με καταστροφικές συνέπειες σε πολλές παράκτιες περιοχές του πλανήτη.

Δεν είναι όμως, ο μόνος παγετώνας, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σημεία της αχανούς παγωμένης ηπείρου.

Αεροσκάφος ετοιμάζεται να προσγειωθεί στον παγετώνα Εντσον για να παραδώσει προμήθειες στον χιλιανό ερευνητικό σταθμό – EPA/FELIPE TRUEBA

Σύμφωνα με άλλες πρόσφατες έρευνες, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι πέντε παγετώνων, έχει διπλασιαστεί μέσα σε έξι χρόνια, και είναι πέντε φορές πιο γρήγορος από ό,τι τη δεκαετία του ’90.

Οπως αναφέρει η Guardian, η απώλεια των πάγων δεν περιορίζεται μόνο στις ακτές, αλλά εντοπίζεται και στο εσωτερικό, όπου παρατηρείται μείωση του στρώματος, ακόμα και κατά 100 μέτρα, σε ορισμένα σημεία.

Αποψη του λιμανιού του Παραδείσου, που θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σημεία της παγωμένης ηπείρου – EPA/CLAUDIA KIELKOPF

Ο παγετώνας Thwaites, που αποτελεί τμήμα της Δυτικής Ανταρκτικής, είναι αυτός που κινδυνεύει να λιώσει πιο γρήγορα και να ανεβάσει τη στάθμη των θαλασσών. Εχει χάσει όγκο στο τμήμα που ακουμπά στον βυθό και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι μπορεί να χάσει εύκολα και το ανώτερο στρώμα του.

Ο Αλεξ Ρόμπελ, επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, είπε ότι το στρώμα του πάγου μπορεί να χαθεί μέσα στα επόμενα 150 χρόνια, ακόμα και αν οι θερμοκρασίες σταματήσουν να ανεβαίνουν. «Ανησυχούμε ότι θα λιώσει έτσι και αλλιώς», είπε.

Τα μοντέλα στον υπολογιστή δείχνουν ότι η κτεταμένη απώλεια πάγου θα ξεκινήσει σε 600 χρόνια, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίτερα.

«Μπορεί να συμβεί στα επόμενα 200 με 600 χρόνια. Εξαρτάται από την τοπογραφία του βυθού κάτω από τον πάγο, την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα λεπτομερώς», εξηγεί η Ελέν Σερούσι, επιστήμονας της NASA.

Η Ανταρκτική έχει στεριά οκταπλάσια σε έκταση από τη Γροιλανδία και 50 φορές μεγαλύτερη από όλους τους ορεινούς παγετώνες του πλανήτη μαζί.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν ακριβή υπολογισμό για το πόσο όγκο θα χάσει ο παγετώνας Thwaites, μέσα στα επόμενα 800 χρόνια, όμως 500 διαφορετικές προσομειώσεις διαφορετικών σεναρίων συμφώνησαν ότι χάνει ευστάθεια.

Αν χαθεί ολοκληρωτικά το στρώμα πάγου στη Δυτική Ανταρκτική, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά πέντε μέτρα και πολλές πόλεις θα βρεθούν στον βυθό.

Αλλη έρευνα, την περασμένη εβδομάδα, κατέδειξε ότι οι πάγοι στη θάλασσα γύρω από την Ανταρκτική, άρχισαν να λιώνουν με ταχείς ρυθμούς μετά το 2014. Μέχρι τότε, ο όγκος τους αυξανόταν κάθε χρόνο. Ετσι, η Ανταρκτική μέσα σε τέσσερα χρόνια, έχασε όσο πάγο έχασε η Αρκτική σε 34 χρόνια! Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία για αυτή την ξαφνική αλλαγή.

Εξερευνητές στον παγετώνα Εντσον της Ανταρκτικής – EPA/FELIPE TRUEBA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...